Raos: Keramika za stezanje – i rastezanje - Monitor.hr
23.03. (22:00)

A nije guma

Raos: Keramika za stezanje – i rastezanje

Tvari se, posebice krutine, povišenjem temperature rastežu, a snižavanjem stežu. Zato se između željezničkih tračnica ostavljaju razmaci, električni vodovi na dalekovodima nikad se ne zatežu do kraja, pri gradnji mosta se pazi na to da mu se omogući promjena duljine itd. Na tom principu, na principu toplinskog širenja radi i termometar, bilo da je punjen živom ili alkoholom. No, postoje tvari koje se djelovanjem svjetlosti skupljaju, koje smanjuju volumen kada se osvijetle. To su poluvodiči. Stoga bismo za rad kineskih znanstvenika „Discovery of photoinduced bidirectional shape deformation in inorganic solid“, što je objavljen u časopisu Matter, rekli da nije nikakvo „otkriće“ (discovery), kad ne bi bilo da se njihov materijal djelovanjem svjetlosti i steže i širi („bidirectional shape deformation“), ovisno o njezinom intenzitetu: pri većem se intenzitetu skuplja, a pri manjem širi! Primjena nove keramike: ona će se ugrađivati u mikrorobote i slične uređaje. Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

01.04. (18:00)

Informatičari novog kova

IT-evac postao keramičar i opisao svoja iskustva

U posljednja dva mjeseca, svaki bih dan pogledao barem 3 sata tutorijala, pravio popis alata i ostale opreme. Nekoliko sam vikenda shadowao susjeda koji u fušu radi po gradilištima, ali me sterao u tri lepe kad sam ga pitao što ne fugira gumenim gleterom, nego špahtlom, što nije izmjerio prostoriju ranije, nego je “šacovao”, a onda psovao što mu je ostala masa sitnih pločica za rezati na kraju. Kao susjedu, dajem mu ocjenu 5/5, kao mentoru minus dva.

Nakon toga sam se muvao oko obližnjeg gradilišta, stajao tamo oko 25 minuta, sve dok mi nisu viknuli – a što ti trebaš, momak? Nakašljao sam se i pitao jel’ trebaju pomoć s pločicama, kao i gdje je majstor keramičar. Rekli su mi da ne znaju – njegov alat je tu, ali on je otišao na ručak i nije se vratio, a već se bližilo 15 sati. Pitali su znam li zamijesiti ljepilo i dovršiti red pločica koji je majstor krenuo postavljati prije no što je nestao. Pa što ne bih znao, dovoljno sam tutorijala pogledao. Priča korisnik Reddita o promjeni struke, iako bi nakon svega mogao razmisliti o karijeri pisca. Priču prenosi Netokraciija.

14.11.2022. (11:00)

Vaza koja se neće raspršiti u komadiće

Raos: Plastična keramika – nalik na kovinu

Kineski su znanstvenici priredili kovalentnu  keramiku (Si3N4) koja može izdržati 11 GPa, dva i po puta veći tlak od običnog silicijeva nitrida, zahvaljujući tome što podliježe plastičnoj deformaciji. Umjesto da pod pritiskom puknu, kad jedna modifikacija prelazi u drugu, na mjestima njihova dodira dolazi do kidanja kovalentnih veza, a time i do nastajanja klizne plohe koja omogućuje plastičnu deformaciju. Kako postići da jedna kristalna modifikacija prijeđe u drugu? To se postiže tlačenjem. No, to opet ne znači da je silicijev nitrid plastičan samo po sebi, već treba u sebi sadržavati kliznu plohu koja će se širiti. Jedan je keramički materijal, eto, pretvoren u kovinu, no ista bi sudbina – nadaju se autori spomenutog rada – mogla zadesiti i druge kovalentne keramike, optimističan je Nenad Raos za Bug.

13.11.2019. (18:30)

Bit će da jedna šolja čaja iz njega liječi rak, tugu i weltšmerc odjednom

Kineski čajnik procijenjen na tisuću, prodan za milijun funta

Rijetki kineski čajnik s oznakom cara Qianlonga koji je vladao Kinom od 1736. do 1795. prodan je na aukciji u Engleskoj za točno 1.040.000 funta. Bio je procijenjen na 1.000 do 2.000 funta, a prodan je za 10 minuta.

 

24.10.2016. (11:15)

S bakom na kavi

Umjetnost: Keramika obojana pepelom pokojnih

Američki umjetnik Justin Crowe pravi keramičke posude obojane glazurom u koju je zamiješan pepeo pokojnih. Dakle, kremirane ostatke ožalošćena rodbina proslijedi Croweu, a on tim pepelom napravio boju kojom oboja zdjelice, vaze, šalice, urne i druge keramičke posude, ispeče u peći za keramiku čime ove posude postaju zdravstveno ispravni predmeti za korištenje. “Htio sam napraviti posuđe koje donosi osjećaj smrtnosti u svakodnevni život”, kaže on. Guardian