Zagreb: Sljedeću subotu Dan hrvatskog baleta - otvorena vrata HNK - Monitor.hr
28.10.2017. (14:56)

Lijepa obljetnica

Zagreb: Sljedeću subotu Dan hrvatskog baleta – otvorena vrata HNK

Raznovrsnim programom Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, 4. studenoga 2017., obilježava Dan hrvatskog baleta. Tim će povodom HNK biti otvoren i moći će se slobodno ući (program je od 11.30 do 13 sati) i pogledati polaznike baletne škole, soliste HNK te dio ‘Labuđeg jezera’.


Slične vijesti

30.01.2023. (23:00)

Odite glet u HNK ovaj balet

Spartak u HNK – Spartak onkraj revolucije

Kreativna suradnja bračnog para u koreografiji, režiji, libretu, kostimima pa i sceni obilježit će ‘Spartak’ balet koprodukcije dvaju HNK. Veza Rijeke i Zagreba i u kolikoj mjeri je riječ o suradnji umjetnika obje kuće prostrla je na pozornicu baletnu predstavu iznad očekivanja. Kostimografija je do kraja bila u službi plesača i sjajno duhovita. Glazba Arama Hačaturijana prirodno cijelo vrijeme predstave tjera misli u toplinu Kalifornije i zlatnog doba Hollywooda, iako, prema biografiji nema podatka da je ikad imao zapadnu karijeru. Glavna glazbena tema Spartaka provlači se kroz cijelo dijelo i podsjeća na sve od krimića do drama, pa čak i westerna u kojima je zasigurno bila “posuđivana”. “Spartak” je uzbudljiv, treba ga pogledati, kažu u Ravno do dna.

07.12.2021. (21:00)

Plešuće čistačice

Skandalozno je da riječki baletni ansambl čisti svoje prostore, a ministrica to podržava

Zapozorje riječkoga HNK-a došlo je u središte medijske pozornosti ne zbog izvedbe Baleta koja je oduševila publiku, nego zbog drame koja se događa u pozadini, a uz opravdanje da zbog bolesti čistačica zaposlenici Baleta moraju čistiti prostore. Dok intendant tvrdi da navedeno nije obveza, nego su dotični zamoljeni za pomoć u zaista čudnoj situaciji jer se ne može naći kvalificirana osoba za posao, kuloari, a i otvoreni pisani prigovori, govore o igrama ugovorima na određeno te pritisku na umjetnike zbog kojega ne smiju odbiti takav posao. Ministrica kulture smatra kako je riječ o održavanju higijene te da nema ničega spornog u aktu intendanta, a sve za sobom povlači pitanje dugogodišnjih problema propadanja Baleta te nezavidna položaja plesača i plesačica u riječkom HNK-u. Nacional

05.05.2020. (15:30)

Hrvatsko karantensko kazalište

Ipak se nastupa: Zagrebački operni pjevači na Zrinjevcu, splitski balet na obali

Operni prvaci HNK na Zrinjevcu su sinoć počeli s nizom kratkih koncerata za Zagrepčane – kaže Pofuk da je ovo bila “lijepa simbolična gesta, ali i nekoliko trenutaka pravog umjetničkog uživanja uz dvoje vrhunskih opernih umjetnika”. Zakazano je još 4 koncerta – ovdje raspored.

U Splitu – baletni ansambl HNK napravio 14-minutnu predstavu ‘Labuđe jezero’ Čajkovskog uz more – moderno, ironično, lepršavo.

 

02.11.2017. (16:01)

Ušuljat se na vršcima prstiju!

Navala za – balet, nezapamćena gužva za ‘Orašara’ u zagrebačkom HNK

Nezapamćena gužva stvorila se danas ispred zagrebačkog HNK za ulaznice za balet Orašar koji će se prikazivati od 29. studenog do 5. siječnja (sve skupa 12. predstava). Ljudima je sigurno gnjavaža čekati, ali lijepo je vidjeti veliki interes za balet – red za ulaznice je u foajeu zgrade, pa oko Zdenca života, usporedno s Pravnim fakultetom i bočno uz zgradu HNK (ovdje fotografije). Karte su od 90 do 160 kuna. Inače, u subotu (4.11.) je u HNK Dan hrvatskog baleta kad će biti pokazane vježbe polaznika Škole za klasični balet, vježbe solista i ansambla Baleta HNK i dijelovi iz baleta ‘Labuđe jezero’, od 11.30. do 13 sati, ulaz slobodan. T-Portal

05.06.2017. (14:07)

Ruski balet gostuje 8.7. u Vukovaru – plešu ‘Labuđe jezero’ u perivoju dvorca, s Dunavom iza leđa

05.06.2017. (13:52)

Ruski balet gostuje u Vukovaru – plešu ‘Labuđe jezero’

Baletni ansambl Carskog ruskog baleta nastupit će 8. srpnja u Vukovaru gdje će u dvorištu dvorca otplesati najizvođeniji balet svih vremena – ‘Labuđe Jezero’ P.I. Čajkovskog.

