Litvan: Varteks izgledno čeka slična sudbina Kamenskog, RIS-a i Tvornice električnih žarulja - Monitor.hr
01.06. (13:00)

Neizvjestan tijek radnje, ali znamo kraj priče

Litvan: Varteks izgledno čeka slična sudbina Kamenskog, RIS-a i Tvornice električnih žarulja

Varteks je dio tužne priče o propasti hrvatske (tekstilne) industrije, koja se našla na vjetrometini raspada jugoslavenskog tržišta, rata te pretvorbe i privatizacije pod pokroviteljstvom nove HDZ-ove vlasti, nerijetko u sprezi sa starim socijalističkim direktorima. Varaždinsku tvrtku unatoč svim marketinškim i poslovnim akrobacijama nije uspio spasiti ni investitor Nenad Bakić, koji je u međuvremenu izišao iz vlasništva i upravljanja. Uspio je tek izlobirati da se 2021. ‘Varteks kvart – urbana regeneracija‘ proglasi strateškim državnim investicijskim projektom. Nekretninsko prokletstvo nad Varteksom nije od jučer, rasprodavalo se već godinama prije. Hladna bankarska odbijenica mogla bi značiti kraj tvrtke koja, čini se, odbrojava posljednje dana u dugovima od 22 milijuna eura, ali posluje na zemljištu procijenjenome na 26 milijuna eura. Varteksov slučaj ​pokazuje da se nekretninsko prokletstvo propadanja tvrtki koje imaju nesreću da su na prevrijednom zemljištu širi i izvan Zagreba. Goran Litvan za Lider.


Slične vijesti

13.07. (10:00)

Pomaže male nauštrb velikih

Litvan: Najam soba i apartmana lukrativniji od hotela, država poreznim poticanjem ‘cimerfraja’ pljačka sve ostale

U posljednjih deset godina kapaciteti ‘cimerfraja‘ porasli su za gotovo 280 tisuća kreveta, na više od 800 tisuća, dok je broj kreveta u hotelima i sličnim objektima smanjen za deset tisuća, i manje ih je od 182 tisuće. Kampovi su za to vrijeme neznatno povećali kapacitet, a ostali oblici izgubili su 48 tisuća kreveta. (Usporedbe radi, Grčka ima milijun kreveta u privatnome smještaju, ali gotovo isto toliko u hotelima.) Najam soba i apartmana postala je najlukrativnija djelatnost jer je porez smiješno nizak. Hrvatska je 2022. od 44,5 milijuna noćenja u ‘cimerfraju‘ inkasirala šest milijardi eura, a od 23,3 milijuna noćenja u hotelima 4,5 milijardi. S promjenom strukture – s istim brojem gostiju ali s dvadesetak posto više hotelskih gostiju (na račun ‘cimerfraja‘), ukupna zarada bila bi veća za gotovo 300 milijuna eura. Lider

29.06. (16:00)

Hrvatska poslovna reprezentacija

Reprezentacija nakon nogometa: Hrvatski menadžeri diljem svijeta bili bi pravi razvojni dream team

Vrijednost je polazište na osnovi kojeg se grade očekivanja. Engleska je reprezentacija najvrjednija – njezinih 26 igrača Transfermarkt procjenjuje na 1,52 milijarde eura, a još Francuska i Portugal vrijede više od milijarde eura. Hrvatski reprezentativci prema tom su kriteriju s 327 milijuna eura na jedanaestom mjestu. Naravno, ne pobjeđuju uvijek najbogatiji. Sportski turizam na Europsko prvenstvo i Olimpijadu nešto će okljaštriti našu sezonu, što se vidi po popunjenosti kapaciteta.

S druge strane, velike zarade od nogometa baš i neće biti. Jedini pravi dobitnik je Hrvatski nogometni savez, na čiji će račun sjesti 10,25 milijuna eura.  Hrvatska ima i menadžere na visokim pozicijama u globalnim kompanijama, koji igraju u najjačim ligama biznisa. Nažalost, oni igraju za hrvatsku poslovnu reprezentaciju rjeđe od nogometaša. Neki od njih sigurno bi se odazvali kad bi ih hrvatski politički izbornik pozvao kao savjetnike ili da na temelju svojih iskustava naprave pravi razvojni program. Za tu bi reprezentaciju trebalo navijati puna srca kao i za nogometnu. Goran Litvan za Lider

08.06. (20:00)

Svima plin zadnjih dana nešto 'miriši'

Novi plinski poredak: Najveći igrači uključit će se u pravu bitku za Zagreb tek za tri godine

Plin je u Hrvatskoj najbolje gorivo za – afere. Još se kazneno i stečajno raspleće model prema kojem je HEP kupovao plin od Ine za 47 eura i onda ga prodavao natrag toj tvrtki za 13 eura, a već je stigao i novi ‘skandal‘, koji nemilice trese glavni grad, a taj je da će metropolu plinom opskrbljivati – međimurska tvrtka. Doduše, na tržištu nema ni međimurskog ni zagrebačkog plina. Taj energent kupovat će se kao i dosad na europskom tržištu ili će dolaziti na LNG terminal, jedino će ga krajnji korisnici plaćati na drugi račun. Pitanje menadžerske i političke odgovornosti već je malo kompliciranije.

