Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Bolje baciti nego liječiti
Amerikanci godišnje bace 36 milijardi tona hrane
Amerikanci godišnje bace oko 36 milijardi tona hrane, pokazuje istraživanje objavljeno na znanstvenom dnevniku PLOS ONE. Ono što je istraživače sa sveučilišta Ohio State najviše začudilo jest činjenica da polovica ispitanika uopće nije svjesna koliki je problem bacanje hrane. Štoviše, čak 68 posto sudionika istraživanja smatra da je bacanje namirnica koje smatraju kvarljivima nekoliko dana nakon isteka roka trajanja korisno jer smanjuje rizik od zaraza. Index



