Budimir Lončar: ‘Tuđman mi je dao tri ponude. Sve sam ih odbio zbog Gojka Šuška‘ - Monitor.hr
05.10. (10:00)

Biografija prekaljenog diplomata

Budimir Lončar: ‘Tuđman mi je dao tri ponude. Sve sam ih odbio zbog Gojka Šuška‘

“Ja sam prvi ministar vanjskih poslova u povijesti Ujedinjenih naroda koji je svoju zemlju stavio na dnevni red VS-a, zato što ugrožava svjetski mir. Moj govor nije tajan – u UN-u sam između ostalog rekao: ‘Nitko od jugoslavenskih faktora nije nevin, niti potpuno čist’, ali ‘jasno je gdje su generatori konflikta i gdje su glavni motivatori nepovjerenja’. Na to se pozvao i američki državni tajnik James Baker i podvukao kako je jasno da sam mislio na Slobodana Miloševića”, za Jutarnji list u velikom je intervjuu rekao Budimir Lončar povodom izlaska biografije koju je napisao Tvrtko Jakovina, a Fraktura izdala pod naslovom “Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta”. Jutarnji list

 


Slične vijesti

06.04.2016. (15:41)

Tko je novi ravnatelj policije Zvonimir Vnučec?

Vlada je u srijedu na prijedlog ministra Vlahe Orepića razriješila glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića i privremeno imenovala njegova zamjenika Zvonimira Vnučeca na tu dužnost.

Dio je to kadrovskih odluka Vlade o imenovanjima u vrhu policije i to nakon jučerašnjih promjena koje su uslijedile zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije.

Vnučec je rođen 1955. u Karlovcu, a policijsku karijeru započeo je 1977. kao operativac za pozorničko-patrolnu djelatnost u karlovačkoj policiji u kojoj je 1991. postao pomoćnik načelnika, a 1993. načelnik kriminalističke policije.

U Ministarstvo unutarnjih poslova prešao je 1994. gdje je dvije godine bio kriminalistički službenik za gospodarski kriminalitet, a onda do 2000. načelnik Odjela za potrage i pojačani nadzor.

Nakon 2000. premješten je u karlovačku policiju u kojoj je bio načelnik do 2004. kada je ponovno premješten u MUP, gdje je vodio odsjek kriminalističkih evidencija do 2012. kad ga je nakon provedenog javnog natječaja glavni ravnatelj policije imenovao zamjenikom za kriminalitet.

Na mjesto načelnika zagrebačke Policijske uprave (PU) dolazi Željko Prša, dosadašnji voditelj Službe općeg kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije. Prša je bio i zapovjednik u policijskoj postaji Zaprešić kada je uhvaćen Mladen Šlogar, kasnije osuđen zbog ubojstva Ivane Hodak.

20.03.2016. (10:37)

Krešo Beljak, novi predsjednik HSS-a – biografija

Na Glavnoj skupštini HSS-a, održanoj u subotu 19. ožujka, za novog predsjednika stranke izabran je Krešo Beljak.

Beljak je i predsjednik samoborske organizacije stranke, a do izbora je bio potpredsjednik stranke. Također obavlja i dužnost gradonačelnika Samobora. Rođen u Brežicama (Slovenija) 22. kolovoza, 1971., pohađao je osnovnu i srednju školu u Samoboru, a zatim Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu gdje je stekao zvanje profesora geografije, piše Wikipedija. Do 2002. je živio i radio u Njemačkoj, pa dobro govori njemački, kao i engleski. U Domovinskom ratu sudjelovao je od 1990. do 1992.

“Mi okrećemo novu stranicu u povijesti naše stranke. HSS je prvi put od 1990., poslije Drage Stipca dobio predsjednika koji nema veze s onim što je bilo u prošlosti, koji nema nikakve veze ni sa čim osim s HSS-om, s hrvatskim narodom i domovinom. Bit ćete ponosni, obećavam da ćete uskoro biti ponosni što ste članovi naše najstarije stranke”, rekao je Beljak za T-portal. Najavljuje i da neće raskidati sa Domoljubnom koalicijom.

Za sebe neću tražiti nikakvu poziciju, izjavio je Beljak za za HRT. HSS će se okrenuti samome sebi i skorašnjim lokalnim izborima, kazao je Beljak i istaknuo da se HSS više neće “baviti trgovinom”. Kazao je i da je dosadašnjem predsjedniku Branku Hrgu, protukandidatu Nenadu Matiću i dalje mjesto u HSS-u, a da će se Marijani Petir naći mjesto u vrhu stranke.

U njegovoj imovinskoj kartici stoji da ima 25538,76 kuna bruto plaću, kredit od 110 tisuća kuna, kuću i stan u Samoboru, te automobil VW Passat od 80 tisuća kuna.

10.11.2015. (09:55)

Hoćeš li me voljeti kad budemo ja i ti 63

Hrvatska napokon dobiva svoju biografiju

Nataša Magdalenić Bantić i Silvija Šeparović, novinarke Radija 101, napisale su i objavile prvu biografiju Hrvatske pod nazivom Njenih prvih dvadesetak. „Htjele smo napraviti knjigu koja će klincima koji se tada nisu rodili, ljudima koji su to proživjeli i ljudima koji su živjeli dulje u Jugoslaviji nego u Hrvatskoj, oslikati sliku tog vremena“, objasnila je Magdalenić Bantić. Plan B

18.04.2015. (16:45)

Nazi nasljednica

Vlasnica autorskih prava Göbbelsovih dnevnika tuži Random House

Izdavačka kuća Random House poslužila se velikim dijelom izvacima dnevnika Josepha Göbbelsa za svoju biografiju o tom nacističkom zločincu. No, iako su isprva dogovorili isplatu 1% neto iznosa od prodaje knjige, odustali su od toga jer smatraju kako nije uputno financijski pomagati nacističku propagandu. Naime, vlasnica autorskih prava dnevnika je Cordula Schacht, predsjednica Göbbelsove zaklade, čiji otac Hjalmar Schacht je bio ministar u vrijeme Hitlerovog režima i oslobođen je na sudu u Nürnbergu. BBC