Plan kako nahraniti 10 milijardi ljudi i pritom ne štetiti našem planetu - Monitor.hr
18.01.2019. (09:30)

Ako je Isus nahranio 5000 ljudi s dvije ribice i 5 kruhova...

Plan kako nahraniti 10 milijardi ljudi i pritom ne štetiti našem planetu

Skupina od 37 znanstvenika iz cijelog svijeta, među njima su zdravstveni stručnjaci, klimatolozi, poljoprivrednici i drugi, su nakon dvije godine istraživanja smislili režim prehrane s kojim će se moći nahraniti 10 milijardi ljudi i pritom ne štetiti našem planetu.


Slične vijesti

03.04. (07:00)

Eh, da sam na vrijeme znao, danas bih imao više kose

Gubitak kose pogađa i žene i muškarce: Neke namirnice to sprječavaju (ili barem odgađaju)

Dvije trećine muškaraca će tijekom života patiti od ćelavosti, dok 40 posto žena starijih od 70 godina doživi gubitak kose. Iako neki ljudi mogu biti genetski predisponirani za gubitak kose, postoje određeni čimbenici koji mogu spriječiti i uzrokovati ispadanje. Prehrana je jedan od takvih faktora, piše Express. Hrana koja se pokazala učinkovitom u borbi protiv alopecije je avokado, rajčica, mrkva, kikiriki, badem i melasa. Net

31.03. (09:00)

Jaja bez kokoši, da znate što je bilo prvo

Fermentacijom biomase do nove vrste hrane koja će zamijeniti meso

Fermentacija se, kao što znamo, upotrebljava već tisućama godina za proizvodnju piva, jogurta, vina… No da ne bi sve bilo savršeno, pobrinuli su se znanstvenici koji primjenjuju taj drevni proces kako bi stvorili nove prehrambene proizvode, ali ne životinjskog podrijetla, tj. stvaraju zamjene za meso, koje većini i dalje nisu drage. Fermentacija uključuje reakciju prirodnog ili dodanog kvasca ili zdravih bakterija s ugljikohidratima kako bi se stvorio alkohol ili kiselina. Sada su znanstvenici koji razmišljaju o hrani otkrili još jednu korist od fermentacije: prilagodbom procesa koji nam daju jogurt i pivo mogu stvoriti novu generaciju lažnog mesa, jaja i mliječnih proizvoda napravljenih tako da oponašaju mnoge vaše omiljene namirnice životinjskog podrijetla, pa čak i slaninu. Pa tko voli… Stručnjaci se nisu zaustavili na tome, nego su smislili i fermentaciju biomase. To je nova tehnika kojom se MyForest Foods, čije je sa sjedište u New Yorku, koristi za pretvaranje micelija, korijenske strukture gljiva, u zamjenu za slaninu. Lider

02.03. (12:00)

I za fitness je bitna mjera

Šest znakova da jedete previše proteina

Proteini su jedni od najvažnijih nutrijenata koje treba uvesti u svoju dnevnu prehranu, ali moguće ih je unijeti previše. Prvi znak je – loše raspoloženje. Jednostavno rješenje: prepoznajte kada ugljikohidrate trebate zamijeniti proteinima, a zatim izjednačite razliku. Drugi znak je umor – nedostatak šećera u mozgu može uzrokovati da se vaš mozak smanji i uzrokuje “moždanu maglu”. Previše proteina može uzrokovati i debljanje, kao i probavne probleme. A tu su još i žeđ i loš zadah. N1

28.02. (09:00)

Ma, najslađe su mamine iz vrta

Zašto su jagode bez okusa i mirisa? Za sve su krivi fungicidi

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry razotkriva da uobičajeni fungicidi, poput boskalida i difenokonazola, koji se koriste u uzgoju jagoda, mijenjaju strukturu stanica ovog voća, čineći ih bezukusnima, bljutavima i manje hranjivima. Studija je također pokazala smanjenje količine šećera i hranjivih tvari poput vitamina C, te povećanje kiselosti. (Agroklub)

24.02. (23:00)

Ili se možeš otrovati ili nadrogirati

Popis biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u prehrani

Normativi uspostavljeni u hrvatskom zakonodavstvu prepoznali su 114 biljaka čije je prisustvo zabranjeno u hrani ili dodacima prehrani. Riječ je o biljkama koje potječu s različitih kontinenata, a velik broj njih ima psihoaktivno djelovanje. To su biljke poput divljeg kestena, gorske moravke, šimšira, lažnog jednoroga, kukute, đurđice, zmajeve krvi, zmijinog mlijeka, muške paprati, kositernice, jetrenke, bunike, perunike, mandragore i drugih. Popis je definiran Pravilnikom, a više o tome možete pročitati na Savjetima.

