Challengers: Dobrodošao dašak svježeg zraka u suhoparnoj celibatskoj sparini - Monitor.hr
20.05. (15:00)

Erotska napetost bez ijedne prikazane cice

Challengers: Dobrodošao dašak svježeg zraka u suhoparnoj celibatskoj sparini

Art Donaldson (Mike Faist) i Patrick Zweig (Josh O’Connor) dva su tenisača, prijatelji iz mladosti koji izgledom neodoljivo podsjećaju na Michaela Sticha i Borisa Beckera. Iako je obojici bila prognozirana blistava karijera, samo je rošasti Art u tome i uspio osvojivši pet Grand Slamova, dok je crnokosi Patrick postao vucibatina, dangubica i probisvjet rangiran oko 200 i nekog mjesta na ATP ljestvici koji putuje okolo po turnirima spavajući u autu i žicajući sendviče.

Kao i kod preostalih Guadagninovih filmova manje je bitna samo golotinja, već je fokus stavljen na seksualne tenzije između glavnog trolista koje izbijaju iz svakog kadra filma, bile one ambijentirane na terenu ili bračnom krevetu. Redatelj je lukavo prepoznao određene zamke donekle naivnog i predvidljivog scenarija debitanta Justina Kuritzkesa implementirajući svoje tipične senzibilitete, lišivši film bilo kakve patetike i romantike što je za uradak od 150 minuta o ljubavnom trokutu vrlo impresivan pothvat. Ravno do dna


Slične vijesti

01.05. (17:00)

Mmmm, obožavam vidjeti dobar... tenis

Film ‘Izazivači’: Gem, seks, meč

Podžanr sportskog filma o tenisu dobio je novog prvaka. “Izazivači” u scenama tenisa nadmašuju naslove kao što su “Wimbledon“, “Borg/McEnroe” i “Kralj Richard“. Redatelj Luca Guadagnino i njegov frekventni direktor fotografije Sayombhu Mukdeeprom orkestrirali su nekoliko nevjerojatnih kadrova u ritmu metronoma koji gledatelja apsorbiraju u tenisku igru i čine je napetijom. Suprotno nerijetko aseksualnoj modernoj kinematografiji, režija je tjelesna, senzualna, erotična, požudna i seksi dok napaja oči na tijelima aktera u pokretu, ali njihov mozak i srce, ono što misle i koga zapravo vole, ostavlja zagonetno nedokučivima, s naglaskom na pamtljiv završni kadar koji kao da je stigao iz “novog Hollywooda” sedamdesetih. Ovo je vjerojatno najseksi film posljednjih godina. Marko Njegić za Slobodnu.

23.04. (13:00)

Volite se, ljudožderi

Luca Guadagnino – Sve, i kosti (2022): Uznemirujući, šokantan, moćan, dubinski nježan i lijep film

Luca Guadagnino od početka je svoje igranofilmske karijere bio nadasve sklon provokativnoj tematici, a kad se doda da i jedan od njegovih brojnih dokumentaraca, “Bertolucci o Bertolucciju“, u središtu ima jednog od najvećih provokatora u povijesti filma, stvari su još jasnije. Srce djela magična je Taylor Russell kao jedva punoljetna djevojka koju je napustio otac ne mogavši se više nositi s njezinim kanibalizmom naslijeđenim od davno otišle majke, djevojka koja sama na svijetu kreće u potragu za svojom roditeljicom (neprepoznatljiva nekadašnja legenda indie produkcije Chloé Sevigny) i koja na tom putu upoznaje mladog kanibala u kojeg će se zaljubiti (Timothée Chalamet). Interakcija njih dvoje erotski je posve nevina, do te mjere da nije jasno je li seksualno konzumirana, što je vrlo svježe rješenje, ali je zato njihov kanibalizam vrlo krvav, pri čemu ona ima veće moralne skrupule od njega. Damir Radić za Novosti.