Ulaganje u kriptovalute za početnike - Monitor.hr
23.02. (16:13)

No easy money

Ulaganje u kriptovalute za početnike

Kriptovaluta je digitalni ili virtualni oblik valute koji koristi kriptografiju za sigurnost i djeluje neovisno o središnjem tijelu, poput vlade ili financijske institucije. Investiranje u kriptovalute nosi određene rizike i prednosti koje treba uzeti u obzir prije donošenja odluke o ulaganju. Evo pregleda nekih ključnih rizika i prednosti:

Rizici:

 • Visoka volatilnost: Cijene kriptovaluta mogu naglo varirati u kratkom vremenskom razdoblju. Ovo može rezultirati brzim gubicima ili dobitcima za investitore.
 • Sigurnosni rizici: Kriptovalute su podložne sigurnosnim prijetnjama kao što su krađa sa mjenjačnica, hakiranje digitalnih novčanika i phishing napadi. Gubitak privatnog ključa može rezultirati trajnim gubitkom pristupa sredstvima.
 • Regulatorni rizici: Regulatorni okvir za kriptovalute je nepredvidljiv i može se razlikovati od zemlje do zemlje. Promjene u zakonodavstvu ili propisi mogu utjecati na vrijednost i dostupnost kriptovaluta.
 • Tržišni rizik: Kriptovalute su osjetljive na tržišne faktore kao što su promjene u tržišnom sentimentu, konkurencija drugih kriptovaluta i tehnološke inovacije.
 • Operativni rizik: Tehnički problemi, mrežne prekide ili greške u softveru mogu utjecati na funkcionalnost kriptovaluta i platformi za trgovanje.

Prednosti:

 • Potencijal za visoke povrate: Kriptovalute su poznate po svojoj visokoj volatilnosti, što može rezultirati brzim i značajnim povratima za investitore.
 • Diversifikacija portfelja: Investiranje u kriptovalute može pružiti diversifikaciju portfelja i dodatnu zaštitu od tradicionalnih tržišnih rizika.
 • Transparentnost i imutabilnost: Tehnologija blockchaina osigurava transparentnost i nepovredivost transakcija, smanjujući mogućnost prijevara i manipulacije.
 • Nisko granično sudjelovanje: Kriptovalute omogućuju pristup investiranju bez potrebe za posrednicima ili visokim početnim ulaganjima.
 • Inovacija i potencijalna disruptivnost: Kriptovalute predstavljaju inovativnu tehnologiju s potencijalom za promjenu načina na koji se obavljaju financijske transakcije i upravlja imovinom.

Prije nego što odlučite ulagati u kriptovalute, važno je pažljivo razmotriti ove rizike i prednosti te izvršiti vlastitu dubinsku analizu i istraživanje. Također je preporučljivo konzultirati se s financijskim savjetnikom ili stručnjakom prije donošenja investicijskih odluka.

