Razlika u kulturama: napojnica je negdje znak dobre volje, negdje obavezna, a negdje - uvreda - Monitor.hr
15.02. (20:00)

Ako vidiš u Japanu konobara da trči za tobom, hoće ti vratiti pare

Razlika u kulturama: napojnica je negdje znak dobre volje, negdje obavezna, a negdje – uvreda

Iako napojnica u hrvatskim restoranima i kafićima nije obavezna, uobičajeno je zaokružiti iznos i konobaru ostaviti nešto više od onoga što se od njega traži na računu. Sličan princip vrijedi i za posjete frizerskim salonima, brijačima, za naručivanje taksija i slično. I dok je u SAD-u napojnica obavezna, u Japanu je ostavljanje napojnice uvreda konobaru – usluga se plaća novcem prema javno dostupnom cjeniku, a zahvalnost se može izraziti verbalnim putem. U Kini je desetljećima to bilo zabranjeno, a i smatra se nekim oblikom mita. Iznimka od pravila su turistički vodiči i vozači turističkih autobusa. Uvrijedit će se i u Južnoj Koreji, ali zato što su tamo ponosni i smatraju da su odgovarajuće plaćeni za svoj posao. Pun kufer


Slične vijesti

09.03.2016. (08:34)

Dinosaur Jr. 24. lipnja u zagrebačkoj Tvornici

Utjecajni američki alter-rock bend Dinosaur Jr. 24. će lipnja svirati u zagrebačkoj Tvornici, što će biti jedan od rijetkih bendovih solo koncerata, s obzirom da će ljeto provesti uglavnom po festivalima. Organizator najavljuje da će Dinosaur Jr. svirati i nove pjesme s albuma koji će im izaći u kolovozu. Ulaznice 120/140/160 kuna.

U svojoj orginalnoj postavi (J. Mascis, Lou Barlow i Murph) Dinosaur Jr. podsjetit će fanove na svoj bogati katalog, kao i predstaviti nove pjesme. Hrvatska publika tako će biti jedna od prvih u svijetu koja će uživo provjeriti nove Dinosaur materijale s obzirom da bend na ljetnoj turneji svira uglavnom kraće setove na velikim festivalima, a koncert u Tvornici bit će im jedan od rijetkih samostalnih klupskih nastupa.

Ulaznice za koncert u prodaju kreću u petak 11. ožujka. Early bird cijena od 120 kn na snazi će biti do 31. ožujka, a dan iza skače na 140 kn. Na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 160 kn.