Prema natječaju koji je zaključen prošloga tjedna, 95 posto hrvatskog tržišta opskrbe plinom sljedeće tri godine zauzet će sedam opskrbljivača, a šest malih podijelit će preostalih pet posto. Njihova vlasnička struktura pokazuje lice i naličje liberalizacije. Mahom je riječ o tvrtkama koje su jedinice lokalne samouprave osnovale za opskrbu plinom na svom području. Goran Litvan za Lider.

18.05. (14:00)

Dali su im ponudu koju nisu mogli odbiti

Pouke izbora i ‘Eurosonga‘: Dogovorna ekonomija uništava Europu od politike do šoubiznisa

Dogovorni sustav odlučio je pobjednika ‘Eurosonga‘, a odlučuje i o sastavu hrvatske vlade. Iako nisam sklon teorijama zavjere, švicarski predstavnik teško bi došao do pobjede bez orkestriranog nagovaranja s jednog mjesta. Je li to nekakva ‘duboka eurovizijska država‘ ili su to ‘vratari sudbine‘, kako ih naziva Vedrana Pribičević, sasvim je svejedno. Tek, Švicarska je pobijedila i prije nastupa jer je najmanje konfliktna pa će se sljedeći ‘Eurosong‘ zapravo vratiti kući, u državu u kojoj je i sjedište European Broadcoasting Uniona (EBU). Tako se neće dogoditi da pobjeda ode u problematični Izrael, opet u Ukrajinu ili, nedajbože, u malu korumpiranu Hrvatsku koja se ne slaže najbolje ni s prvim susjedom u EU-u.

Kako su izgledi Baby Lasagne rasli na kladionicama, tako su dečki iz EBU-a dodatno animirali jedan po jedan nacionalni žiri. Da je trebalo, nagovorili bi i hrvatsku delegaciju da da 12 bodova Švicarskoj. Nije trebalo – bilo je dovoljno dogovoriti rekordne 22 dvanaestice uz još šest desetki. Goran Litvan za Lider.

04.05. (19:00)

Na Markovom trgu ništa novo

Skupljanje saborske većine: Postizborna kampanja između trgovine, korupcije i zloupotreba

Cijelo vrijeme HDZ optužuje za nezakonitosti drugu stranu želeći stvoriti dojam da su svi isti, premda brojevi onih koji su uhvaćeni s ‘prstima u pekmezu‘, a pogotovo iznosi, jako pretežu na HDZ-ovu stranu. Čini se da i podaci o presudama potvrđuju ciničnu tezu da ljevica ne zna ni krasti – dok se HDZ-ove afere mjere bar u milijunima eura, oporbeni kriminalni reprezentativci tom se iznosu rijetko kad i približe. Pa, što učiniti da se podrežu krakovi korupcijskoj hobotnici – od središnje države do svakoga grada i općine? Političari se, sasvim sigurno, neće opošteniti preko noći. Zato treba imati efikasnije mehanizme koji upozoravaju na mogući sukob interesa, pa bi mjerodavno saborsko povjerenstvo trebalo kadrovski i financijski ojačati, dati mu šire ovlasti i omogućiti nezavisnu poziciju. No trend je suprotan. Goran Litvan za Lider.

27.04. (14:00)

Zbog jedne divne crne žene...

Litvan: U knjizi nema odgovora o korijenima netrpeljivosti dvojice lidera, ali je zato ogoljen sustav odlučivanja u politici i diplomaciji

Dvojica mladih pravnika regrutirana su među najboljima u svojim generacijama u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), u kojemu su prošla diplomatski dril (što se danas mnogo bolje vidi na Plenkoviću). Obojica imaju i sličan politički, komunistički obiteljski background. Rivalstvo se pretvorilo u otvoren sukob nakon što je Milanović 2016. u tajno snimljenom razgovoru s predstavnicima braniteljskoga šatoraškog prosvjeda spomenuo Plenkovićevu majku, liječnicu u bivšoj Vojnoj bolnici (danas KBC Dubrava) kao ‘vojnu lekarku‘. No Krasnec ne isključuje mogućnost da je taj izraz prvi upotrijebio sâm Plenković odgovarajući u šali na pitanje gdje je služio vojsku: ‘Pa nigdje, bio sam oslobođen, majka vojna lekarka…‘ Ipak, ostavlja mogućnost da je pravi uzrok sukoba neka druga žena. Lider

 

13.04. (13:00)

Nakon što se sve izgradi, sve će ostati kako je bilo i prije

Obmana o visokom rastu BDP-a: Kako je Hrvatska u deset godina spiskala 11 milijardi eura iz EU Fondova