 1. Edukacija: Posvetite vrijeme razumijevanju što su kriptovalute, kako funkcioniraju i koja je tehnologija iza njih. Možete pronaći mnogo resursa na internetu, uključujući članke, videozapise i forume posvećene edukaciji o kriptovalutama.
 2. Odaberite pouzdanu burzu: Istražite i odaberite uglednu kriptovalutnu burzu za kupnju i prodaju kriptovaluta. Neke popularne burze uključuju Coinbase, Binance, Kraken i Gemini. Provjerite ima li burza koju odaberete dobar ugled, nudi li kriptovalute koje vas zanimaju i ima li snažne sigurnosne mjere.
 3. Kreirajte račun: Registrirajte se za račun na burzi po vašem izboru. Obično je potrebno pružiti neke osobne podatke i verificirati svoj identitet, u skladu s propisima o poznavanju klijenta (KYC) i sprečavanju pranja novca (AML).
 4. Osigurajte račun: Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) na svom računu na burzi kako biste dodali dodatni sloj sigurnosti. Razmislite o korištenju hardverskog novčanika ili softverskog novčanika za pohranu svojih kriptovaluta izvan mreže za dodatnu sigurnost.
 5. Počnite s malo ulaganja: Počnite s malim ulaganjem koje si možete priuštiti izgubiti. Tržišta kriptovaluta mogu biti izuzetno volatilna, pa je važno biti spreman na mogućnost gubitka ulaganja.
 6. Diverzificirajte portfelj: Nemojte stavljati sva jaja u jednu košaru. Razmislite o diverzifikaciji svog kriptovalutnog portfelja ulaganjem u više kriptovaluta umjesto samo jedne. To može pomoći u smanjenju rizika i potencijalno povećati vaše povrate.
 7. Budite informirani: Budite ažurirani s najnovijim vijestima i razvojem u svijetu kriptovaluta. Pratite pouzdane kriptovalutne vijesti na web stranicama, blogovima i društvenim medijima kako biste bili informirani o trendovima na tržištu, promjenama u regulativi i novim investicijskim prilikama.
 8. Budite strpljivi i disciplinirani: Investiranje u kriptovalute može biti nepredvidljivo, a cijene mogu izrazito fluktuirati u kratkom roku. Ostanite strpljivi i pridržavajte se svoje investicijske strategije, izbjegavajući donošenje impulsivnih odluka na temelju kratkoročnih promjena cijena.
 9. Razmislite o dugoročnom investiranju: Dok se neki trgovci bave kratkoročnim trgovanjem kako bi iskoristili fluktuacije cijena, drugi preferiraju dugoročni pristup investiranju. Razmislite o svojim investicijskim ciljevima i toleranciji na rizik kako biste odredili najbolju strategiju za vas.
 10. Potražite profesionalni savjet: Ako niste sigurni gdje započeti ili kako ulagati u kriptovalute, razmislite o traženju savjeta od financijskog savjetnika ili investicijskog stručnjaka s iskustvom u području kriptovaluta.

Zapamtite da ulaganje u kriptovalute nosi inherentne rizike i važno je obaviti vlastito istraživanje i donositi informirane odluke. Nikada nemojte ulagati više nego što si možete priuštiti izgubiti i uvijek budite oprezni pri navigaciji kroz tržišta kriptovaluta.


Slične vijesti

15.04. (18:00)

Klimavo tržište

Kripto tržište izgubilo preko 400 milijardi dolara zbog kratkog pada bitcoina za 10 tisuća dolara

Samo 48 sati prije subote cijena bitcoina kretala se iznad 70 tisuća dolara. Ipak, situacija se promijenila u petak navečer nakon govora visokih dužnosnika američke središnje banke kada su rekli da Fed ne planira početi snižavati kamatne stope u skorije vrijeme. Bitcoin se uspio malo oporaviti u subotu ujutro i skočio je na nešto više od 67 tisuća dolara. Međutim, tada je došlo do brze eskalacije napetosti između Irana i Izraela i cijena kriptovalute ponovno je pala. Kao što se obično događa kada bitcoin snažno padne, to prati i većina altcoina. Iako su se mnogi oporavili, pad u posljednjih 7 dana i dalje pokazuje dvoznamenkasti postotak za većinu. Lider

09.04. (01:00)

Zatišje pred buru

Trenutačni pad bitcoina od 18 posto prije halvinga nije neuobičajen i točno je prema rasporedu

Bitcoin je u prvoj fazi svog halving mini ciklusa i na pravom je putu prema predviđanjima kripto trgovca i analitičara Rekt Capital. Tri faze halving mini ciklusa bitcoina uključuju: pad prije halvinga, ponovna akumulacija i parabolični uzlazni trend. Prva faza se obično javlja 28 do 14 dana prije događaja i može trajati tjednima. Druga faza dolazi nakon što je pad dosegnuo dno i može trajati do pet mjeseci, dok treća može trajati više od godinu dana. Ciljevi razdoblja pada prije halvinga uključuju ponudu konačne prilike za povoljnu kupnju, postavljanje sljedeće faze u ovom određenom ciklusu i formiranje najniže razine budućeg raspona ponovne akumulacije. Lider

01.04. (15:00)

Alice in blockchains

Više od 50 blockchaina zajedno vrijede 50 milijardi dolara, iako ih malo ljudi koristi

