Asim Kurjak: Danas nema dvojbe da je fetus i osoba, i pacijent - Monitor.hr
26.10.2020. (09:00)

I u mirovini pridonosi znanosti i medicini

Asim Kurjak: Danas nema dvojbe da je fetus i osoba, i pacijent

Asim Kurjak član je 7 svjetskih akademija, a posebno je ponosan na redovno članstvo u ruskoj. Pionir je perinatalne medicine te zagovornik dijaloga o pravima fetusa s obzirom na činjenicu da se bavi intrauterinom kirurgijom. Jedan je on najcitiranijih hrvatskih znanstvenika te surađuje s vrhom hrvatske i svjetske znanosti. U velikom intervjuu odgovara na mnoga pitanja, no zasigurno je najupečatljiviji odgovor na pitanje o pravima fetusa kao pacijenta i početku života pa citiramo: “Kada počinje život? Dilema je to za mnoga zakonodavstva u svijetu pa se dižu na noge konzervativci i liberali, vjerski vođe i političari, liječnici i laici, ali odgovor kada treba početi pravno štititi ljudsko biće mnoge zemlje, pa tako i Hrvatska, još uvijek nemaju. To naprosto i nije znanstveno pitanje. To je metafizičko pitanje i na to pitanje odgovor mogu zajedno dati religija, filozofija, etika, pravo, a nevolja je što svatko ima svoje vlastite kriterije. Apsurd je veći što već šezdesetak godina postoji perinatalna medicina, kojoj sam i ja dao veliki doprinos i brine se o zdravlju fetusa koji nema apsolutno nikakvo pravo.” Novi list


Slične vijesti

22.02.2021. (07:00)

Zato nije član HAZU, ali je 8 drugih Akademija

Asim Kurjak: Medicina je nadmašila Boga, Bog daruje 25%, dok suvremena medicina mladom paru daje 42% uspješnih začeća

Hrvatski liječnik, osnivač škole Iana Donalda, kojih je 126 u 89 zemalja svijeta, redoviti član osam Akademija (uz ostale, i ruske, ali ne i hrvatske), vlasnik 13 počasnih doktorata, autor 121 knjige (i vlasnik 700 umjetničkih djela). Broj spermija se prepolovio točno 50 posto, razlog ne znamo. Vjerojatno je razlog okoliš, nema što drugo biti, samo se okoliš promijenio. Međutim, medicina je tome doskočila, dovoljan je jedan spermij pa to više ne predstavlja nepremostiv problem, tisuće je djece tako rođeno. Ima još nešto alarmantnije – kad mladi bračni par želi imati djecu, u samo 25 slučajeva prirodno uspijevaju. Danas razvijeni centri, kao što je Repromed dr. Erdena Radončića, on ima 42% take-home-babies. To znači da su medicina i znanost nadmašili Boga jer se i danas smatra da je život dar Božji. A, Bog daruje 25%, dok suvremena medicina mladom paru daje 42% uspješnih začeća. U tom je segmentu Hrvatska među vodećima u svijetu, naše žene ne moraju putovati u inozemne klinike… piča dr. Asim Kujak u veeeelikom i zanimljivom intervju Nedžadu Haznadaru za Večernji.

26.01.2017. (10:48)

Ctrl+c ctrl+v

Pravna stručnjakinja: Ustavni sud će ići na ruku Rektorskom zboru

“Bojim se da će Ustavni sud ovdje ‘ići na ruku’ Rektorskom zboru i Sveučilištu u Zagrebu, koje je pokrenulo inicijativu za ocjenu ustavnosti. Suci tom pitanju najvjerojatnije neće pristupiti teleološki kako bi bilo primjereno funkciji tog suda, već će se pokušati ograditi i gledati je li sve bilo proceduralno u skladu sa zakonima”, govori u intervjuu za Index Sanja Barić, predstojnice katedra za Ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci o slučaju Barišić i pravu Odbora za etiku u znanosti. Lupiga se pak prisjeća slučaja Asima Kurjaka, zbog kojeg je Odbor i osnovan te otpočetka osuđen na propast.