Božanstvena komedija na Knežiji iliti što vrućina radi ljudima - Monitor.hr
01.08.2017. (19:32)

Božanstvena komedija na Knežiji iliti što vrućina radi ljudima

Bio je ponedjeljak, oko devet sati ujutro, jedan sasvim običan radni dan, usred toplinskog vala u srpnju, kada je mir i cvrkutanje ptičica u dvorišnoj strani zgrade na Knežiji prekinuo nemili zvuk bušilice kroz otvorena vrata balkona jednog stana. Kako su zgrade građene u krug, s malim trgom u sredini, brujanje se kao zvučni val odbijalo o zidove i titralo u usijanim glavama stanara, jednostavno divna akustika baš pogodna za jedan koncertni događaj.

Kao što to biva u veličanstvenim simfonijama, prvo počne neka razigrana flauta ili možda violine koje izazovu klavir, trube i zatim bubnjeve, njihovo nadglasavanje postaje sve glasnije i živčanije sve dok svi ti zvukovi ne eksplodiraju u krešendo, a tako je bilo i tog sparnog jutra.

Bušilica je izazvala jednog susjeda da proviri kroz balkon i stane glasno dozivati majstore, jedan drugi bliže izvoru buke upitao je majstore mogu li napraviti nešto da utišaju zvuk, a nakon kratkog razgovora sve se utišalo. No svega par minuta kasnije ponovo se oglasila bušilica, a ubrzo nakon nje i prvi glas koji je, vjerojatno iz kreveta, kroz svoj prozor stao urlikati vrlo sočne psovke radnicima. Njemu je odgovorio treći glas, susjed koji je prigovorio da se samo stvara dodatna buka, te da glasni susjed zapravo svima ostalima uskraćuje san. Nakon kratke rasprave na kratko je ponovo zavladao muk.

Novi val brušenja i bušenja i zujanja inspirirao je prvi glas da se, kako to dolikuje ovakvim glazbenim događanjima, uključi i doprinese performansu te glasno zapjeva – Ako te majstori zaje*avajuuuuu, zaje*avaj i ti njiiih…. itd. Odjednom, njegovu je pjesmu popratio neki dosad pritajeni susjed svirkom na svom – violončelu kojeg je također izvadio na balkon, divlje pileći žice instrumenta gudalom. Naravno da je sve pratila bušilica i još jedan nervozni ženski glas koji je razuzdanom orkestru vrištao da se stišaju….

Poslušajte sam kraj veličanstvenog koncerta kojim su besplatno počašćeni stanari:

Nakon ove arije, sve je utihnulo. Ne samo da se radnici više nisu usudili početi bušiti, već su i ptice umuknule, valjda znajući da ne mogu nadmašiti jedinstvenu simfoniju koju su proizveli ljudi.

Te večeri, nakon toliko dana žege i sparine, konačno je pala kiša, oprala prašnjavi beton i suhu zemlju, donijela dašak svježine u zagušljive stanove i ohladila glave stanara. Padalo je cijelu noć i nastavilo ujutro, baš kao što su i radnici nastavili svoje brušenje, prvo tiho, a onda kasnije malo hrabrije. No ovaj put nitko nije urlao, pjevao niti se žestio, vjerojatno su svi mirno spavali.Slične vijesti

02.03. (13:47)

Nova generacija komičara – 23 Amerikanaca koji redefiniraju što je smiješno danas

14.02.2018. (13:00)

Marko Nesmijehbregović

Komičar o gašenju Funny of Die: Kako Facebook ubija komediju

Humoristični sajt Funny or Die otpustio je sve svoje urednike i najavio da prelazi na drugačiji poslovni model, a komičar Matt Klinman, koji je počeo u UCB-u i The Onionu, komentirao je da je “Mark Zuckerberg otpustio moje prijatelje”. Split Sider u intervjuu s njim pokušava dokučiti što je mislio pod tim: “Cijela priča je u osnovi ta da Facebook ima toliki promet da su počeli uvjeravati izdavače da objavljuju stvari na Facebooku… S vremenom Facebook je preuzimao sve veću kontrolu nad tim što će se gledati, do te točke da je Facebook, a ne naš sajt, postao glavni izdavač. Danas nema razloga da se ide na humoristični sajt ako je taj video na Facebooku. Što bi bilo u redu kad bi Facebook platio tim kompanijama, ali ne“. A kakav sadržaj Facebook voli: “Ne visokokvalitetan, nego klikbejt, stvari koje su optimizirane za Facebook, stvari niske kvalitete koje odgovaraju najnižem zajedničkom nazivniku“. Kakav internet to stvara? “Centralno dizajnirani net. Internet koji izgleda kilavije i posranije. Nije tako kul kao internet koji je veliki kaotični prostor popunjen tonama nezavisnih sajtova”.

28.09.2017. (13:07)

A sad su najpotrebnije

Mel Brooks: Danas više ne bih mogao snimati svoje komedije

Mel Brooks, legendarni redatelj nekoliko istinskih filmskih klasika u polju komedije, smatra da njegove parodije poput Vrućih sedla danas ne bi mogle biti snimljene jer bi se zbog njih uzrujavala i konzervativna i liberalna publika. “U redu je ne vrijeđati razna plemena i grupe. No to nije dobro za komediju. Komedija mora riskirati. Komedija je razvratni mali vilenjak koji šapuće istinu o ljudskom ponašanju”, rekao je Brooks. 24sata

27.05.2017. (09:46)

Za jedan osmijeh

Umjetnost i znanost tajminga u komediji

Gledajući komičare kako nastupaju pred publikom moglo bi se pomisliti da taj posao ne zahtijeva mnogo truda, u ostalom, svatko može ispričati šalu. No biti dobar komičar zahtijeva dosta pripreme i vježbe, a svaka je šala umjetnost za sebe i vrlo je važno imati pravi tajming. Postoji cijela znanost oko toga, kako upotrijebiti pauze, obratiti pozornost na naglašavanje riječi, a o svemu opširno piše NY Magazine.

11.02.2017. (12:26)

Chick hit

Nove ženske komedije: Seks, zbunjenost, besciljnost…

Drska iskrenost žena o seksu crta je koja povezuje nove komedije, ženskih autorica, a koje govore o mladim ženama u stisci egzistencijalne i financijske krize, osjećaju besciljnostli, nezadovoljstvu ili zbunjenosti ljubavlju ili vezama, piše BBC i nabraja ove serije: The Girls Lene Dunham, Broad City Ilane Glazer i Abbi Jacobson, Drifters Jessice Knappett, Inside Amy Schumer, zatim ‘Pulling’, ‘Catastrophe’ i ‘Divorce’ Sharon Horgan, Fleabag Phoebe Waller-Bridge, Insecure Isse Rae, Chewing Gum Michaele Coele itd.

09.06.2016. (20:40)

Svi skečevi odličnih komičara Key & Peelea objavljeni online, na Comedy Centralovom sajtu