Buster Keaton i Charlie Chaplin u programu Fil(m)harmonije - Monitor.hr
19.10.2015. (21:48)

Buster Keaton i Charlie Chaplin u programu Fil(m)harmonije

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija već četvrtu sezonu zaredom u kinu Europa pripremaju Fil(m)harmoniju – projekcije nijemih filmova uz glazbenu pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Na rasporedu su Mališan Charlieja Chaplina i General Bustera Keatona, koji će se prikazati na ukupno 14 projekcija, a ulaznice koštaju 60 kuna.

Premijerne projekcije biti će 5., 6. i 7. studenog, nakon čega će uslijediti reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od navedenih datuma održat će se jedna projekcija ‘Mališana’ (s početkom u 18:30 sati) i jedna projekcija ‘Generala’ (u 20:30 sati).

Mališan Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prati priču o Skitnici, jednom od najpoznatijih likova s celuloidnih vrpci svih vremena. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

Keatonovo najdraže vlastito ostvarenje – General – veliki je Orson Welles nazvao “najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim”, a uživa kultni status i nalazi se na svim ljestvicama najboljih filmova ikada. Buster Keaton, uz Charlieja Chaplina, najveći je američki predstavnik nijemog filma, popularno nazivan i ‘Velikim kamenim licem’ zbog prepoznatljivo bezizražajnog lica lišenog mimike.

Program ‘Fil(m)harmonija’ od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: ‘Nosferatu’ F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), ‘Krstarica Potemkin’ Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te ‘Cirkus’ Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.).


Slične vijesti

31.12.2018. (16:00)

06.01.2015. (19:26)

Moderna vremena

Današnji redatelji komedija za Chaplina su nalik na praljude

“Na hrvatskim se komercijalnim kanalima uglavnom prikazuju, zbog gledanosti i zarade, holivudski filmovi snimljeni nakon 2000. No publika nije masa grill-pilića koju svakodnevno treba šopati istom industrijskom smjesom nego kaotična anarhoidna gomila. Ja ne mogu živjeti bez starih filmova, a da nisam usamljen pokazuju mi djeca rođena u 21. stoljeću koja uživaju u sto godina starim crno-bijelim nijemim komedijama Bustera Keatona i Charlieja Chaplina. Savršeno ih razumiju, smiju se duhovitim gegovima i nimalo ne mare što nema boje, govora i zvuka”, raspravlja Živorad Tomić o starim i novim komedijama za 24 sata.