Sora – generativni AI video postao je dobar kao slike ili tekst - Monitor.hr
20.02. (08:00)

Više se ni snimkama neće moći vjerovati

Sora – generativni AI video postao je dobar kao slike ili tekst


Nisu oni prvi koji u javnost izlaze s rezultatima difuzijskog modela za pretvaranje teksta u video, ali su, barem prema prikazanome, izradili najbolji model dosad viđen. To su postigli tehnikama koje stoje u pozadini ove umjetne inteligencije i surađuju kako bi stvorile realistične snimke, gotovo istovjetne onima kakve bi nastale videokamerom. Nadalje, Sora ne samo da razumije što je u tekstualnom zadatku bitno, već je u stanju odvojiti glavni subjekt videa od pozadine, pa generirati oboje uz visoku razinu detalja. Interakcija među objektima na videu, pak, rezultat je ugrađenog fizikalnog modela, koji simulira uvjete u stvarnom svijetu. Bug


Slične vijesti

29.03. (11:00)

Nije za klađenje...

OpenAI-jeva trgovina prepuna je upitnih aplikacija za plagiranje i predviđanje cijena dionica

Neki od najpopularnijih GPT-ova služe u obrazovne svrhe, a druga najkorištenija aplikacija je Consensus, alat za pretraživanje i sažimanje akademskih radova. Druge su aplikacije ove godine porasle u upotrebi, uključujući alate za dizajn koji mogu generirati slike na temelju opisa koje korisnik u tom trenutku odredi, prevoditi s jednog jezika na drugi ili pomoći s prijavama za posao pregledom životopisa i propratnih pisama. Druga aplikacija pod nazivom Finance Wizard, koja je korištena više od 200.000 puta, tvrdi da otkriva buduća kretanja dionica. Njezin tvorac rekao je FT-u da aplikacija daje predviđanja na temelju povijesnih podataka i sadrži odricanje od odgovornosti koja upozorava da se ne koristi kao financijski savjet.

Važno je naglasiti da su podaci SimilarWeba prilično ograničeni, budući da brojke ne uključuju prikaze iz OpenAI-jeve mobilne aplikacije ChatGPT, koja je preuzeta 169 milijuna puta, prema podacima analitičke grupe data.ai. Ipak, brojke također sugeriraju da prilagođeni GPT-ovi do sada imaju ograničenu privlačnost. Lider

05.03. (17:00)

Učinkoviti altruizam by Elon Musk

Elon Musk podnio tužbu protiv OpenAI-a, optužujući tvrtku za odstupanje od izvorne misije razvoja opće umjetne inteligencije (AGI) u korist maksimiziranja profita

Elon Musk u tužbi protiv OpenAI, tvorca ChatGPT-a, tvrdi da je prekršio načela na koja je pristao kada je pomogao u osnivanju 2015. godine. U tužbi tvrdi da je tvrtka odstupila od svoje izvorne neprofitne misije otvorenog koda. Umjesto pokušaja da se radi na dobrobiti čovječanstva, kažu, sve je usmjereno na maksimiziranje profita velikog ulagača – tvrtke Microsoft. Musk ističe da je tužba pokrenuta kako bi se tvrtka prisilila vratiti se svojoj misiji te tvrdi da nije riječ o pohlepi za novcem, već o zaštiti prvotne svrhe tvrtke. (Bug)

18.02. (14:00)

Samo ga treba znati koristiti

Na koje sve načine ChatGPT može biti koristan u svakodnevnom životu

Unatoč brojnim negativnim stranama i strahu od sigurnosti i privatnosti na internetu, ChatGPT može poboljšati svakodnevni život na razne načine. Omogućuje brz pristup informacijama, potiče učenje i produktivnost, pruža zabavu i podršku te olakšava donošenje odluka. Korisnici mogu koristiti ChatGPT za učenje novih vještina, rješavanje problema ili jednostavno za opuštanje. Njegova sposobnost generiranja ljudski sličnog teksta pruža korisnicima personalizirano iskustvo, što ga čini korisnim alatom u različitim aspektima svakodnevnog života. Više o pozitivnim, ali i negativnim stranama ChatGPT-a možete pročitati na Monitorovom članku.

18.02. (10:59)

Samo ako ga znaš koristiti

Na koje sve načine ChatGPT može biti koristan u svakodnevnom životu

ChatGPT je velik jezični model koji je razvila tvrtka OpenAI, a zasnovan je na arhitekturi GPT (Generative Pre-trained Transformer). Prva verzija, GPT, predstavljena je 2018. godine, dok su kasnije izdane poboljšane verzije poput GPT-2 i GPT-3.