Ripple Labs je takozvani kripto zombi. Njegovim tokenima još uvijek se aktivno trguje, u vrijednosti od otprilike dvije milijarde dolara dnevno, ali svrha je jedino spekulacija. Ne samo da je SWIFT još uvijek snažan, već sada postoje i bolji načini za međunarodno slanje novca putem blockchaina, pogotovo stablecoini poput tethera koji je vezan za američki dolara i ima cirkulaciju od 100 milijardi dolara. Iako je osim Bitcoina i Ethereuma samo šačica blockchaina postigla uspjeh, istraga Forbesa otkriva kako danas postoji najmanje 50 blockchaina koji trguju u vrijednostima od preko milijardu dolara, a najmanje 20 od njih su funkcionalni zombiji. Oni su kao fondovi rizičnog kapitala u ranoj fazi ili tvrtke koje prikupe previše novca i onda ga ne znaju adekvatno iskoristiti. Nema načina da vrate to blago investitorima. Forbes

27.03. (19:00)

Eh, da mi je bit coin

Strah od propuštanja možda je najveći pokretač rasta vrijednosti Bitcoina

Ovaj rast nije samo rezultat tehnološkog napretka ili povećanog interesa za digitalne valute, on je uvelike potaknut i komunikacijskim narativima koji dominiraju medijskim prostorom. Kako Bitcoin raste, tako raste i strah investitora od propuštanja dobre prilike za zaradu. Taj strah, poznatiji kao “FOMO” (strah od propuštanja), postaje snažan pokretač ulaganja u kriptovalute. Kroz godine, medijski narativi o kriptovalutama transformirali su se od rubnih tehnoloških čuda do središnjih tema u razgovorima o budućnosti financija, tehnologije i društva u cjelini. Ovi narativi nisu samo pratili rast i pad cijena, već su istraživali i dublje implikacije kripto tehnologija na naš svakodnevni život. U konačnici, priča o kriptovalutama jest priča o inovaciji, adaptaciji i neizvjesnosti. Poslovni

25.03. (18:00)

Sad treba pričekati... možda

Bitcoin bi nakon halvinga mogao nastaviti rasti, ulagačima se preporučuje oprez

S obzirom na nedavni porast vrijednosti bitcoina i očekivanja obaranja rekordne cijene, odluka o ulaganju u bitcoin zahtijeva temeljito razumijevanje dinamike tržišta i uključenih rizika. Bitcoin je pokazao značajan rast tijekom vremena, čak i za one koji su kupovali po najvećim cijenama. Međutim, vrlo je važno shvatiti da prošli događaji ne jamče uvijek slične povrate. Tržište kriptovaluta poznato je po svojoj volatilnosti i cijene mogu brzo oscilirati, stoga treba ostati na oprezu. Očekuje se da će nedostatak ponude doći do izražaja nakon travnja, kada će se dnevno rudariti samo 450 BTC. Ova neravnoteža između ponude i potražnje naglašava mogućnost daljnjeg povećanja cijena u bliskoj budućnosti. Lider

16.03. (08:00)

Malo raste pa stane pa opet raste

Halving Bitcoina mogao bi podići već sada rekordne cijene ove kriptovalute

Vrijednost Bitcoina je proteklih tjedana skočila na nove rekordne razine (iako je trenutno nešto pala). Entuzijasti smatraju kako će cijena kriptovalute još više rasti nadolazećim “prepolovljavanjem”, ključnim događajem upisanim u srž kriptovaluta kako bi im se ograničila ponuda. Halving se povijesno poklapao s povišenim cijenama i svrnuo je pažnju javnosti na kriptosektor. U travnju ove godine očekuje se novi, redovni halving Bitcoina. Taj se proces, kojim se nagrada za rudarenje Bitcoin transakcija prepolovi, provodi svake četiri godine. Nakon halvinga u travnju, nagrada za potvrđeni blok transakcija smanjit će se sa 6,25 na 3,125 Bitcoina.

Time će i broj novih tokena koji ulaze u opticaj biti manji. Nagrada koju dobivaju rudari svaki put kada se na mrežu doda novi blok smanjuje se tijekom vremena. To je tako osmišljeno kako bi se ograničila ponuda usporavanjem stope proizvodnje. Iako je moguće da je aktualni rast vrijednosti kriptovaluta potaknut nadolazećim događajem prepolovljenja, drugi čimbenici, posebice entuzijazam ulagača za kriptovalute i odobravanje Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi), mogli bi u tome igrati važnu ulogu. Forbes Na Forumu postoji cijeli podforum posvećen kriptovalutama, i to na Gospodarstvu.

