Goldstein: Negiranje Jasenovca je kao tvrdnja da je Zemlja ravna ploča - Monitor.hr
30.04.2018. (08:09)

Razum i bezumlje

Goldstein: Negiranje Jasenovca je kao tvrdnja da je Zemlja ravna ploča

Moj primarni interes u knjizi jest da čitatelj spozna narav tog logora, shvati mehanizam tamošnjeg zločina, i kako u njemu funkcionira pojedinac, bio on žrtva, bio zločinac – kaže povjesničar Ivo Goldstein o svojoj novoj, 900 stranica dugoj, historiografskoj studiji o ustaškom logoru Jasenovac. O ljudima koji pokušavaju relativizirati Jasenovac kaže da je to “kao da profesora fizike pitate što misli o tvrdnji da je Zemlja ravna ploča”. O inicijativi predsjednice Grabar-Kitarović za osnivanje međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu kaže da bi joj “konačno netko morao reći da se u javnosti ne javlja o temama koje ne pozna i ne razumije”, a o propuštenoj prilici Hrvatske da postane relativno važan međunarodni faktor ovako misli: “Umjesto da postanemo sudionik procesa pomirenja, stabilizacije, suradnje i suživota u regiji, naša je politika postala slična politikama ratobornih, primitivnih susjednih država, koje se od nas više uopće ne razlikuju”. Novi list


Slične vijesti

24.12.2019. (11:30)

Djeca trebaju vođu

Savjeti 11 intelektualaca budućoj predsjednici/ku

“Mora sudjelovati u društveno korisnim akcijama, biti uvijek na strani slabijih, biti njihov zaštitnik” – Ivo Goldstein, povjesničar.

“Neka sjednu lijepo na špicu i ispijaju kave. Svojim dosadašnjim političkim radom i idejama pokazali su da nam pomoći ionako ne mogu” – Josip Glaurdić, profesor politologije.

“Predsjednik/ca ima sve pretpostavke da detektira teme i pitanja ključna za napredak hrvatske države i društva stvarajući oko njih konstruktivnu raspravu u javnosti” – Emil Tedeschi, poduzetnik.

“Da stane u obranu civilizacijskih vrijednosti, kulture i umjetnosti, u obranu samomislećih, onih koji istražuju a posebno onih s kojima se ne slaže” – Rajko Grlić, redatelj.

 

14.08.2019. (11:30)

Stari ustaški pozdrav

Ivo Goldstein: Zagrepčani su ismijavali pozdrav “za dom spremni”

Jedno od obilježja zagrebačke gradske svakodnevice tijekom rata bilo je ismijavanje ustaškog novogovora, a posebno je, na veliku žalost ustaša i današnjih ustašonostalgičara, na meti zajebancije bio pozdrav „za dom spremni“. Ivo Goldstein je izdvojio neke povijesno zabilježene primjere iz kojih se vidi kako su Zagrepčani ismijavali “usraše” i njihov pozdrav.

Nova godina, nove ponude: Uštedite dodatnih 35% na kupovini softvera

Nova godina stigla, a sa njom i nove prilike da ugrabite sjajne dealove na Allgamekey web shopu! Krenite u novu dekadu sa velikim uštedama i uhvatite 35% popusta na Microsfotov softver uz promotivni kod: AOFF35. Windows 10 Professional košta svega 8.83 eura. Ako ste korisnik Windows 7 operacijskog sustava imajte na umu da ga je Microsoft upravo prestao podržavati. Provjerite ostale cijene. Na  Allgamekey možete uz popust od 25% kupiti i antivirusni i sigurnosni softver, Kaspersky Antivirus godišnja pretplata samo €17.99. Opširnije

24.03.2019. (08:00)

Poziv na masovnu edukaciju

Goldstein: Jasenovac i Bleiburg nisu isto

Ivo Goldstein je u HTV-ovoj emisiji Intervju tjedna rekao kako nemamo problem samo s kulturom sjećanja, nego s kulturom i društvom općenito. “Jasenovac i Bleiburg nisu isto. Jasenovac je zločin genocida, i ratni zločin, i zločin protiv čovječnosti. Bleiburg je u jednom dijelu zločin i zločin protiv čovječnosti, to nije isto”, rekao je i pozvao Vladu i državnu politiku da naprave pomak, a sudionike rasprave na edukaciju. HRT