Riječ je o jednom od najvećih i najpoznatijih baletnih ansambala na svijetu, a plesat će u perivoju dvorca Eltz, na samoj obali Dunava. Ulaznice su 110 kuna, preko Ticketshop.hr i u Hrvatskom domu Vukovar.

Plesni ansambl Carskog ruskog baleta (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994. Gediminas Taranda, solist Boljšoj Teatra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom.

Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uracima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

‘Labuđe jezero’ je balet u tri čina, glazba P. I. Čajkovskog i koreografija Ivanova i Petipe, solisti su Lina Seveliova, rođena 1990. u Moldaviji, školovana na National Chisinau Choreography Collegeu i na Academy of Music Theatre and Fine Arts, kao solistica imala je stalan angažman u Nacionalnoj moldavskoj operi i baletu (Moldavian National opera and Ballet), dobitnica je mnogih nagrada za svoje plesno umjeće i zapažene glavne uloge u baletnim predstavama: ‘Cipollino’, ‘Uspavana ljepotica’, ‘Giselle’, ‘Romeo i Julija’, ‘Orašar’, ‘Labuđe jezero’, ‘Valpurgina noć’, ‘Don Kihot’ te plesni virtuoz Nariman Bekzhanov koji je školovanje završio 2002. na Akademiji koreografije u Almatyju gdje je i proglašen najboljim studentom akademije. 2000. pridružio se ansamblu Jung Classical Ballet pod umjetničkim vodstvom Bulata Ayupova, od 2002. do 2004. vodeći je solist u teatru Abay State Opera and Ballet Theatre’ u Almatyju, Kazahstan te je od 2005. vodeći solist Carskog ruskog baleta. Također je otplesao mnoge glavne uloge u baletima kao što su ‘Shopeniana’, ‘Carmina Burana’, ‘Carmen’, ‘Uspavana ljepotica’, ‘Giselle’, ‘Romeo i Julija’, ‘Orašar’, ‘Labuđe jezero’, ‘Valpurgina noć’, ‘Don Kihot’…

‘Labuđe jezero’ je najpoznatiji bijeli balet koji je skladao P. I. Čajkovski gdje se princ Sigifrid zaljubljuje u kraljicu labudova Odette koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta. Princ obećava prekrasnoj Odette da će se vratiti po nju i spasiti je, no Odile, čarobnjakova kći, vodi princa na pogrešan put. Hoće li princ pronaći svoju pravu ljubav te hoće li dobro pobijediti zlo?[CODE][

/CODE]

22.11.2016. (21:29)

Zagreb: Od 27. studenoga 2016. do 26. veljače 2017. velika blagdanska izložba “Orašar – najljepša božićna bajka” u Muzeju za umjetnost i obrt, za cijeli prosinac prijepodnevni termini (oni do 16 sati) su rasprodani, zbog velikom interesa vrtića i škola; Državni muzej za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga prvi put jednoj inozemnoj instituciji posudio vrijedne artefakte iz svoje bogate riznice

02.11.2016. (12:25)

Bakino jezero

Zagrebački HNK: Za dvije godine u baletu neće imati tko plesati

“Za najviše dvije godine zagrebački Balet više neće moći izvoditi klasične baletne predstave, koje čine oko 80 posto našeg repertoara. Potom će se osipati i ostale predstave s repertoara”, kaže Ravnatelj zagrebačkog Baleta Leonard Jakovina u intervjuu T-Portalu. Problem je manjak mladih plesača: “U ansamblu postoji veliki broj plesača koji bi odavno trebali biti u mirovini ili pred umirovljenjem”. Kaže da taj problem nije prisutan samo u Zagrebu, nego na nivou čitave države.

31.05.2016. (00:32)

Dinko Bogdanić pred otkazom, još jedna balerina prijavila ga da ju je vrijeđao