- Monitor.hr
05.01.2023. (06:13)

Najbolji filmovi 2022.


Slične vijesti

19.03. (23:00)

Toliko loši da su zapravo dobri

Loši filmovi koje gledatelji vole

Filmovi se snimaju već preko sto godina i kroz sve te godine stvaralaštva, uz remek-djela, postoje i filmovi koji su toliko loši da su zapravo dobri. The Room, poznat kao najboji najgori film svih vremena, predstavlja kultni fenomen. Kreacija misterioznog Tommyja Wiseaua, ovaj film je postao nezaobilazan zbog svoje amaterske izvedbe koja je postala komična. Slično tome, komedija Fired Up! i drama Showgirls izazivaju smijeh zbog svoje gluposti, ali gledatelji ih vole. Dok su ti filmovi možda loše napravljeni, donose neprocjenjivu zabavu i zadovoljstvo svojim jedinstvenim šarmom. (Journal)

11.03. (15:00)

Killers of the whole afternoon

Trend filmova dugog trajanja upitan za pojedina kina, a ni gledateljima nije baš svejedno

Čak šest od deset nominiranih u kategoriji za najbolji film prelazi magičnu brojku od dva sata. Riječ je, uz ‘Oppenheimera’, koji traje tri sata, o filmovima ‘Anatomija pada (2 sata i 32 minute), ‘The Holdovers’ (2 sata i 13 minuta), ‘Ubojice cvjetnog mjeseca’ (3 sata i 26 minuta), ‘Maestro’ (2 sata i 11 minuta) i ‘Uboga stvorenja’ (2 sata i 21 minutu). Nekada davno kinodvorane možda jesu mamile obitelji, parove i samce u kišnim poslijepodnevima u svoje odaje, no s vremenom ne samo da se duljina filmova povećala, već se publika sada doslovce drži na sjedalima bez kratkog predaha za odlazak na WC, kupnju grickalica ili soka i slično. Upravo zbog toga razmišlja se o ponovnom uvođenju pauza i to vjerojatno za filmove koji traju više od tri sata. Ako nije riječ o remek-djelu koje će pojedinim distributerima donijeti dobru zaradu, možda neće preskočiti lanci kinodvorana, no pojedinim kinima, kojima opstanak ovisi o broju prodanih ulaznica, oni neće biti na listi prioriteta. Tportal

11.03. (09:00)

Tko je još probdio noć?

Svoje prve Oscare dobili Downey Jr., Cillian Murphy i Nolan, Emma Stone po drugi put najbolja glumica

Oppenheimer Christophera Nolana ove je godine bio rekorder u nominacijama s njih čak 13, a ujedno je i film s najvećim brojem nagrada (čak sedam). Slijedili su ga Poor Things Yorgosa Lanthimosa s 11 nominacija (osvojena četiri Oscara) i Killers of the Flower Moon Martina Scorsesea s 10 nominacija i niti jednim osvojenim kipićem. Iako je večer bila prepuna očekivanih nagrada (Murphy, Nolan, Downey Jr., Oppenheimer), najveće iznenađenje večeri bila je kategorija najbolje glumice u kojoj su se svi pripremili na pobjedu Lily Gladstone, ali Oscara (drugog u karijeri) na kraju je osvojila Emma Stone.

I dok je Scorseseov film očekivano i neočekivano “izvisio”, najveći gubitnik večeri je Maestro koji unatoč velikom trudu Bradleyja Coopera nije bio čak ni favorit u niti jednoj od sedam kategorija. Index Cijeli popis nagrada ovdje. Highlight večeri je Goslingova izvedba pjesme iz Barbie, u kojoj je gost iznenađenja bio i Slash, a i dodjela nagrade za najbolje kostime, na kojoj je glumac John Cena došao potpuno gol (N1). Dodjelu su pratili i na Forumu.

10.03. (15:40)

Filmovi koji su osvojili Oscare, a nisu ga zaslužili

06.03. (13:00)

Bit će bomba

Predviđanja pred Oscare, by Ravno do dna: Ništa vs samo Oppenheimer

Osim nagrada za najbolji film i režiju očekuje se da će “Oppenheimer” slaviti i u kategoriji najboljeg sporednog glumca, gdje Robert Downey Jr. sa stopostotnim učinkom prati dosadašnju žetvu najboljega filma i Nolana kao redatelja, pa tako imaju jednake omjere na kladionicama (3/1) na koje se gotovo uopće ne isplati kladiti. Usto se očekuje i pobjeda u kategorijama najbolje filmske fotografije, montaže i glazbe, a jedino bi u utrci za najbolji zvuk na određenu konkurenciju mogao naići kod “The Zone of Interest” Jonathana Glazera.