18.03.2019. (22:30)

Vječna tema i polemika (aj dosta više)

Ivo Goldstein: Jandroković laže kad kaže da su na Bleiburgu ubijani “hrvatski vojnici”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je izjavio kako je “Jugoslavenska armija na Bleiburškom polju u svibnju 1945. godine ubijala žene, djecu i nedužne hrvatske vojnike”. Jandrokovićeva je izjava jednostavno – laž. Ona je samo ponavljanje proustaške propagande. Najmanji je problem što na Bleiburškom polju nije stradao gotovo nitko, nego su ljudi ubijani kasnije, nakon zarobljavanja. Mnogo je veća laž da su ubijane žene i djeca, jer djeca nisu ubijana, a u pravilu ni žene, nego su puštani kućama. Još je gora opaska o “hrvatskim vojnicima” – to nisu bili “hrvatski vojnici”, već ustaško-domobranska vojska – piše Ivo Goldstein u Nedjeljnom Jutarnjem listu.

Goldsteinu odgovara Gordan Jandroković: Za mene su ubojstva bez suđenja jednostavno ono što i jesu – zločin. Žrtve i počinitelje ne dijelim, poput njih, na ‘naše’ i ‘vaše’, nego dosljedno osuđujem zločine svih totalitarnih režima – i fašističkog i komunističkog…

01.03.2019. (20:30)

Povijest je učiteljica života

Ivo Goldstein: Možda bi bilo dobro da Plenković uzme grofa Patačića za ministra

Ima li nade za hrvatske gradove? Ima, ali to znači radikalnu promjenu politike, pa i atmosfere u društvu i u zemlji. Jedno od njih ponudio je grof Franjo Patačić prije gotovo 250 godina. Naime, njemu je 1770. Hrvatsko kraljevsko vijeće u Varaždinu povjerilo da napiše elaborat o naseljavanju Židova: “U prilog Židova valja pako navesti stanovište gospodarstveno – oni su većinom trgovci, a trgovinom cvatu gradovi. Oni će veće poreze plaćati, podizati tvornice, trgovinu sa rukotvornom robom rade, neće robu donašati iz inozemstva, nego domaće proizvode izvažati i tako novaca u zemlju donesti.” Citirajući grofa Patačića, nisam mislio na imigraciju Židova, nego na imigraciju svih drugih i drugačijih koji su i u proteklim stoljećima dolazili u Hrvatsku i njezine gradove i pridonosili njihovu razvoju – piše Ivo Goldstein za Globus.

20.01.2019. (18:00)

Tempo lento

Plenković ništa nije naučio od Adenauera i de Gaullea. A trebao je

Ivo Goldstein za Globus komentira Plenkovićevu nedavnu izjavu na svečanosti Srpskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnjak o tome kako će “trebati još vremena da zacijele svježe rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”. “Francuzi i Nijemci počeli su pomirenje pet godina nakon rata, a naš premijer misli da ni 24 godine nisu dovoljne da bi hrvatsko-srpske “rane zacijelile”. Zar ne shvaća da je i on odgovoran za taj proces?”, pita se Goldstein.

13.01.2019. (16:00)

Obljetnica diktature

Prošlo je 90 godina od državnog udara kojim su trebali biti izbrisani i Hrvati i Srbi i Slovenci

Ivo Glodstein za novi Globus u povodu njene devedesete obljetnice piše o Šestojanuarskoj diktaturi, njenim stradalnicima i koliko je kralj Aleksandar bio u zabludi da će uspjeti usprkos već formiranim nacionalnim identitetima u tadašnjoj Kraljevini SHS. Maček je, primjerice, njegovu nakanu da represijom stvori jedinstveni “jugoslavenski narod” nazvao “besmislicom” te citirao neimenovanog člana HSS-a: “Dekretom ne možeš stvoriti niti jedno dijete, a kralj Aleksandar sebi utvara da će moći tako stvoriti cijeli novi narod”.