Raos: Zašto treba namakati grah u vodi prije kuhanja - Monitor.hr
13.10.2022. (10:00)

I u pripremi za prvi maj ima kemije

Raos: Zašto treba namakati grah u vodi prije kuhanja

Stara je to kuharska priča. Grah treba prije kuhanja ostaviti preko noći u vodi, potom vodu baciti, pa ga potom kuhati nekoliko minuta, a zatim prvu vodu baciti. Razlog tome je – kažu iskusne kuharice – da od prve, hladne vode grah nabubri, pa se lakše skuha, a od druge, tople vode izgubi otapanjem „nešto“ iz sebe što izazva nadimanje. U tome ima, dakako, istine, no ima i jedne druge. Grah moramo namakati prije svega zbog fitinske kiseline. Ona dobro izvlači olovo iz kostiju, ali je samo uvodi u krv gdje tek može napraviti štetu. Fitinska kiselina snižava razinu glukoze u krvi i smanjuje pojavu karijesa, a usto je antioksidans, što znači da sprječava nastanak raka debelog crijeva. No unatoč poželjnim djelovanjima, činjenica da snižava nutritivnu vrijednost hrane, fitinska se kiselina smatra antinutrijentom. Stoga je treba izbjegavati – i namakati grah 18 do 24 sata prije kuhanja, tvrdi kemičar u kući, Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

02.01.2019. (18:00)

4 zimska recepta s grahom: Varivo od graha, grah s kobasicama, na tavče, grah salata

02.05.2017. (11:25)

Dobro pitanje

Markovina: Što će nam uopće ovakav 1. maj, sveden na kičasto-besmisleni privid s besplatnim grahom?

“Danas, nakon poraza te nestanka radničke klase i države koja je počivala na njezinoj mitologizaciji, praznik rada pretvorio se u dan u kojem se po Maksimiru i Marjanu dijeli besplatan grah, uz popratne isprazne govore sindikalista koje uglavnom nitko ne sluša i crvene garifule na reverima starijeg svijeta. Ispraznost i otužnost takvog koncepta dodatno naglašava i činjenica da će tog dana, kao i svake od prethodnih godina biti otvoreni skoro svi dućani i trgovački centri, što nikako nije slučaj za vrijeme najvećih kršćanskih blagdana”, piše Dragan Markovina. Telegram

29.04.2016. (14:28)

Grah, puštanje zmajeva i radionice za djecu i odrasle ove nedjelje, na 1. maj, na Savskom nasipu

09.03.2016. (16:16)

4 važna razloga zašto biste trebali češće jesti grah i mahune

02.02.2016. (14:46)

10 namirnica koji će probuditi lijenu probavu iz zimskog sna

19.12.2015. (14:58)

Tri namirnice koje nas čine sretnijima i zdravijima

16.03.2015. (15:54)

Domaće je domaće

Hrvatski vojnici jedu grah iz Kine, salatu iz Italije, kupus iz Austrije i mrkvu iz Nizozemske

Hrvatski proizvođači žale se na svoj položaj, jer dok druge zemlje preferiraju lokalne domaće proizvođače, naš turizam koristi samo 20% domaćeg voća i povrća. Također, u bolnicama i u vojsci serviraju se uvozni proizvodi – grah iz Kine, salata iz Italije, kupus iz Austrije, mrkva iz Nizozemske. Samo Slavonija ima kapacitet da hrani pola NATO-a, ogorčena je proizvođačka organizacija Dika. Glas Slavonije