Raos: Plastična keramika – nalik na kovinu - Monitor.hr
14.11. (10:00)

Vaza koja se neće raspršiti u komadiće

Raos: Plastična keramika – nalik na kovinu

Kineski su znanstvenici priredili kovalentnu  keramiku (Si3N4) koja može izdržati 11 GPa, dva i po puta veći tlak od običnog silicijeva nitrida, zahvaljujući tome što podliježe plastičnoj deformaciji. Umjesto da pod pritiskom puknu, kad jedna modifikacija prelazi u drugu, na mjestima njihova dodira dolazi do kidanja kovalentnih veza, a time i do nastajanja klizne plohe koja omogućuje plastičnu deformaciju. Kako postići da jedna kristalna modifikacija prijeđe u drugu? To se postiže tlačenjem. No, to opet ne znači da je silicijev nitrid plastičan samo po sebi, već treba u sebi sadržavati kliznu plohu koja će se širiti. Jedan je keramički materijal, eto, pretvoren u kovinu, no ista bi sudbina – nadaju se autori spomenutog rada – mogla zadesiti i druge kovalentne keramike, optimističan je Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

13.11.2019. (17:30)

Bit će da jedna šolja čaja iz njega liječi rak, tugu i weltšmerc odjednom

Kineski čajnik procijenjen na tisuću, prodan za milijun funta

Rijetki kineski čajnik s oznakom cara Qianlonga koji je vladao Kinom od 1736. do 1795. prodan je na aukciji u Engleskoj za točno 1.040.000 funta. Bio je procijenjen na 1.000 do 2.000 funta, a prodan je za 10 minuta.

 

24.10.2016. (11:15)

S bakom na kavi

Umjetnost: Keramika obojana pepelom pokojnih

Američki umjetnik Justin Crowe pravi keramičke posude obojane glazurom u koju je zamiješan pepeo pokojnih. Dakle, kremirane ostatke ožalošćena rodbina proslijedi Croweu, a on tim pepelom napravio boju kojom oboja zdjelice, vaze, šalice, urne i druge keramičke posude, ispeče u peći za keramiku čime ove posude postaju zdravstveno ispravni predmeti za korištenje. “Htio sam napraviti posuđe koje donosi osjećaj smrtnosti u svakodnevni život”, kaže on. Guardian