Ennio Morricone NIJE rekao da je Tarantino kreten, a njegovi filmovi smeće - Monitor.hr
12.11.2018. (12:30)

Lažne vijesti od onih od kojih to ne očekujete

Ennio Morricone NIJE rekao da je Tarantino kreten, a njegovi filmovi smeće

U njemačkom Playboyu je izašao članak koji najavljuje intervju u novom broju u kojem je Ennio Morricone kao rekao ružne stvari o Američkoj akademiji i Tarantinu (za čiji film The Hateful Eight je dobio Oscara). Vijest se odmah proširila, pa je i kod nas vijest objavio N1. Sve je to opovrgnuo sam Morricone i najavio tužbu. Morricone je napisao pismo u kojem kaže da je Tarantino velik redatelj i druge lijepe stvari o njemu. Jest da se vijest odmah učinila idiotskom, ali je ilustracija kako se lako i brzo gluposti šire internetom, što veća to brže. No, dobar je povod da poslušate sjajnu Morriconeovu glazbu sa uvodne špice “Mrske osmorke”.


Slične vijesti

14.11.2016. (08:46)

Oskarovac Ennio Morricone u Vatikanu održao koncert za beskućnike, bilo ih nekoliko tisuća

13.04.2015. (11:17)

Vestern u Zagrebu

Ennio Morricone oduševio publiku u Areni, tri puta se vraćao na pozornicu

Oko 4.000 oduševljenih gledatelja sinoć je u Areni Zagreb slušalo neke od najpoznatijih filmskih melodija, koje je s orkestrom Zagrebačke filharmonije izveo Ennio Morricone (video). Maestro Morricone na kraju se tri puta vraćao na pozornicu praćen pljeskom. “Izvanredan događaj koji ćemo, usprkos svemu, vrlo dugo pamtiti”, piše Ravno do dna. Dnevnik.hr

09.04.2015. (19:09)

Nit loš, nit zao, samo dobar

Ennio Morricone: Tarantino poput ostalih filmaša ne voli iznenađenja

“Često razlog zašto redatelji biraju već postojeću glazbu, umjesto originalne, bude jer se ponekad razočaraju kada im skladatelj donese novo djelo. Filmaši ne vole iznenađenja, vole ‘igrati na sigurno’, ići s poznatim. Isti je slučaj s Tarantinom”, kaže poznati filmski skladatelj Ennio Morricone, kojeg publika ima prilike 11. travnja gledati u Areni Zagreb. U intervjuu za Muziku govori o svojoj bogatoj karijeri, što ga inspirira i što sluša.

08.03.2015. (10:18)

A najviše Sergiu Leoneu

Morricone: Baš ništa ne dugujem Beethovenu i Mozartu

“Ne dugujem ništa Beethovenu, Mozartu, Haydnu. Naravno, kadar sam napisati neki komad imitirajući Mozarta, ali ne dugujem mu, jer njihova umjetnost nije utjecala na moj rad. Ne znači da ih ne volim slušati, ali drugi su na mene utjecali poput Monteverdija, Palestrine, J. S. Bacha. Mnogo volim Luigija Nona”, kaže o utjecajima na svoj rad proslavljeni filmski skladatelj Ennio Morricone koji stiže sljedeći mjesec i u Zagreb. Jutarnji

11.02.2015. (08:16)

Dva mjeseca do koncerta Ennija Morriconea u Zagrebu

Ostalo je još točno dva mjeseca do nastupa Ennija Morriconea u Zagrebu. Talijanski skladatelj svjetskog glasa nastupa u Areni Zagreb, skupa s 200 glazbenika. Ulaznice su od 229 do 765 kuna.

Pedeset godina u glazbi je dugo, a upravo takav dugovječni genij s tolikim glazbenim stažom, prepoznatljiv svim generacijama, legendarni kompozitor i dirigent Ennio Morricone posjetit će Zagreb u sklopu svoje turneje My Life in Music (50 Years of Music – World Tour), a prestižni događaj zamišljen je kao spektakl s više od 200 glazbenika na sceni predvođenih maestrom.

Ennio Morricone najznačajniji je kompozitor 20. stoljeća i najagilniji stvaratelj filmske glazbe, na našim prostorima možda i najpoznatiji po suradnji sa Sergijom Leoneom na ‘špageti’ vesternima, što potvrđuje i IMDb, gdje navode kako su njih dvojica toliko puta radili skupa da je suradnja s Morriconeom postala Leoneov zaštitni znak.

Da se radi o najvećem skladatelju filmske glazbe današnjice, potvrđuje i to što je Morricone dobitnik Oscara za životno dijelo (2007.), osvajač Grammyja, pet nagrada BAFTA te tri Zlatna globusa.

Za Oscara je nominiran pet puta, što može zahvaliti glazbi koju je skladao za čak 500-injak filmova, uključujući one najpoznatije, vesterne ‘Za dolar više’, ‘Dobar, loš, zao’ te novije naslove poput ‘Nedodirljivih’ ili suradnja s Martinom Scorseseom i Quentinom Tarantinom na ‘Kill Bill’ i ‘Django Unchained’.

Rođen je 10. studenog 1928. godine u Rimu, a kao tajnu svog uspjeha navodi to što ga se ne povezuje isključivo ni s jednim pravcem.

“Volim se mijenjati, tako da nema opasnosti da ljudima dosadim. Uživam u svim vrstama filmova, pa tako iako se ne smatram ljubiteljem horora, volim djela Darija Argentoa i Johna Carpentera”, hvali maestro nesebično i druge filmske velikane.

Osim rada na špageti vesternima, za što će njegovo ime zauvijek biti sinonim, Morricone je pridonio velikom nizu drugih filmskih žanrova, od komedije, drame, trilera, horora, romansa, pa do umjetničkih i eksploatacijskih filmova. To ga čini jednim od najraznovrsnijih i najsvestranijih umjetnika na svijetu.

Morricone je počeo studirati glazbu na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu u dobi od 12 godina. Dok ga njegov tutori potiču da se koncentrira na komponiranje, mladi Ennio uzdržava se svirajući trubu u jazz bandovima, a kasnije, nakon diplome na konzervatoriju, radi na talijanskoj nacionalnoj radijskoj mreži. Nakon ovoga, puno je jasnije i zašto su njegov prepoznatljiv zvuk upravo truba te klasična gitara, koje obilato koristi u svojim skladbama.

Nakon jazza i radija, filmovima se okreće u ranim 60-ima, pa iako je surađivao i s drugim redateljima, međunarodnu pažnju Morricone počinje privlačiti suradnjom s Leoneom.

Godine ga nisu nimalo usporile, što primjećuju i na iTunesu. Čak štoviše, osamdesete, devedesete, 2000-e samo su nastavak njegovog komercijalnog uspjeha i općenarodnog priznanja. Radi i dalje s vrhunskim redateljima poput Pedra Almodovara, Briana DePalme, Romana Polanskog, Mikea Nicholsa, Olivera Stonea ili Barryja Levinsona.

Morricone će pred hrvatskom publikom izvesti svoja najveća djela iz karijere koja se proteže kroz pola stoljeća.