09.03. (08:00)

Možda samo treba strpljenja

Bitcoin se nakon rekordnih 69 tisuća dolara kreće između 65 i 67 tisuća dolara

CoinDesk navodi kako se rast i ovog puta događa istovremeno uz rast burzovnih indeksa, zbog čega ističu kako bi njihov eventualni pad mogao utjecati na bitcoin. Prvenstveni razlog trenutnog rasta cijene bitcoina je velika potražnja koja je kreirana kroz kupnju BTC ETF-ova (fondova koji trguju bitcoinima, op.FH.), a koje velike američke financijske institucije nude svojim, prvenstveno velikim institucionalnim i retail klijentima, koji ih kupuju na razini od jedan do tri posto visine njihovog portfelja. Sekundarni razlog je halving koji je do sada redovno u četverogodišnjem ciklusu povećavao cijenu bitcoina jer se halvingom prepolovljuje naknada minerima – kaže broker iz Fimr Plus. Trenutno ne žee prognozirati daljnja kretanja cijene bitcoina, iako ima dominantan utjecaj na rast drugih kriptovaluta jer je javno prepoznat i svojevrsni je ključni pokazatelj tj. brand name procesa. Index

02.03. (18:00)

Kripto sud

U Zagrebu osnovan UBIKourt – arbitražno tijelo za rješavanje sporova vezanih za blockchain

Osmišljen je kao ključni korak prema stvaranju stabilnog i povjerljivog okvira za rješavanje sporova unutar blockchain i kriptozajednice. Sjedište arbitražnog tijela je u Zagrebu, no svi sporovi, kao i komunikacija vezana uz njih, odvijaju se u potpunosti online. Proces apliciranja jednostavno se obavlja putem web stranice tog tijela. Prije pokretanja postupka potrebno je imati potpisan ugovor o arbitraži u kojem obje stranke daju suglasnost o dobrovoljnom ulasku u spor i izjavljuju da prihvaćaju konačnu odluku arbitražnog suda, bez obzira na prirodu dane odluke. Bug

02.03. (08:00)

Ipak nije balon

Bitcoin nezaustavljivo raste, potražnja uvelike premašuje ponudu

Ova se godina već se oblikuje kao godina transformacije za digitalnu imovinu općenito, a posebno za bitcoin. S odobrenjem spot bitcoin ETF-ova početkom godine i sljedećim halvingom zakazanim za travanj, već su vidljivi, a naziru se još veći ključni pomaci u ponudi i potražnji. Sada institucije i pojedinci ne moraju više kupovati kripto direktno na kripto mjenjačnicama, mogu pristupiti poznatom investicijskom instrumentu,ETF-u. To će dugoročno potaknuti veću likvidnost i veću stabilnost cijena Prije dva dana bitcoin ETF-ovi ostvarili su volumen veći od sedam milijardi dolara, veći od QQQ-a, najvećeg tehnološkog ETF-a s 250 milijardi dolara u imovine pod upravljanjem (AUM). Lider

29.02. (18:00)

Dobro vrijeme za ulaganje

Bitcoin ide prema rušenju vlastitog rekorda: mogao bi dostići povijesno visoku vrijednost

Interes za bitcoine, prema poznavateljima tržišta, nastao je zbog odobrenja posebnih bitcoin ETF-ova u SAD-u. Ti fondovi kojima se trguje na burzi, svojim ulagačima po prvi put omogućuju ulaganje u bitcoine bez potrebe za izravnom kupnjom same kriptovalute. Bitfinexovi analitičari vrlo su optimistični. Oni predviđaju kako će vrijednost bitcoina sljedećih mjeseci dosegnuti šesteroznamenkasti iznos. Coinbase ih citira i navodi kako bi po njihovoj procjeni vrijednost bitcoinu mogla biti između 100.000 i 120.000 dolara. Misle da bi vrhunac ciklusa mogao biti dosegnut u 2025. godini. Nastavi li rasti, ubrzo bi se mogao približiti i povijesnom maksimumu. On je ostvaren 10. studenog 2021., i iznosio je 68 991 dolar. Godinu dana kasnije tečaj je pao ispod 17.000 dolara, no neki analitičari smatraju da je nova rekordna vrijednost sada nadohvat ruke. Forbes