Kao favorit u trci za najbolji izvorni scenarij u konačnici se ipak istaknuo “Anatomy of a Fall” iznad “The Holdoverskoji svakako može računati na nagradu za sporednu glumicu, dok je jedina “napetija” kategorija ona za glavnu glumicu: Sandra Hüller, Emma Stone ili pak Lily Gladstone. Ravno do dna. Dodjela je na rasporedu ove nedjelje. Tema na Forumu.

04.03. (13:00)

TikTok kao nova 'Televisa presenta'

Zrinka Pavlić: Je li budućnost serija i filmova na TikToku?

prije je bilo viralnih threadova na društvenim mrežama, postojale su čak i nagrade za tako objavljenu poeziju i prozu, ali sve do ‘Zole‘, filmske i televizijske priče bile su povezane s društvenim mrežama tako da su film i televizija (streaming servisi) bili izvor. Na mrežama su se pratili dodatni sadržaji pa su tako neke serije i filmovi funkcionirali ‘višeplatformski’. ‘Igru prijestolja’ ste, na primjer, mogli pratiti na Twitteru bez gledanja, kao da pratite rat na Bliskom istoku ili izbore u Americi, ali priča se prvo morala odviti na HBO-u, tek bi onda Twitter-izvjestitelji stvarali sadržaj. Sa ‘Zolom’ se stvar okrenula naglavačke. Društvena mreža je postala izvor.

Jedan od novijih primjera takve priče jest prava pravcata pripovjedačka serija od 50 videozapisa na TikToku koju je objavila korisnica Reesa Teesa. Reesa je u svojim snimkama prepričala višegodišnju muku s bivšim suprugom, koji ju je zaveo svojim nevjerojatnim lažima. Prevare i obmane otkrivala je postupno, a tako ih je, kao prava nadarena pripovjedačica, otkrila i svojim pratiteljima. Sve to definitivno pokazuje trend prilagođavanja priča novim medijima i novom načinu njihova konzumiranja. Dakako, kao i uvijek otkad je pojave novih medija, postavlja se i pitanje hoće li priče otići s televizije i filma na društvene mreže. Jedan dio zacijelo hoće, tvrdi Zrinka Pavlić za tportal.

22.02. (20:00)

Ako će biti kao u igrici - može

Borderlands: Cate Blanchett u novom filmu Elija Rotha bori se protiv vanzemaljaca

Blanchett predvodi ansambl poznatih zvijezda u filmskoj adaptaciji serije videoigara. Glumeći Lilith, odmetnicu koja se nevoljko vraća na svoj rodni planet kako bi pronašla nestalu kćer moćnog proizvođača oružja. Iako tu misiju također prati potencijal otkrivanja legendarnog blaga zakopanog duboko u nekom tajanstvenom trezoru. Od poznatih glumaca, tu su Kevin Hart, Jamie Lee Curtis, Jack Black i drugi. Film izlazi u kolovozu. Rolling Stone

14.02. (19:00)

Ne može nas više ništa toliko začudit

Sasquatch Sunset – ovo bi mogao biti najčudniji film godine

Glavne uloge igraju Riley Keough i Jesse Eisenberg. Film su režirali David i Nathan Zellner, a scenarij za film napisao je David. na Sundance-u, gdje su ga dočekale većinom pozitivne kritike. Film trenutno ima ocjenu 77% na Rotten Tomatoesu. Dok nekima nije jasno zašto je takvo nešto uopće snimljeno, drugi pišu da će film biti odličan. Zbog ovih razlika u mišljenju, neki pojedinci usporedili su Sasquatch Sunset s filmom Swiss Army Man, koji je također podijelio publiku, ali je s vremenom postao kultni klasik. Index

11.02. (14:00)

Dugo ga nije bilo

Megalopolis: Novi film Francisa Forda Coppole koji je htio snimiti još od 80-ih

Radnja filma smještena je u New York nakon razorne katastrofe i prati ženu rastrganu između odanosti ocu i svom ljubavniku. Prvi isječci odaju vrlo malo, ali redatelj Kuma dao je naslutiti da bismo uskoro mogli vidjeti i prvi trailer za film. Snimanje Megalopolisa započelo je 2022., a završilo lani. Popis glumaca uključuje Adama Drivera, Aubrey Plazu, Giancarla Esposita, Laurencea Fishburnea, Chloe Fineman, Shia LaBeoufa, Nathalie Emmanuel i Jasona Schwartzmana. Index Zasad je objavljen kadar s naslovom. Esquire