Možda će to nekomu zazvučati grubo, jer taj novac nije nestao. Radilo se i radi se po cijeloj Hrvatskoj, možda i više nego ikada. Zato je građevinski sektor prenapregnut i ne stigne odraditi sve poslove, što je pak drastično podignulo cijenu radova. Gradili su se vrtići, ulagalo se u škole, osuvremenjene su bolnice, gradile su se sportske dvorane, bazeni, društveni domovi, mostovi, gradovi bi dobivali zaobilaznice, a gotovo svako selo može se već podičiti modernim prometnim rješenjima s kružnim tokovima… sve to podiže društveni standard. No, nakon što se objekt sagradi, kad se gradilište počisti, prereže vrpca i zgrada ili cesta stavi u funkciju, ostaje premalo ‘dodane vrijednosti‘. Multiplikator tih investicija prenizak je, od toga je BDP porastao samo jednokratno, za vrijeme gradnje, premala je novostvorena vrijednost, a izvoz se neće povećati ni za jedan jedini euro. Eventualno će se malčice dignuti potrošnja. Goran Litvan za Lider.

23.03. (15:00)

Izjednačena i neizvjesna borba

Litvan: Može li ‘Lord Voldemort‘ poraziti HDZ?

Strah od Milanovića HDZ-ovci su u nedjelju pokušavali prikriti mahanjem zastavama i zapaljivim govorima na svome stranačkom Saboru, ali istoga su ga dana pojačali rezultati prve ankete (agencije Ipsos za Novu TV na uzorku od 604 ispitanika). Ne samo da je Milanović pobijedio Plenkovića u utrci za premijersku poziciju (doduše, s malom razlikom: 32% – 30%). Važnije je što je SDP skočio za devet posto (na 22,6%) i prepolovio zaostatak za HDZ-om (koji je sad na 27,3%). Najbolja vijest za HDZ njegov je postojani rejting, ali problem je u tome što je SDP pokupio devet posto neodlučnih birača. HDZ-u, naime, u pravilu odgovara niža izlaznost jer ima najviše članova i simpatizera te kompaktnu i discipliniranu glasačku bazu. S druge strane, SDP ima jači koalicijski potencijal (koji je Milanović malo smanjio), ali teže ga uspijeva pretvoriti u glasove na biralištima. Goran Litvan za Lider.

16.03. (11:00)

Igre unutar i van terena

Litvan: Između nove nogometne demokracije i valjanja u blatu

Koliko god je Velimir Zajec personifikacija predsjednika po željama navijača, do te pozicije nije mogao doći bez zakulisnih igara. Da ne bi bilo zabune – Zajec neće Dinamu ovog proljeća donijeti naslov prvaka u srazu s Rijekom i Hajdukom, a ni plasman u sljedeće kolo Konferencijske lige. Za to su zaduženi trener i igrači. Posao Uprave je pak stvaranje uvjeta za postizanje maksimalnih sportskih rezultata, a pogotovo u kontekstu pripreme sljedeće sezone (ponajprije imenovanjem sposobnoga sportskog direktora) i sljedećih sezona (jačanjem omladinske škole, koja je jedno vrijeme bila među najjačima u Europi). Uz to ide i dio koji se naslanja na biznis – od već spomenutoga pravog marketinškog miksa i monetizacije brenda do sudjelovanja u gradnji stadiona. Pa, premda će Dinamo u toj priči formalno biti u drugom planu, spretan ulazak u zajedničku priču s Gradom kao vlasnikom i budućim investitorom mogao bi donijeti zanimljivu nadogradnju poslovnih rezultata. Goran Litvan za Lider.

24.02. (15:00)

Bolje vani sam nego kod kuće sa svojima i s puškom u ruci

Protivljenje vojnom roku ljevici bi donijelo više od 200 tisuća novih glasova

Hrvatska ljevica prošle je subote pokazala protiv čega se ujedinila i prvi put osjetila da bi možda mogla dobiti izbore. I zato događaji nakon tog prosvjeda imaju veću političku težinu, prije svega u kontekstu odnosa između SDP-a i Možemo!, i nije to više samo njihovo međusobno nadigravanje za postizanje boljega stranačkog rezultata i šefovanje oporbom nego i pitanje mogućeg upravljanja državom. Posebna pozornost trebala bi se pridati mladim potencijalnim biračima. Naime, u Hrvatskoj je, prema DZS-ovim podacima, sredinom 2022. živjelo više od 445 tisuća stanovnika u dobi od 16 do 26 godina. To je korpus koji će imati pravo glasa na ovim izborima, a koji je veći od ukupnoga broja članova svih stranaka.

Čak 71 posto od 1500 ispitanika u dobi od 14 do 29 godina živi u roditeljskom domu. I Eurostatovi podaci govore da se mladi u Hrvatskoj u prosjeku osamostaljuju tek nakon 33,4 godine, što je najstarija životna dob u Europskoj uniji. Koje ih teme privlače? Osamostaljivanje, iseljavanje, migranti, vojni rok – dok HDZ najavljuje vraćanje obveznoga vojnog roka, ljevica bi mogla kontrirati jasnim zauzimanjem protiv te obveze. Tako bi pridobila više od dvjesto tisuća punoljetnih mladića, a ne treba zanemariti ni još toliko njihovih vršnjakinja te roditelje vojnih obveznika. Goran Litvan za Lider.