Roštiljanje na otvorenom u Zagrebu: Na Medvednici ne smijete, ali zato imate Jarun, Bundek, Savicu... - Monitor.hr
30.04.2024. (10:00)

Uz dežuranje od ranog jutra da si zauzmete mjesto

Roštiljanje na otvorenom u Zagrebu: Na Medvednici ne smijete, ali zato imate Jarun, Bundek, Savicu…

Proljeće nekima počinje s mirisom roštilja za vikend. Vlastiti prijenosni roštilj svakako će vam dopustiti širi izbor lokacija, ali ako vas baš Medvednica vuče, u Parku prirode nije dopušteno loženje vatre, ili upotreba recimo plinskog roštilja, ili ikakve naprave koja baca vatru, piše punkufer. Paljenje vatre dopušteno je samo na mjestima koja su za to predviđena, uređena i označena, a takvih livada na Medvednici – danas više nema. Oni koji se ogluše na ovu zabranu, bit će novčano kažnjeni. Zato imate posebno oganizirana mjesta za to na Jarunu, Bundeku, Savici, u šumarku kod nedovršene bolnice u Blatu, a ako baš Medvednica vuče, imate zidane roštilje uz planinarske i ugostiteljske objekte. No, bilo bi dobro da se dogovorite s nadležnima unaprijed. N1


Slične vijesti

26.05. (17:00)

Zdravlje na tanjuru, dim u očima i samo sol i papar u srcu Amerike

Tipsy Podcast: SAD nije samo junk food, a u Texasu protiv Donalda Trumpa rijetko tko govori

Da Amerika nije kako je mi doživljavamo, najviše preko vanjske politike i Donalda Trumpa kao popkulturalne ikone, rekao je Miro iz Gastro tražilice u Tipsy podcastu. On je nedavno posjetio Texas, gdje je recenzirao restorane, najviše one koji se bave američkim roštiljom. Općenito kaže da je jeo vrlo zdravu hranu (za koju treba znati kako doći do nje, ipak se radi o naciji najpoznatijoj po McDonaldsu i junk foodu).  Teksaški roštilj se razlikuje od balkanskog po pripremi i vremenu posvećenom mesu. Kvaliteta mesa i način pečenja su na visokoj razini. Iako se smatra da je američka hrana prezačinjena, pravi majstori roštilja koriste samo papar i sol za brisket, a umaci su dodatak.

25.04. (10:00)

I roštilj postao luksuz

Osjetno poskupjeli i ćevapi, porcija negdje i preko sto nekadašnjih kuna

Cijene ćevapa u Zagrebu dosegle su rekordne visine – porcije sada često prelaze 10 eura. Najskuplja porcija s lepinjom i kajmakom stoji čak 14.30 eura. Razlog? Skok cijene junećeg mesa za više od 30% u pola godine. No ne očajavajte – Index donosi savjete i recept za sočne domaće ćevape s mineralnom vodom i malo kulinarske ljubavi, za znatno manju cijenu i jednak užitak.

18.10.2024. (18:00)

Jesti samo provjereno i kvalitetno i dobar tek

Mesni obrok je tradicionalni dio naše kulture, ali sve češće se postavlja pitanje postojanja poveznice između konzumacije crvenog mesa i raka debelog crijeva

Jedna nedavna studija navodi da konzumacija crvenog mesa uz povišenu tjelesnu masu, konzumaciju alkohola i/ili snižene koncentracije vitamina D povećava rizik nastanka. To naravno ne znači da crveno meso samo po sebi može izazvati rak debelog i završnog crijeva, jer u konačnici u stvaranju svakog zloćudnog tumora, pa tako i kolorektalnog karcinoma sudjeluje veliki broj čimbenika koji se međusobno isprepliću. Treba razlikovati neprerađeno od prerađenog jer bi u kontekstu brojnih aditiva i konzervansa prerađeno crveno meso potencijalno moglo biti puno većim rizikom. Dakle, ne treba se ustručavati od svima omiljenog roštiljanja na proljeće i ljeti, ali valja u svemu biti umjeren. Agroklub

21.04.2023. (21:00)

Grill na danski način

Casus – JYSK-ov jednokratni roštilj od bambusa i kartona

Na ovaj način JYSK nudi alternativnu opciju tradicionalnim jednokratnim roštiljima, smanjujući potražnju resursa temeljenim na izvornim šumama. CASUS roštilj koristi do 50% manje drvenog ugljena od ostalih jednokratnih roštilja na tržištu, čime se proizvodi manja emisija CO2. Toplinska izolacija izrađena od kombinacije kartona i vulkanskog kamena, zadržava toplinu i smanjuje rizik od opeklina ali i potencijalnih šumskih požara. Green

17.01.2018. (19:51)

Najbolji roštilj u gradu?

15.07.2016. (15:25)

Aplikacija "roštilj kalkulator" računa koliko treba mesa i pića za dobru roštiljadu, po broju muškaraca, žena i djece

21.04.2016. (11:38)

Počastite se roštilj platom za dvije osobe za samo 59kn

11.09.2015. (11:20)

Počastite se specijalitetima s roštilja: Bogata plata od 2 kg s prilozima i desertom za 99kn