Turizam kreće u kineskoj pokrajini Hubei odakle je koronavirus krenuo - Monitor.hr
27.04. (09:00)

Welcome to Coronaland

Turizam kreće u kineskoj pokrajini Hubei odakle je koronavirus krenuo

Turističke atrakcije otvaraju se uz poduzimanje strogih epidemioloških mjera – skeniranje zdravstvenog koda i mjerenje tjelesne temperature turistima. Broj turista se ograničava na 30% maksimalnog kapaciteta. HRT


Slične vijesti

Nedjelja (21:00)

Apsurdi poimanja društvenih mreža

Besmislen pohod na TikTok u eri samonuđenja informacija na društvenim mrežama

Tko nešto objavi na TikToku on – ili ona – upravo želi da to vidi cijeli svijet. Tko to ne želi, taj ni ne koristi TikTok. Za razliku čak i od Facebooka, TikTok uopće nije ni zamišljen za osobe koje žele komunicirati samo s prijateljima ili rodbinom… Predodžba kako demokracije ovoga svijeta mogu zaustaviti veliku špijunažu autokratskih režima tako da zabrane njihove platforme socijalnih mreža je zato besmislena i naivna. Za zaštitu vlastitih podataka je u prvom odgovoran svaki čovjek koji koristi te socijalne mreže. Deutsche Welle

Subota (10:30)

Moskva voli blesavo

Špijuni: Rusi potkopavaju Bidena

U neuobičajenoj javnoj objavi, direktor američkog Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra William Evanina je upozorio da će Rusija, Kina i Iran pokušati utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u, pri čemu Rusija već pokušava potkopati izglednog demokratskog kandidata Joe Bidena. S druge strane Kina priželjkuje da Trump ne osvoji drugi predsjednički mandat, jer ga Peking smatra previše nepredvidivim.

 

05.07. (11:30)

Širenje zida

Novi zakon koji je Kina donijela za Hong Kong opasan je za cijeli svijet

Unatrag dvadesetak godina u svijetu se neprekidno raspravlja o tome da dolazi vrijeme kineske globalne dominacije. No, Kina, zbog svog demokratskog deficita i zbog nemogućnosti stvarne modernizacije nikad neće moći postati svjetski lider, još će dugo ostati golemo, moćno, ali nužno politički izolirano područje koje predstavlja svijet za sebe, a katkad i opasnost za cijeli svijet ili za svoje susjede – analizira Ivan Violić za Telegram novi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

02.07. (13:30)

Mao Ce Stisak

Kina uvela zakon kojim Hong Kongu oduzima veliki dio sloboda

Kina je predstavila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, kojim se dobrim dijelom ukida slobode koje ova otočna polu-država uživa do pripajanja Kini 1997. U osnovi ovaj zakon donosi temeljne promjene u pravnom sustavu Hong Konga. Uvode se nova krivična djela kažnjiva doživotnim zatvorom, sigurnosno osoblje iz Kine može legalno djelovati u Hong Kongu, osobe iz Hong Konga koje se urote sa strancima u izazivanju “mržnje” prema kineskoj vlasti bit će proganjani za krivično djelo, kineski državni organi imaju pravo istraživati “kompleksne”, “ozbiljne” ili “teške” slučajeve u Hong Kongu, suđenja se mogu održavati u tajnosti i bez porote dok suce može birati Peking posredno, strance se tkđ. može progoniti po novom zakonu (uključujući zbog nečega što su nekad bili rekli o Tibetu, npr.).

 

30.06. (11:36)

Indija zabranila TikTok, WeChat i još 57 drugih kineskih aplikacija (BBC)

17.05. (12:30)

Previsoki zid

Ekonomski lab: Što je to politički kapitalizam kao esencija kineskog modela

Korupcijski virus, ugrađen u kineski politički kapitalizam, onemogućavao je puni razvoj kineskih potencijala. Jačanje uloge države u ekonomskom procesu umjesto očekivane i najavljene liberalizacije 2013. godine dodatno će naglasiti kineske kontradikcije koje se kriju u konceptu ‘korumpirane meritokracije’. Unatoč proklamiranoj borbi protiv korupcije, a koja se do sada instrumentalizirala za konsolidaciju političke moći Xi Jinpinga, povećanje državne kontrole potencijalno će otvoriti vrata još većoj korupciji. U takvom scenariju lako je zamisliti novi ciklus političke centralizacije pod egidom anti-korupcijske borbe, što će režim učiniti još krhkijim. Zbog tog trenda Kina neće biti u poziciji ekonomski i politički predvoditi svijet nakon korona krize – Ekonomski lab.

14.04. (13:30)

Green phone

Hrvatica iz Šangaja: Svatko ima svoj barkod na mobitelu – ako je zeleni, slobodni ste

Bivša Nacionalova novinarka Branka Prica opisala je za Jutarnji život u Šangaju: hrana iz supermarketa stiže na kućna vrata u roku od maksimalno sata pa više gotovo nitko i ne kupuje u dućanima; restorani također brzo dostavljaju; svaki blok kuća ili zgrada ima menadžment koji brine o posjetama, organizira preuzimanje smeća, roba koja se dostavlja prosljeđuje se do ulaznih vrata; svi računi plaćaju se skeniranjem mobitela; aplikacije dokazuju zdravstveno stanje čovjeka – svaka osoba ima svoj barkod sa zdravstvenim statusom, ako je zeleni onda je čovjek slobodan kretati se.

02.04. (14:30)

Gorko-kisela juha

Kako je WHO zataškavao problem korone u Kini i uvalio u probleme ostatak svijeta

WHO je 14. siječnja, uzdajući se u informacije dobivene iz službene Kine, tvitao da se zaraziti mogu samo oni, koji su došli u kontakt sa zaraženim životinjama, iako su još 31. prosinca iz Tajvana dobili potvrdu kako virus ipak prelazi s čovjeka na čovjeka. WHO je i zakasnio s proglašenjem zdravstvene krize te je izdao promašene upute protiv ograničavanja putovanja iz Kine. U ukupni broj zaraženih Kina nije brojala pacijente kojima je virus pronađen, ali koji nisu pokazivali nikakve simptome. Za to su dobili blagoslov stručnjaka iz WHO-a. Telegram donosi kronologiju WHO-ovog pogodovanja Kini.

03.03. (18:30)

BigBrotherVirus

Kina iskoristila koronu da uvede masovni sustav kontroliranja ljudi

Kineske vlasti traže od svojih građana da na svojim mobitelima koriste softver Alipay Health Code koji im diktira trebaju li biti u karanteni te smiju li koristiti podzemnu željeznicu, trgovačke centre i druga javna mjesta. New York Times piše da se prikupljene informacije dijele s policijom čime je postavljen okvir za nov oblik automatizirane društvene kontrole.