ChatGPT, koji se temelji na GPT-3 arhitekturi, predstavljen je javnosti 2020. godine. On koristi duboko učenje kako bi razumio i generirao ljudski sličan tekst te može odgovarati na pitanja, sudjelovati u razgovorima i izvršavati razne zadatke na temelju ulaznog teksta korisnika.

Što se tiče negativnih efekata umjetne inteligencije, postoje brojne rasprave i zabrinutosti. Neki od tih negativnih aspekata uključuju:

 • Etika i sigurnost: Postavlja se pitanje kako umjetna inteligencija može biti iskorištena na neetičan način, uključujući širenje lažnih informacija, manipulaciju ili kršenje privatnosti.
 • Automatizacija radnih mjesta: Postoje zabrinutosti da će napredak u umjetnoj inteligenciji dovesti do gubitka radnih mjesta u mnogim sektorima, dok se neka zanimanja automatiziraju.
 • Nejednakost: Postoji rizik da se tehnološki napredak pogorša nejednakost, budući da neki ljudi možda nemaju pristup ili resurse za prilagodbu novim tehnologijama.
 • Ovisnost o tehnologiji: S povećanjem upotrebe umjetne inteligencije, postoji opasnost od prekomjerne ovisnosti o tehnologiji, što može imati negativne psihološke i socijalne posljedice.
 • Sigurnosni rizici: Postoje zabrinutosti oko sigurnosnih rizika povezanih s napadima na umjetnu inteligenciju ili neželjenom manipulacijom sustava radi širenja štetnog sadržaja ili izvođenja zlonamjernih aktivnosti.

ChatGPT zapravo može biti koristan u svakodnevnom životu, ako ga se pravilno koristi

Unatoč tim zabrinutostima, mnogi istraživači, stručnjaci i organizacije rade na pronalaženju rješenja kako bi se umanjili potencijalni negativni utjecaji umjetne inteligencije i osigurala njezina sigurnosna i etička primjena u društvu.

 1. Pribavljanje informacija: ChatGPT može brzo pružiti odgovore na činjenična pitanja, pomažući korisnicima da pronađu informacije o različitim temama, od povijesti i znanosti do aktualnih događaja.
 2. Učenje i obrazovanje: Može djelovati kao personalizirani tutor, odgovarajući na pitanja i objašnjavajući koncepte iz različitih predmeta, pomažući pri učenju ili stjecanju novih vještina.
 3. Produktivnost: ChatGPT može pomoći u zadacima poput zakazivanja termina, postavljanja podsjetnika, izrade popisa obveza i upravljanja kalendarima, čime se poboljšava produktivnost.
 4. Učenje jezika: Može pomoći korisnicima u vježbanju i poboljšanju jezičnih vještina angažiranjem u razgovoru, ispravljajući gramatiku, predlažući rječnik i nudeći objašnjenja.
 5. Rješavanje problema: ChatGPT može pomoći korisnicima u brainstormingu ideja, rješavanju problema i pružanju kreativnih uvida generiranjem prijedloga ili nudeći različite perspektive.
 6. Zabava: ChatGPT može korisnicima pružiti zabavne razgovore, ispričati viceve, podijeliti zanimljive činjenice ili čak generirati priče i pjesme.
 7. Terapijska podrška: U nekim slučajevima, ChatGPT može pružiti emocionalnu podršku angažiranjem u empatičnim razgovorima ili nudeći resurse za podršku mentalnom zdravlju.
 8. Pristupačnost: Može pomoći osobama s invaliditetom pružanjem alternativnih načina komunikacije ili pristupanjem informacijama.
 9. Donošenje odluka: ChatGPT može pomoći korisnicima u donošenju odluka pružajući informacije, procjenjujući opcije ili jednostavno djelujući kao mjesto za iznošenje njihovih misli.
 10. Opuštanje: Sudjelovanje u opuštenim razgovorima s ChatGPT-om može pružiti distrakciju i pružiti trenutak opuštanja tijekom stresnih situacija.

Općenito, raznolikost i sposobnost ChatGPT-a da razumije i generira tekst sličan ljudskom čine ga vrijednim alatom za različite aspekte svakodnevnog života, od produktivnosti do zabave i dalje.

01.12.2023. (23:00)

Točka nakon koje nema povratka

Prošlo je godinu dana od lansiranja ChatGPT-a

Chat GPT je dosegao milijun korisnika u prvim danima od pokretanja u studenom 2022. godine, ostvario je niz rekorda u angažmanu korisnika i rastu. Dnevni operativni trošak ChatGPT-a procjenjuje se na oko 700.000 američkih dolara. Obično se zaboravlja da je Chat GPT nastao nekoliko godina ranije, ali da je tek s trećom verzijom ostvario snažnu popularnost. Neki od ostalih ključni podataka su da 97% vlasnika tvrtki vjeruje da će ChatGPT koristiti njihovom poslovanju u sljedećih 12 mjeseci, da je ChatGPT bio u pravu 72% vremena u raznim medicinskim zadacima, te da ima sposobnost razumijevanja i generiranja teksta na više od 26 jezika. Postao je druga najbrže rastuća aplikacija na svijetu kada je dosegla 100 milijuna korisnika u 2 mjeseca. Rastu broja korisnika ChatGPT-a prethodili su samo Threads, koji su prikupili taj broj korisnika u 5 dana. Mreža

