Žena je 12 dana jela samo banane! - Monitor.hr
10.03.2015. (14:40)

Ne pokušavajte ovo pod kuće

Žena je 12 dana jela samo banane!

Yulia Tarbath, nutricionistica i motivacijski trener, odlučila je tijekom 12 dana jesti isključivo banane kako bi potpuno očistila svoj organizam. Banane su same po sebi jako kvalitetno i kalorično voće, koje sadrži fruktozu, saharozu, glukozu i vlakna. Prije promjene režima prehrane, Yulia je patila od povišenog šećera u krvi, digestivnih problema, candide, depresije i hormonskih poremećaja, a nije mogla niti zatrudnjeti. Nakon što je napravila ove radikalne promjene zdravlje joj se dosta popravilo, a rodila je i dijete! No, je li sve tako idealno? Cvjetača, prokulice i brokula narušavaju rad štitnjače, a i drugo sirovo voće i povrće utječe na manjak vitamina B12, željeza, cinka i kalcija, što dovodi do anemije, upozoravaju stručnjaci. Pun kufer


Slične vijesti

27.06. (20:00)

Kameleon s kalijem i karakterom

Banana: voćka za svaku fazu života i probave

Banana mijenja boje i sastav kako dozrijeva, a svaka faza ima svoju prehrambenu i funkcionalnu svrhu. Zelena banana obiluje rezistentnim škrobom korisnim za crijeva, žuta nudi ravnotežu vlakana i šećera, dok zrela banana s mrljama postaje energetska bomba i antioksidativni eliksir. Niti jedna nije “loša” – samo je pitanje što vam tijelo tog dana treba. Čak i kad izgleda kašasto i umorno, banana se može pretvoriti u zdravi desert, prirodni zaslađivač ili biljni dodatak. Banana nikad ne odustaje – ni od sebe, ni od vas. Igor Berecki za Bug

27.11.2023. (17:00)

Zero waste

Ne treba bacati koru od banane, od nje se može praviti brašno

Jer svaki put kad ogulite banana i bacite koru, bacilli ste hranjiv međuobrok, pokazala je nova studija objavljena u ACS Food Science & Technology. Istraživači su dokazali da, ukoliko se kore banana blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu poslužiti kao izuzetno koristan dio namirnice. Obogaćeni korom od banane, šećerni keksi koji su poslužili kao eksperiment uzorak za studiju sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva. Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo tamnijom bojom kolačića, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No kada su se radile serije s brašnom koje je sadržavalo 7,5 posto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu, prenosi Science Alert. Green

24.02.2023. (15:38)

Vegan letio u prvom razredu, a za doručak dobio jednu jedinu bananu

26.02.2018. (23:56)

25 ludih činjenica o hrani

25.02.2018. (19:30)

Sve jestivo

Mongee – banana s jestivom korom

Japanska tvrtka D&T Farms smrznula je stabljiku banane na minus 60, a potom je ugrijala na 27 stupnjeva, a biljka je zbog drastične promjene temperature počela ubrzano rasti. Plod se zbog toga može jesti s korom koja je tanka i mekana jer nije stigla dozrijeti. Proizvod su nazvali Mongee, a košta 36 kuna. Istovremeno stiže vijest o tome kako urode banana (onih običnih) napadaju gljivice. Guardian, T-Portal

25.03.2017. (10:19)

Kada je najbolje pojesti bananu?

23.03.2017. (16:56)

Indijski startup radi uloške od kore banane

17.02.2017. (15:37)

5 namirnica koje sadrže više kalija nego banana

30.12.2016. (23:16)

Nemojte bacati koru banane, iskoristite je

23.05.2016. (10:19)

Povijest dodavanja okusa banani