07.02. (14:00)

Čokolada kao dio izložbe "Kaj su jeli naši stari"

Čokolada na rubu izumiranja: Kako će se naša prehrana promijeniti u sljedećih 100 godina

Nova istraživanja upozoravaju da bi neke od naših omiljenih namirnica mogle nestati do 2123. godine. Trend prema održivosti i etici sve se više širi, što bi moglo dovesti do velikih promjena u prehrambenim navikama. Čokolada, omiljena poslastica većine, mogla bi biti među prvima koja će nestati. Klimatske promjene već uzrokuju dramatično smanjenje stabala kakaovca, što bi moglo dovesti do potpune zamjene održivijim alternativama. Osim čokolade, istraživanje predviđa da bi ribe, meso, tofu, med, avokado i slanutak također mogli biti na rubu izumiranja u prehrani ljudi do 2123. Umjesto toga, alternativne opcije poput burgera biljnog podrijetla, insekata i zamjenskih mlijeka postaju sve popularnije kao ekološki prihvatljivije opcije. (Index)

01.02. (18:00)

Za više informacija pitajte svog liječnika ili ljekarnika

Tržište dodataka prehrani u uzletu, no većina kupaca i dalje nema točne podatke što i kako utječe na njihovo zdravlje

Ako znamo da se procijenjuje da će globalno tržište dodataka prehrani do 2028. godine porasti na 272,4 milijarde dolara, da je trend samoliječenja i svijesti o važnosti održavanja zdravlja i mladosti u porastu, a da se kutija suplementa teško može kupiti za manje od 10 eura, više je nego korisno znati što nam uopće treba i u kojoj mjeri, smijemo li to uopće uzima ti i koliko dugo, te u kojem obliku. Sezona respiratornih bolesti, gripa na vrhuncu, dobar je trenutak da se iz Priručnika za samoliječenje sazna što podiže imunitet, na koji način, u kojoj dozi, na što treba paziti i kako kombinirati.

Tako ćemo tu saznati primjerice da za crni kim postoje ograničeni klinički dokazi za imunomodulatorno djelovanje, da se tradicionalno koristi kao imunostimulans, jer potiče stvaranje T i B limfocita i interferona. Vitamin C može spriječiti prehlade kod osoba koje se bave teškim fizičkim poslovima, a afrička šljiva i nije neki afrodizijak. Lider

30.01. (08:00)

Nećete smršaviti sami od sebe, ali...

Što se događa vašem tijelu kada prestanete jesti brzu hranu

Brza hrana s visokim udjelom masti i šećera može izazvati pustoš u crijevima potičući rast nezdravih crijevnih bakterija. Oni koji su jeli prženo meso (glavna namirnica brze hrane) četiri puta tjedno imali manju mikrobnu raznolikost u crijevima i smanjen broj vrsta bakterija koje igraju ulogu u prevenciji pretilosti i inzulinske rezistencije. Iako samo uklanjanjem brze hrane iz vaše prehrane nećete izgubiti težinu, to može doprinijeti vašim ciljevima mršavljenja. Unos hrane bogate hranjivim tvarima koja ima više proteina, vlakana i zdravih masti u vašoj prehrani može vam pomoći da dulje ostanete siti. Možda ćete bolje spavati i imati više energije, a pozitivni pomaci vidljivi su i kod poboljšanja mentalnog zdravlja. N1

25.01. (20:00)

Ukratko, ono što vas napuhuje i stvara vjetrove

Nutricionistica otkriva: Najgore namirnice koje možete pojesti za ručak

Postoje određene namirnice koje su sklonije izazvati nadutost, bolove u trbuhu ili nakupljanje plinova. To ne znači da biste ih trebali u potpunosti izbjegavati, već biste trebali obratiti pozornost na to kako vaše tijelo reagira nakon što pojedete ovu hranu, prenosi livestrong.com (a prenosi N1):

  • Salate s povrćem iz skupine kupusnjača
  • Sendviči
  • Masna ili pržena hrana
  • Grah i leća
  • Jogurt
  • Gazirana pića bez šećera
11.01. (20:00)

Da slučajno ne čujem da se nešto baca, jel jasno?

Zero waste kuhanje: vodič za početnike koji žele smanjiti otpad hrane

Nakon što ogulite mrkvu, krumpir ili ciklu kora će završiti ili u smeću ili u kompostu. No, od kore se može napraviti čips ili iskoristiti u druge svrhe, tako da je možda ne treba baciti. Ključ smanjenja otpada hrane je kupovina samo toliko svježih namirnica koliko znate da možete pojesti i njihovo pohranjivanje na način koji će ih održati svježima što je duže moguće. Isto tako, tekućina u staklenki slanutka može se iskoristiti kao zamjena za jaja – za deserte, majonezu pa i koktele. Nadalje, povrće koje vam vene možete spasiti s kokcicama leda. Zamrzavanje je inače odličan način za prezerviranje brojne vrste hrane, a Green donosi popis Instagram profila na kojima daju savjete o takvom kuhanju.