Boris Jokić: Kakve šanse Igor iz Zagreba koji u 30oj živi s roditeljima ima kod Šveđanke koja već godinama živi sama? - Monitor.hr
08.08. (13:30)

Samo tiho, tata ne voli kad ga se probudi

Boris Jokić: Kakve šanse Igor iz Zagreba koji u 30oj živi s roditeljima ima kod Šveđanke koja već godinama živi sama?

Kolike su šanse Igora iz Zagreba da ovoga ljeta zavede neku Skandinavku? Ona bi sa svojih 32 mogla inzistirati da pričaju o kretanju cijene najma stanova u Stockholmu zadnjih 14 koliko živi sama, a naš bi reprezentativac mogao odgovarati o potrebi zamjene sofe za razvlačenje u stanu u Gajnicama koju je ‘stari razvalio još prije deset godina’ – osvrće se Boris Jokić na podatak da se mladi u Hrvatskoj najkasnije u Europi sele is roditeljskog doma (sa 32 godine), a Šveđani najranije (18).


Slične vijesti

Subota (11:00)

Crno-bijeli svijet

Jokić: Opet kreće gađanje etiketama ‘lopova’ i ‘uhljeba’, opasno, promašeno i – u korist njima

Što sam se više trudio objasniti da nije u pravu, njegov je bijes rastao. ‘Prljave korumpirane gnjide. Svi su isti i nemoj mi više prodavati ta svoja pomirljiva sranja!’ nastavljao je kao reakciju na uhićenja direktora Janafa Dragana Kovačevića i cijelog niza poduzetnika i političara moj prijatelj, srednjoškolski nastavnik koji radi u nekoliko škola jer nema punu satnicu. ‘Vrijeme je da se javno kaže’, sada već vičući: ‘…poduzetnici su u ovoj zemlji svi redom sitni lopovi…’, i još k tome dodajući: ‘…paraziti koji žive na državnoj sisi’. Neistinito je to i primitivno gledanje na ljude, njihov trud i rad te društvo u cjelini.
‘Glupo ti je to i nezrelo’, tiho sam rekao i otišao. – piše “pomirljivi” Boris Jokić koji vidi više od dvije nijanse sivog.

24.08. (00:00)

Hororac improvizacije

Boris Jokić: Diže mi se kosa kada čujem ‘to će se rješavati u hodu’

Mi smo se u potpunosti posvetili pitanju maski, prostora, hodanja po hodnicima, a kao da smo zaboravili da je ključno pitanje kvalitete odgoja i obrazovanja. Tu ministarstvo posebno zakazuje. Neizvjesnost vezana uz početak školske godine očekivana je i vrijedi jednako za Hrvatsku kao i za Norvešku, Italiju ili Švicarsku. Ono što je izrazito drugačije u odnosu na druge razvijene zemlje su jasnoća i pravovremenost komuniciranja hrvatskih obrazovnih vlasti – upozorava Boris Jokić u Večernjem listu.

18.08. (10:32)

Plićak u mozgu

Jokić: Političari se brčkaju na moru, a pripreme za početak škole kasne

“Dok druge zemlje već pripremaju za sve scenarije, hrvatski političari su na moru, brčkaju se u plićaku, a roditelji i djeca i obrazovni djelatnici nemaju odgovore” – rekao je Boris Jokić za RTL. “Je li moguće da jedan ovakav sustav to ne planira. Ja sam kao otac zabrinut!  Brine me da je dijete zdravstveno sigurno, a druga stvar koja me brine je to obrazovno pitanje. Na niti jednu od tih pitanja nemamo odgovor”.

13.08. (10:30)

Na putu smo da krenemo razmišljati o mogućnostima

Jokić: Zapadne zemlje odavno planiraju školsku godinu, a mi se bavimo radnim skupinama

Dok su ostale zemlje odavno počele precizno i pomno planirati moguće korake vezane uz učenike, odgojno-obrazovne radnike i roditelje, u Hrvatskoj se o mogućim izazovima i rješenjima nažalost i dalje govori samo načelno, te se opet spominju osnivanja različitih radnih skupina i birokratskih tijela – osvrće se Boris Jokić na nepoznanice oko nove školske godine. Zna se samo da će se u školu sigurno ići, ali potrebno je jasno odrediti protokole vezane uz boravak u školi, veličinu razreda, fizičko uređenje učionica, zaštitu učenika i odgojno-obrazovnih radnika… Potrebno je imati rješenja za slučajeve da dođe do pojave izbijanja virusa u školama među učenicima i, što se zanemaruje, među učiteljima.