31.08.2023. (10:22)

Prihodi OpenAI-ja od ChatGPT-a u narednoj godini bit će veći od milijardu dolara

30.08.2023. (19:00)

Treba održavati biznis

OpenAI lansirao ChatGPT za poslovne korisnike

ChatGPT Enterprise neće imati nikakva ograničenja u količini korištenja, trebao bi biti do dva puta brži od onoga za privatne korisnike. OpenAI kaže da novi alat neće trenirati na podacima koji u njega budu uneseni, pa kompanije mogu biti sigurne da oni neće “curiti” izvan njihove organizacije. OpenAi je odlučio lansirati ovakav model nakon nekoliko incidenata s curenjem podataka iz pojedinih firmi. Zasad nema informacija o cijenama. Pretpostavlja se kako će one biti formirane za svakog klijenta posebno. Bug

10.08.2023. (14:00)

Zaustavi terminatora!

OpenAI trenira svoj jezični model na otvorenom webu, no može ga se zaustaviti

OpenAI već radi na GPT-5 botu, a ključ za postizanje što veće kvalitete odgovora jest prikupljanje informacija i “treniranje” tog modela na još većem broju tekstova. Do sada je GPT-4 treniran na više od bilijun riječi prikupljenih iz knjiga, s weba, društvenih mreža i ostalih otvorenih izvora. Nasljednik će to morati značajno premašiti, pa su u OpenAI-ju pokrenuli novi internetski bot, crawler nazvan GPTBot. Namjena mu je prikupljati podatke, tj. redom “čitati” dostupne mu sadržaje, kako bi unaprijedio buduće jezične modele. Međutim, sve ostalo što je dostupno na javnom webu, podložno je korištenju za svrhe treniranja jezičnog modela. Nije to, jasno, svima prihvatljivo, pa je OpenAI objavio i način kako spriječiti njihovog bota u pristupanju podacima. Pristup će se moći ograničiti unošenjem koda u root direktoriju web stranice. Bug

28.04.2023. (00:00)

Svjetla pozornice su njegova

Sam Altman, ingeniozni osnivač OpenAI-ja koji stoji iza ChatGPT-a

Ima 38 godina i odrastao je u St. Louisu u SAD-u. Navodno je bio čudo od djeteta i naučio je programirati i rastavljati Macintosh računala kada je imao samo osam godina. Nakon što je dvije godine pohađao Sveučilište Stanford, Altman je napustio studij s dvojicom kolega kako bi pokrenuo mobilnu aplikaciju pod nazivom Loopt. Iako je Loopt nekoć bio procijenjen na 175 milijuna dolara, nikada nije postigao veći uspjeh. Zajedno s Elonom Muskom i drugim poduzetnicima, Altman je 2015. godine osnovao OpenAI s ciljem očuvanja čovječanstva od umjetne inteligencije. Tijekom Altmanovog mandata u ulozi izvršnog direktora, OpenAI je pokrenuo popularne generativne AI alate kao što su DALL-E i ChatGPT, koji stvaraju umjetnost i tekst na temelju informacija koje im se pruže. ChatGPT je objavljen u studenom 2022. i dobio je više od milijun korisnika u roku od pet dana. Lider

31.03.2023. (22:00)

Aplikacija non grata

Italija blokirala ChatGPT zbog “curenja razgovora i informacija”

Talijanska agencija objavila je kako je u ožujku kod ChatGPT-ja zabilježeno curenje informacija, među kojima su i “razgovori” s korisnicima te informacije o plaćanju. Agencija navodi kako OpenAI nema pravno opravdanje za “masovno prikupljanje i spremanje osobnih informacija u svrhu obuke algoritama na kojima se temelji rad platforme”. Ističu i kako aplikacija “nema načina provjeriti dob svojih korisnika” te zbog toga “izlaže maloljetnike apsolutno neprikladnim odgovorima u usporedbi s njihovim stupnjem razvoja i svijesti”. Agencija je objavila kako OpenAI ima 20 dana za adresiranje zabrinutosti regulatora te mu prijeti kazna od 20 milijuna eura, odnosno do 4 posto godišnjih prihoda. Blokada ChatGPT-ja u Italiji stiže samo nekoliko dana nakon što je Europol upozorio da kriminalci planiraju koristiti ChatGPT za počinjenje prevara i drugog kibernetičkog kriminala, podsjeća AFP. Index