Suluda ideja - Kako država može sufinancirati energetsku obnovu zgrada bez EU novca - Monitor.hr
23.03. (10:00)

Tvrde neki da se to ne može, ja vam tvrdim da se to može

Suluda ideja – Kako država može sufinancirati energetsku obnovu zgrada bez EU novca

Recimo da imamo veliku zgradu. Nekoliko ulaza, ukupno stotine stanova. Recimo da suvlasnici te zgrade žele energetski obnoviti taj objekt. Odokativnom metodom, to košta milijun eura. Kako to financirati? Bez subvencije, nikako. I koji je, trenutni, izbor suvlasnik te zgrade? Čekati neki javni poziv i nadati se da će uspjeti (prvenstveno) složiti se među sobom, pripremiti dokumentaciju, projekt obnove, odnosno uložiti priličan novac za izradu te dokumentacije. I mogu čekati. I čekati. I čekati.  A dok čekaju, zgrada i dalje troši sulude iznose za energiju. I da se pojavi javni poziv, mogu sve pripremiti i ne proći na tom pozivu. A to je rizik koji je, kako sada stvari stoje, priličan.  A što kada bi takva jedna zgrada mogla sve to odraditi, ali da zna da će dobiti novac i da će energetski obnoviti zgradu. Za tako nešto, mora biti uspostavljen sustav kojeg trenutno nema. Tin Bašić otvara Pandorinu kutiju svojim pitanjima, ali i prijedlozima rješenja, za Zgradonačelnik.


Slične vijesti

16.12.2019. (11:30)

Take the EU money and run

Početkom 2020. ide novi natječaj za energetsku obnovu zgrada i liftove

U prvom kvartalu sljedeće godine bit će raspisan novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, najavili su iz Ministarstva gradnje i prostornog uređenja. Iz Ministarstva poručuju da su osigurali 152 milijuna kuna s mogućnošću povećanja sredstava. Nepovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova sufinancirat će se kao i za prošli poziv 60 posto iznosa.

08.02.2018. (00:13)

Previše prijava

Obustavljen poziv za prijavu za dodjelu subvencija za energetsku obnovu

Zbog velike navale na subvencije za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja privremeno je obustavilo poziv za prijavu za dodjelu sredstava, otvoren 16. studenog. Poziv je trebao biti otvoren do 7. svibnja no dosad su pristigle 443 prijave, koje čine više od 200 posto od osiguranih sredstava. Na raspolaganju je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Novi list

16.08.2017. (15:00)

Varaždin: 83 milijuna kuna za obnovu bolnica – najveća investicija u javne objekte od 1991.

83,5 milijuna kuna bit će uloženo u Opću bolnicu Varaždin, u energetsku obnovu sedam objekata unutar bolničkog kompleksa, a početak radova danas je svečano obilježen.

Osim što će zgrade Interne, Neurologije, Kirurgije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice dobiti nove, toplinski izolirane fasade, novu stolariju i solarne panele, u objektima će mjerenje potrošnje energije biti automatizirano, a na radijatore će biti postavljeni termostatski ventili.

Godišnja ušteda na grijanju i hlađenju – 3,4 milijuna kuna

Zahvaljujući tome i brojnim drugim radovima, varaždinska bolnica godišnje će na energentima uštedjeti 3,4 milijuna kuna ili oko 8.650.000 Kwh energije, a upravo će se iz tih ušteda ulaganje vraćati 14 godina nakon završetka radova.

Ulaganje je u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava sredstva za sufinanciranje provedbe. Fond će osigurati 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave. Opća bolnica Varaždin ne mora osigurati sredstva budući da će se ulaganje vraćati iz ušteda na energentima.

Najveća investicija od Interne i Pedijatrije

Ova investicija najveća je u javne objekte u Gradu Varaždinu od 1991. Posljednja usporediva investicija bila je izgradnja objekata Interne i Pedijatrije davne 1991., a u ovom je trenutku četvrta najveća investicija na području energetske obnove objekata u Republici Hrvatskoj. Rok za dovršetak svih radova je 31. prosinca 2018. godine.

Svih sedam objekata – zgrade Interne, Neurologije, Kirurgije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice – dobit će nove fasade, toplinski izolirane, na objektima će biti postavljena nova stolarija, a postavljeni će biti i solarni paneli za pripremu tople vode.

Nove kotlovnice, izolacija, glačalo, ventili, solarni paneli…

U zgradama Kirurgije i Interne bit će postavljene nove kotlovnice, ugrađene će biti dizalice topline. Novi sustav za grijanje u zgradi Interne je, uz postojeći cjevovod, predviđen za grijanje još pet objekata, zgrada RTG-a, Ljekarne, Kuhinje, Neurologije i Ginekologije.

Ravni krovovi će pak biti izolirani na zgradama Ljekarne i Kuhinje, a zgrada Praonice će, primjerice, dobiti novi valjak za glačanje, pa će u tehnološkom procesu glačanja bolničkog rublja biti postignuta dodatna ušteda energije.