26.07. (11:30)

Režim kojeg nema

Jokić: Naš dušek na plaži u Gradcu prava je slika naših koronaapsurda

Svatko od nas s hrvatskom osobnom iskaznicom na putu do Dubrovnika može stati u Neumu, popiti kavu, pojesti burek ili dagnje u bliskom i višesatnom društvu dragih osoba iz Mostara, Viteza ili Trebinja i potom nastaviti put. Ista je situacija s Jaroslawom iz Varšave i Frantisekom iz Plzena. Ne pita ih se za zdravstveni status niti ih se sili na samoizolaciju dokle god na graničnom prijelazu imaju putovnicu zemalja članica EU-a, bez obzira na trenutnu situaciju s pandemijom u njihovim zemljama. Ipak su to naši – piše Boris Jokić o besmislenosti graničnog režima u vremenu korone.

18.07. (12:30)

Baš ovima što su prepisivali trebalo dati pohvalnice za razumijevanje stvarnosti

Boris Jokić: Država je pala na maturi i pljunula u lice svima koji su igrali pošteno

Svim onim 18-godišnjacima uhvaćenima u prevari na maturi država je još u ovom roku i o trošku škola omogućila ponovno pristupanje ispitima. Ovom je odlukom Ministarstvo učinilo veliku štetu tim mladim ljudima. Ništa oni iz ovoga neće naučiti osim da se u Hrvatskoj ponekad isplati prevariti i ukrasti – osvrnuo se Boris Jokić na, po njemu, najvažniju srpanjsku vijest.
27.06. (18:30)

Pronaći druge stručnjake

Boris Jokić: Bez Plenkovića ili Bernardića ova će zemlja moći, ali bez stručnjaka kojima se vjeruje – teško

Nemuštim pokušajem opravdavanja različitog režima za ‘visoke političare’ i ‘obične ljude’, članovi Nacionalnog stožera učinili su štetu sebi i Hrvatskoj. Radi se o stručnim ljudima koji užim povezivanjem s političkim moćnicima i posebice opravdavanjem neugodnih situacija u koje oni upadaju tijekom predizborne kampanje gube na kredibilitetu. To je velik gubitak za sve nas, jer bez Andreja Plenkovića ili Davora Bernardića ova će zemlja moći, ali bez stručnih ljudi kojima se vjeruje – teško. Naročito sada – osvrće se Boris Jokić.

13.06. (12:00)

Škola za život u štrajku i pandemiji

Boris Jokić: Jesu li vam djeca zadovoljna online nastavom ili ne? Svejedno je – sjetit će ih se tek kad zasjednu u službeni auto i pojedu janjeći butić

‘Neće ti to nitko javno reći, ali dio učenika se od 3. mjeseca vrlo rijetko ili uopće ne pojavljuje na online nastavi’, rekla mi je vidno umorna kolegica koja radi u strukovnoj školi u središnjoj Hrvatskoj… Učenici 7. razreda koji su sudjelovali u istraživanju Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu zadovoljstvo online školom ocijenili su prosječnom ocjenom 3.14. U usporedbi s nastavom u učionicama, učenici su online nastavu doživjeli kao izrazito opterećujuću i bez jasne strukture… U predizbornom lipanjskom žrvnju u kojem političke stranke obrazovanju posvećuju jednu ili dvije izlizane i besmislene fraze jasno je da će žrtve zaostajanja već u rujnu biti učenici, roditelji i odgojno-obrazovni radnici… – piše Boris Jokić u kolumni za Tportal.

11.06. (09:30)

O-srednja

Online nastavi učenici dali prosječnu ocjenu 3

Prosječna ocjena zadovoljstva učenika online nastavom je 3,14 (na ljestvici od 1 do 5), pri čemu je prevladavajući stav da učenici “nisu niti nezadovoljni, niti zadovoljni” ovim oblikom nastave, pokazalo je istraživanje Borisa Jokića. Djeci se više sviđa “škola u školi” jer u online nastavi dobivaju veliki broj zadataka u kratkom roku, a za izvršavanje zadataka moraju uložiti izraziti trud. “Škola u školi” im je bolja jer nastavnici daju jasne upute za izvršavanje zadataka, a sadržaji su predstavljeni na zanimljiv način. Index

02.06. (09:30)

Od reforme do tabletića

Jokić: Računala, tablet i brzi internet nisu ljudska prava u Hrvatskoj

“Optimizam se ne pokazuje riječima i ne kupuje novcem već se stvara autentičnošću i stručnošću i nije bitno tko je ministar već su bitni procesi koji omogućuju da bi se vodila smislena obrazovna politika, a trenutačno mi se čini da ni u jednoj političkoj stranci nitko ozbiljno ne razmišlja o obrazovanju” – rekao je Boris Jokić na online konferenciji GOOD Inicijative ‘Obrazovanje u doba korone’. O online nastavi je rekao, da koliko je njemu poznato, “računala, tablet i brzi internet nisu ljudska prava u Hrvatskoj, a svi se pravimo da ih svi imamo – svi nastavnici i učenici, svi ravnatelji”. Tportal