Europska komisija izjavljuje da će Srbija i Kosovo potpisati sporazum o normalizaciji odnosa - Monitor.hr
30.07.2020. (09:00)

Diplomatski ratovi

Europska komisija izjavljuje da će Srbija i Kosovo potpisati sporazum o normalizaciji odnosa

Prema informacijama Večernjih novosti, delegaciji Beograda koja putuje na razgovore s posebnim predstavnikom EU-a za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u središtu Europske unije bit će uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumijeva de facto priznanje Kosova od strane Srbije. Jutarnji list

 


Slične vijesti

27.07. (15:30)

Europske packe

EK pokrenuo postupak protiv većine članica EU-a, među njima i RH

Dvije direktive EK-a, Direktiva o autorskim pravima te Direktiva o internetskim televizijskim i radijskim programima, prouzročile su službene opomene te institucije većini članica, tj. dvadeset i dvjema zemljama među kojima je i Hrvatska. Samo je Danska izostavljena iz opomene za drugu direktivu, a države su trebale poslati izvješće i informirati EK o tome jesu li i kako inkorporirale navedene u nacionalna zakonodavstva. Sljedeći je korak tužba zbog povrede prava EU-a, a direktive su imale za cilj ojačati položaj kreativnih industrija, omogućiti veće korištenje digitalnih usluga u osnovnim područjima društva i olakšati distribuciju radijskih i televizijskih programa te im je službeni rok bio 7. lipnja 2021. Rok za odgovor na opomenu je 2 mjeseca. HRT

29.01. (16:30)

Drama se nastavlja

EK objavila tekst ugovora s AstraZenecom

Nakon prepucavanja na relaciji EU – AstraZeneca oko obveze dostave cjepiva u određenim rokovima i različitog tumačenja ugovora, Europska komisija danas je objavila tekst ugovora. No dijelovi ugovora dostupni na stranicama EK zatamnjeni su pa se tako ne vidi ni ono najvažnije – koje su količine cjepiva ugovorene za isporuku u prvom tromjesečju ove godine. Jutarnji

03.07.2020. (15:30)

Svima zagustilo

Iz EU fonda za oporavak državama 70% odmah, 30% kada se vide razmjeri korona krize

Moguće je da Hrvatska na kraju završi s manjom alokacijom iz fonda za oporavak, no moguće je i da će dobiti više, sve ovisi o padu prihoda od turizma, o padu izvoza, rastu nezaposlenosti, konačnom broju oboljelih od COVID-19, dakle svim onim brojkama koje će se tek vidjeti najesen ili još kasnije. Taj 30-postotni dio kolača jednostavno će se dijeliti poslije, prema kriterijima koji će se dogovoriti sada, ali s pokazateljima koji će se tek pojaviti do 2022. godine. Večernji

27.05.2020. (22:30)

Europa na kušnji

EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura

Europska komisija predložila je instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura (HRT). Za pomoć Hrvatskoj Europa je predvidjela 10 milijardi eura, od čega 7,3 milijarde bespovratno, objavio je premijer Plenković (Jutarnji).

09.01.2020. (18:30)

Počinje predsezona

Svi europski povjerenici danas u Zagrebu

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Navečer je svečano primanje u HNK, sutra u NSK sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije; ovdje program posjete. Tko je tko u Komisiji – ovdje info.

29.12.2019. (10:30)

Koruptivno inertni

Iz Bruxellesa stigla ocjena Vladinih poteza, Europska komisija odaslala u Zagreb ozbiljne poruke

Borba protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima, reforma sustava javnih plaća, smanjivanje proračunskog rizika vezanog uz zdravstveni sustav, poticanje duljeg radnog vijeka i poboljšanje sustava socijalne zaštite – glavne su reformske mjere koje sasvim nedostaju Hrvatskoj, ocjena je Europske komisije u godišnjem Pregledu napretka u mjerama javnih politika za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

05.11.2019. (16:30)

Victory for Ludovic

Rumunjska izabrala Orbana za premijera, ovaj je liberalan

Parlament Rumunjske izglasao je povjerenje manjinskoj vladi liberala Ludovica Orbana, što je dobra vijest i za Europsku komisiju pa onda i za Hrvatsku jer će ovime biti omogućeno imenovanje rumunjskog kandidata za mjesto europskog povjerenika, čime je okončana politička kriza koja je blokirala formiranje nove Europske komisije. Ovaj Orban nije u rodu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali je mađarske nacionalnosti.

 

06.10.2019. (22:30)

Zainteresiranih ima

Neodlučna i troma EU otvara balkanska vrata Turskoj, Rusiji i Kini

Zaboravnost kada je u pitanju proširenje EU, odbacivanje mađarskog kandidata Laszla Trocsanyia za Hahnovog nasljednika, te šarolikost raspoloženja europskih parlamentaraca prema trenutnom španjolskom ministru vanjskih poslova Josepu Borrellu koji je od Europskog vijeća već novoimenovan za visokog predstavnika i potpredsjedniku za „Snažniju Evropu u svijetu“ – samo su neke od indikacija koje upućuju na zaključak da Europska unija ni u novopredloženom sazivu Europske komisije, s naglašeno ambicioznom novom predsjednicom Ursulom von der Leyen, nema viziju kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

13.09.2019. (14:30)

Dobar smisao za auto-ironiju

Novosti o Šuici: EU digla ruke i od demokracije, i od demografije

Novosti komentiraju izbor HDZ-ove Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju, koja će ondje “biti zadužena i za vraćanje nade ljudima na mnogim područjima Europe koja su pogođena demografskim problemima, ali i gubitkom perspektive i nade”, kako je rekla predsjednica Komisije von Leyen. “Kakav dribling, ha? Dati demografiju i demokraciju članici stranke koja se u svojoj državi, Republici Hrvatskoj, uspješno bori protiv jednog i drugog, pa je demografski odavno u minusu, a demokratski u deficitu”.