Prometne kamere snimaju i u lošim vremenskim uvjetima i noću - Monitor.hr
02.03. (10:00)

Pazi, snima se!

Prometne kamere snimaju i u lošim vremenskim uvjetima i noću

Fiksni radarski uređaji za mjerenje brzine imaju ugrađenu IR rasvjetu nevidljivu za ljudsko oko koja im omogućava snimanje i po noći. Što se uvjeta slabije vidljivosti tiče (gusti snijeg, gusta kiša, gusta magla), kamera uređaja može snimiti vozilo u prekršaju ako je vozilo optički vidljivo objektivu (senzoru) kamere. Dakle, vremenske prilike mogu smanjiti domet kamera, ali u nekom trenutku vozilo bi lako moglo biti snimljeno. U neposrednoj blizini kamere, na primjer. Što savjetovati? Pratiti ograničenja brzine, ne koristiti mobitele u vožnji, vezanje sigurnosnim pojasevima… Savjeti su stari koliko i sam automobil, sigurnosni pojasevi i mobiteli, ali, vjerujte, pomažu. Revija HAK


Slične vijesti

Četvrtak (08:00)

E, daj pogledaj. Jel' ti ovaj izgleda pijano?

Na ceste stižu kamere koje će prepoznati pijane vozače i odmah javljati policiji

Tehnologija utemeljena na umjetnoj inteligenciji koja će mjeriti vozačevu pozornost, vrijeme reakcije, kontrolu i određivati razine oštećenja, piše Revija HAK. Koristeći obrasce ponašanja vozača kod prebrze vožnje, obrazaca putanje i bočna kretanja unutar voznih traka, tehnologija je u mogućnosti poslati informacije lokalnim policijskim službenicima kako bi poduzeli daljnje radnje. Kamera će snimati vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrvenu bljeskalicu, leće i sustav filtriranja, a zatim ih unijeti u softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji će otkriti potencijalne vozače pod utjecajem alkohola ili opijata. Sustav će zatim pregledati i poslati slike policijskim službenicima na osobnu provjeru kako bi se utvrdilo moraju li policajci zaustaviti i testirati određenog vozača.

08.12.2015. (22:24)

Stabla vas gledaju

Postavljene kamere kako bi se spriječilo krađu – šuma

Sve masovnijoj krađi drva iz državnih šuma, u kojoj je samo u prvih osam mjeseci otuđeno preko šest tisuća kubika drvne mase vrijednih oko četiri milijuna kuna, tvrtka Hrvatske šume pokušat će doskočiti postavljanjem skrivenog videonadzora. Pilot projekt već je započeo na području Karlovca i još jednoj, zasad nepoznatoj lokaciji, a uskoro bi se trebao proširiti diljem zemlje, piše Tportal. Inače, podaci Hrvatskih šuma pokazuju da je krađa drva posljednjih godina uzela maha i štete su redovito milijunske.

29.07.2015. (08:33)

Joy ride

Kažnjava se i telefoniranje u vožnji, nekorištenje pojasa i neregistrirano vozilo

Radari za kontrolu brzine koji su snimaju vozila na 30 lokacija u Rijeci, Zagrebu i Osijeku, neće kažnjavati samo prebrzu vožnju, već je moguće, ukoliko je slika dobro vidljiva i predstavlja adekvatan dokaz, sankcioniranje telefoniranja u vožnji, vožnje bez pojasa te isteka registracije vozila, piše Novi list. Stranci do daljnjega ostaju izuzeti od radarskih kontrola.