Smrt u krojačnici svijeta u Bangladešu - Monitor.hr
27.04.2018. (13:30)

Što nosimo

Smrt u krojačnici svijeta u Bangladešu

Le Monde Diplomatique ima dobar tekst o tekstilnoj industriji u Bangladešu koja se robovlasnički odnosi prema svojim radnicima, o čemu svjedoče i posljednji incidenti u kojima je zbog loših radnih uvjeta stradalo tisuće ljudi. “U Bangladešu je teško pronaći čovjeka na poziciji moći koji nije povezan sa svijetom tekstila. Veliki je broj zastupnika koji posjeduje tvornicu tekstila. Koka sa zlatnim jajima snijela je novu elitu koja se vozi u SUV-ovima, večera u Pizza Hutu (vrh snobizma u Daki), igra golf i šalje djecu na studij u Sjedinjene Države.”


Slične vijesti

15.07.2021. (13:30)

Moljci

Tekstil ne spašavaju ni državne potpore

Covid kriza inicirala je treći val propasti hrvatske tekstilne industrije. U prosjeku se dnevno u ovom sektoru gubi 57 radnih mjesta. Orljava, požeška tekstilna tvrtkom u vlasništvu države je u stečaju, sa preko 17,5 milijuna kuna kreditnih dugova. Država je od ožujka prošle godine za plaće radnika Orljave isplatila gotovo sedam milijuna kuna, no tvrtka ne može isplatiti plaće za posljednja tri mjeseca. I privatizirana krapinska Kotka krenula je u postupak likvidacije, a njenih 364 radnika na burzu, iako je tvrtki od ožujka prošle godine isplaćeno 14,15 milijuna kuna državnih potpora. Faktograf

17.01.2018. (17:49)

Ono o čemu ne razmišljamo kad kupujemo

Problem jeftine odjeće

Bloomberg ima dobar tekst koji progovara o problematici sve jeftinije odjeće i propadanju tekstilne industrije, koja sa sobom vuče probleme poput niskih plaća radnika i izrabljivanja radne snage te masovne proizvodnje. Trend je očit u procvatu second hand dućana rabljenom robom i tvornica koje recikliraju staru odjeću. Tekstilna industrija inače proizvodi više emisija CO2 nego aviopromet.

06.07.2015. (20:17)

Donirano za prodaju

Kako donirana rabljena odjeća stvara dilemu Keniji

Kenija godišnje uvozi oko 100.000 tona rabljene odjeće i obuće, od čega većina dolazi iz zapadnjačkih dobrotvornih udruga. Prema Oxfamu, čak 70% donirane odjeće završi u Africi. No što će se dogoditi ako vlada prihvati prijedlog o zabrani uvoza rabljene odjeće? Njegov je cilj razvoj i oživljavanje lokalne tekstilne industrije, uništene 1980-ih na čelu sa Svjetskom bankom i njezinom politikom liberalizacije tržišta, čime se donirana rabljena odjeća, koja se dotad besplatno dijelila – počela prodavati, piše Guardian.

29.06.2015. (22:12)

Veselo, veselo Međimurci

Međimurska antibakterijska tkanina osvaja europsko tržište

Usprkos dugotrajnoj krizi u Hrvatskoj, međimursko gospodarstvo i ove godine bilježi pozitivne poslovne rezultate: povećan je izvoz, porasle su investicije, a očekuje se i najveći ukupni prihod međimurskoga gospodarstva u posljednjih šest godina. Iako je kriza prepolovila tekstilnu industriju, čakovečki Čateks ove godine očekuje prihod od 80 milijuna kuna, 20% više nego lani, a tomu doprinosi i proizvodnja specijalne antibakterijske tkanine za medicinski program koju izvoze u Europu. HRT