Biennale u Veneciji: Paviljon Litve oduševio publiku i zasluženo osvojio Zlatnog lava - Monitor.hr
14.05.2019. (19:30)

Klimatske pobjede

Biennale u Veneciji: Paviljon Litve oduševio publiku i zasluženo osvojio Zlatnog lava

Naziv litavskog paviljona u Veneciji je ‘Sun&Sea: Marina’, a posjetitelj s balkona gleda prema prostoru u kojemu na pijesku, na zamišljenoj plaži, leže performeri svih dobnih skupina, i čitaju časopise, ili prebiru po svojim telefonima, djeca grade kule od pijeska, odmarajući se, baveći se svojom dokolicom. Tema su klimatske promjene, no predstavljena je poprilično suptilno, događa se naizgled onako usput, u situaciji kada svatko gleda svoja posla.


Slične vijesti

29.05.2019. (16:30)

Art je show

Biennale u Veneciji – spektakularizacija kulture je završena

Novinar Novosti bio je na Biennaleu u Veneciji i zaključui da je “ove godine potpuno završena spektakularizacija kulture i jasno istaknuta tržišna logika Bijenala, koje je postalo sličnije kakvom umjetničkom sajmu koje zbog tehnološkog aspekta ima i karakter tehnološkog zabavnog parka”. Ono što on vidi u temelju poraza je kilavost – “kapitulacija je unaprijed potpisana izjavom da umjetnost ne može zaustaviti uspon nacionalističkih pokreta i autoritarnih vlada diljem svijeta, ali nas kroz dijalog može naučiti kako živjeti i razmišljati u ‘zanimljivim vremenima'”.

13.05.2017. (18:50)

Kralj lavova

Otvoren 57. Venecijanski bijenale – Nijemcima dvije glavne nagrade

Otvorena je međunarodna izložba vizualnih umjetnosti, 57. Venecijanski bijenale. Očekuje se da će ga do zatvaranja u studenome obići čak pola milijuna posjetitelja, piše Tportal. Dvije glavne nagrade na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, osvojili su Nijemci. Njemački paviljon, koji je izradila 39-godišnja Anne Imhof iz Frankfurta i koji istražuje aspekte njemačke povijesti, dobio je Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon, dok je Franz Erhard Walther dobio Zlatnog lava za najboljeg umjetnika.

12.05.2017. (11:28)

Sklisko tlo pod suvremenim umjetnicima

Otvara se Biennale u Veneciji – hrvatski radovi o neizvjesnosti i urušavanju

Sutra se u Veneciji otvara 57. Biennale, najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti, okupit će 120 umjetnika iz 85 zemalja, fokusiran je na ulogu umjetnika, kao i na položaj umjetnosti u modernom društvu, sve pod nazivom ‘Viva Arte Viva’. Hrvatski paviljon otvara se danas u prostorima Artiglierije u Arsenalu, uredila ga je povjesničarka umjetnosti Branka Benčić, a čine ga dvije kompleksne instalacije u kojima se umjetnici Tina Gverović i Marko Tadić bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja. T-Portal, Novi list

15.05.2015. (11:15)

Foto: Radovi s "novog istoka" s biennalea u Venecije koje se mora vidjeti