Projektom je predviđeno i stavljanje termostatskih ventila na radijatorima, mjerenje potrošnje energije će biti automatizirano, a u zgradama će biti postavljeni odvojeni mjerači za zasebno mjerenje potrošnje energije.

Time, izolacijom prostora, solarnim panelima i svim ostalim radovima Opća bolnica Varaždin trošit će daleko manje energije za grijanje i hlađenje prostora u sedam objekata.

25.05.2017. (16:00)

Kupit ćemo sav stiropor na svijetu!

Kreće energetska obnova zgrada – 1.000 gradilišta u 18 mjeseci

560 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano je za energetsku obnovu višestambenih zgrada, za 600 projekata, čija će obnova sve skupa biti u vrijednosti 940 milijuna kuna. Za energetsku obnovu vrtića, škola, fakulteta i domova osigurano je 348 milijuna kuna bespovratnih sredstava, za sve skupa 223 projekta, a obnova će biti u sveukupnoj vrijednosti 781 milijun kuna. Svi projekti bit će sufinancirani iz EU fondova, otvorit će se preko tisuću gradilišta, što je oko 1,7 milijardi kuna ukupnih investicija, pri čemu projekti moraju biti završeni u narednih 18 mjeseci. Monitor

25.05.2017. (15:01)

Više novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj – 1.000 gradilišta u narednih 18 mjeseci

Alokacije sredstava u okviru poziva “Energetska obnova višestambenih zgrada“ povećana je sa 152 milijuna kuna na 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava, izvijestili su nadležni ministri. Ukupno je zaprimljeno 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava što dovodi do ukupne investicije u vrijednosti 940 milijuna kuna

Svrha ovog Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

348 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada

Nadalje, u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” osigurano 152 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije u ukupnom iznosu od 348 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Radi se o 234 prijave od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijava, iznos ukupne investicije 781 milijun kuna od kojih je 348 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

1,7 milijardi kuna investicija u idućih 18 mjeseci

Svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu višestambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti bit će sufinancirani iz EU fondova. Ovim novcima otvorit će se preko tisuću gradilišta, što je oko 1,7 milijardi kuna ukupnih investicija, pri čemu projekti moraju biti završeni u narednih 18 mjeseci.

Za javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem odnosno vrtiće, osnovne i srednje škole, učeničke domove i fakultete sufinancirat će se 223 projekta, odnosno 61 vrtić, 4 fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedna školska dvorana i dva učenička doma.

Obnova Firula, Lepoglave, Poljuda, Zarazne…

Vlada RH prošli je tjedan donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.-2015. godine koju je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Riječ je o korištenju nacionalnih sredstava za projekte koji su već ugovoreni. Radi se o KBC Firule – Split, Kaznionica Lepoglava, Sveučilište Sjever-Varaždin, Zatvorska bolnica u Zagrebu, Zgrada državnog zavoda za mjeriteljstvo, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Opća bolnica Varaždin, Športski centar bazeni Poljud, KB Merkur, Policijska akademija Zagreb, Opća bolnica Šibensko-Kninske Županije, čijim će se završetkom obnove ostvariti uštede od ukupno 30 milijuna kuna godišnje i 51 milijun kWh godišnje.

07.02.2017. (20:17)

Obnavljati se mora

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada preko milijardu kuna

U iduće dvije godine u energetsku obnovu višestambenih zgrada u Hrvatskoj bit će uloženo preko milijardu kuna, od čega 629 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, temeljem natječaja koji je krajem listopada raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, nakon čega je odobreno 616 projekata. Najviše je projekata zaprimljeno iz Rijeke (128), slijede Zagreb (80), Split (30) te Osijek (27) i Pula (25). Najveća je višestambena zgrada koja će se obnavljati u Velikoj Gorici, a alocirani iznos za nju je 15 milijuna kuna. Lider

22.11.2016. (14:38)

Poziv za dodjelu 152 milijuna kuna za energetsku obnovu vrtića i škola

152 milijuna kuna osigurano je za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova osigurano, a danas je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uputilo poziv na dostavu projektnih prijedloga

Ministarstvo je za ovaj poziv osiguralo dodatno financiranje u iznosu od oko 100 milijuna kuna u 2017. godini kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, zahvaljujući kojim sredstvima će za pripremu dokumentacije sufinancirati do 97% iznosa, a za samu provedbu projekta do 92% ukupnog iznosa.

U okviru ovog Poziva osigurano je 152.000.000,00 kuna, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80 tisuća kuna, dok je najviši iznos 10 milijuna kuna.

„Potičem korisnike da se jave regionalnim koordinatorima i lokalnim razvojnim agencijama, jer oni imaju potrebna znanja i iskustva i spremni su pomoći korisnicima u pripremi i provedbi projekata“, poručila je ministrica Žalac.

Na Poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove, osnovane od strane jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja pri čemu su zgrade koje su predmet projekta u vlasništvu te javne ustanove ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske.