Goldstein: Negiranje Jasenovca je kao tvrdnja da je Zemlja ravna ploča - Monitor.hr
30.04.2018. (08:09)

Razum i bezumlje

Goldstein: Negiranje Jasenovca je kao tvrdnja da je Zemlja ravna ploča

Moj primarni interes u knjizi jest da čitatelj spozna narav tog logora, shvati mehanizam tamošnjeg zločina, i kako u njemu funkcionira pojedinac, bio on žrtva, bio zločinac – kaže povjesničar Ivo Goldstein o svojoj novoj, 900 stranica dugoj, historiografskoj studiji o ustaškom logoru Jasenovac. O ljudima koji pokušavaju relativizirati Jasenovac kaže da je to “kao da profesora fizike pitate što misli o tvrdnji da je Zemlja ravna ploča”. O inicijativi predsjednice Grabar-Kitarović za osnivanje međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu kaže da bi joj “konačno netko morao reći da se u javnosti ne javlja o temama koje ne pozna i ne razumije”, a o propuštenoj prilici Hrvatske da postane relativno važan međunarodni faktor ovako misli: “Umjesto da postanemo sudionik procesa pomirenja, stabilizacije, suradnje i suživota u regiji, naša je politika postala slična politikama ratobornih, primitivnih susjednih država, koje se od nas više uopće ne razlikuju”. Novi list


Slične vijesti

10.11.2021. (10:00)

Jergović: Ivo Goldstein, pisac naše neželjene povijesti

U osamnaest godina koliko se službeno bavi suvremenom poviješću, Ivo Goldstein napisao je vrlo uravnoteženu i dokumentiranu, stilski i literarno dobro izvedenu knjigu o jasenovačkom logoru, te povijesno-kulturnu sintezu o trideset godina hrvatske samostalnosti. Obje knjige, u ovom trenutku vrlo žive i prisutne u hrvatskim knjižarama, ne zrcale se i ne uspoređuju s tematski srodnim knjigama drugih autora. Naprosto, takvih knjiga nema, niti ima onih koji bi ih pisali. Nevoljena i neželjena Goldsteinova jasenovačka i hrvatska povijest, praćena urlicima iz mraka čitave vojnice internetskih mrzitelja, u mnogočemu biva i jedina ozbiljno napisana povijest hrvatske duge sadašnjice. Ili možda nije tako? Napisao je i zasigurno najbolju biografiju Josipa Broza Tita, nesumnjivo najčuvenijeg Hrvata u svijetu. Ali kod nas, je li ozbiljno pisanje o Titu, Jasenovcu i Hrvatskoj nešto što ćemo dočekati s poštovanjem ili s kamenovanjem? – piše Miljenko Jergović.

27.04.2021. (13:30)

Gun-paper

Goldstein: Ako netko misli da bi Srbija raspadom BiH profitirala, neka bude svjestan da bi to potaklo stvaranje velike Albanije

Odličan intervju Branimira Pofuka s Ivom Goldsteinom otprije nekoliko dana, povodom njegove nove knjige ‘Hrvatska 1990. – 2020.’, o puno tema:

  • Činjenica je da Stepinac nije bio ratni zločinac i da mu se nije smjelo suditi. Ali, isto tako činjenica je da je Stepinac bio čovjek s mnogo dilema u jednom mučnom vremenu, u kojem nije bilo lako naći jasne odgovore, pa ih ni on često nije nalazio
  • Što je politika više povijest i što se više bavi poviješću, to gore za nju. I obratno
  • Podjela na ustaše i partizane u vrijeme dolaska HDZ-a na vlast bila je na izdisaju, prisutna jedino u glavama ostarjelih sudionika Drugog svjetskog rata (poput Franje Tuđmana)
  • Između jedanaest bivših socijalističkih zemalja istočne i jugoistočne Europe (danas članica EU) mi smo 1990. bili na drugom, a danas smo na desetom mjestu, s tendencijom da nas i Bugarska prestigne
21.03.2021. (17:30)

BadBadNotGood

Goldstein: U Hrvatskoj vlada pesimizam kao trajan osjećaj

Ušli smo u EU, koja je nekad bila elitni klub najrazvijenijih država, no sada pritisnuta krizama, EU više tako ne funkcionira. EU nas ne može izvlačiti, pitanje je imamo li mi sami potencijala. Demografska katastrofa koja se događa, bilo kakav oporavak čini još neizglednijim – rekao je povjesničar Ivo Goldstein danas u Nu2. Generalno, kaže Hrvatska, bez obzira što je ušla u EU, nije se otvorila. Ona se zapravo zatvara.

20.06.2020. (20:30)

Silovanje zdravog razuma

Goldstein o Raspudićevoj izjavi: Civilizacijsko dno

Profesori sa zagrebačkog Filozofskog Ivo Goldstein i Nino Raspudić porječkali se preko fakultetske mailing liste: Jedan nastavnik našeg fakulteta zalaže se da zabrana abortusa vrijedi i u slučajevima kad je žena silovana… Takve rasprave i ideje predstavljaju civilizacijsko dno i najmanje što možemo učiniti jest da iskažemo prezir prema njima – rekao je Goldstein. Raspudić odgovorio – Jedan nastavnik našeg Fakulteta… huška nastavnike i studente na iskazivanje prijezira prema političkim neistomišljenicima, postavljajući se u ulogu moralnog i civilizacijskog arbitra.

27.01.2020. (21:00)

Goldstein: Jedna od katastrofalnih manifestacija ustašizacije je relativizacija kriminala, jer to više nije kriminal jer ga rade oni koji vole Hrvatsku

NDH nije bila hrvatska država, to je bila prevara Hrvatima da je država i ona je rezultat izdaje ustaša. Sva sreća da je većina Hrvata brzo shvatila da je to prevara i sva sreća da je većina naroda prešla na antifašističku stranu. Neki krugovi u ovoj državi koji se prezentiraju kao oni koji najviše vole Hrvatsku kroz tu priču profitiraju, ako prezentirate ustaše kao dobre Hrvate koji vole Hrvatsku, onda možete naći način da ljude kojima je s neba pao Mercedes u dvorište i ne znaju kako, ali oni vole Hrvatsku pa ih onda na neki način ekskulpirate – priča povjesničar Ivo Goldstein na N1.

24.12.2019. (12:30)

Djeca trebaju vođu

Savjeti 11 intelektualaca budućoj predsjednici/ku

“Mora sudjelovati u društveno korisnim akcijama, biti uvijek na strani slabijih, biti njihov zaštitnik” – Ivo Goldstein, povjesničar.

“Neka sjednu lijepo na špicu i ispijaju kave. Svojim dosadašnjim političkim radom i idejama pokazali su da nam pomoći ionako ne mogu” – Josip Glaurdić, profesor politologije.

“Predsjednik/ca ima sve pretpostavke da detektira teme i pitanja ključna za napredak hrvatske države i društva stvarajući oko njih konstruktivnu raspravu u javnosti” – Emil Tedeschi, poduzetnik.

“Da stane u obranu civilizacijskih vrijednosti, kulture i umjetnosti, u obranu samomislećih, onih koji istražuju a posebno onih s kojima se ne slaže” – Rajko Grlić, redatelj.

 

14.08.2019. (11:30)

Stari ustaški pozdrav

Ivo Goldstein: Zagrepčani su ismijavali pozdrav “za dom spremni”

Jedno od obilježja zagrebačke gradske svakodnevice tijekom rata bilo je ismijavanje ustaškog novogovora, a posebno je, na veliku žalost ustaša i današnjih ustašonostalgičara, na meti zajebancije bio pozdrav „za dom spremni“. Ivo Goldstein je izdvojio neke povijesno zabilježene primjere iz kojih se vidi kako su Zagrepčani ismijavali “usraše” i njihov pozdrav.

24.03.2019. (08:00)

Poziv na masovnu edukaciju

Goldstein: Jasenovac i Bleiburg nisu isto

Ivo Goldstein je u HTV-ovoj emisiji Intervju tjedna rekao kako nemamo problem samo s kulturom sjećanja, nego s kulturom i društvom općenito. “Jasenovac i Bleiburg nisu isto. Jasenovac je zločin genocida, i ratni zločin, i zločin protiv čovječnosti. Bleiburg je u jednom dijelu zločin i zločin protiv čovječnosti, to nije isto”, rekao je i pozvao Vladu i državnu politiku da naprave pomak, a sudionike rasprave na edukaciju. HRT

18.03.2019. (22:30)

Vječna tema i polemika (aj dosta više)

Ivo Goldstein: Jandroković laže kad kaže da su na Bleiburgu ubijani “hrvatski vojnici”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je izjavio kako je “Jugoslavenska armija na Bleiburškom polju u svibnju 1945. godine ubijala žene, djecu i nedužne hrvatske vojnike”. Jandrokovićeva je izjava jednostavno – laž. Ona je samo ponavljanje proustaške propagande. Najmanji je problem što na Bleiburškom polju nije stradao gotovo nitko, nego su ljudi ubijani kasnije, nakon zarobljavanja. Mnogo je veća laž da su ubijane žene i djeca, jer djeca nisu ubijana, a u pravilu ni žene, nego su puštani kućama. Još je gora opaska o “hrvatskim vojnicima” – to nisu bili “hrvatski vojnici”, već ustaško-domobranska vojska – piše Ivo Goldstein u Nedjeljnom Jutarnjem listu.

Goldsteinu odgovara Gordan Jandroković: Za mene su ubojstva bez suđenja jednostavno ono što i jesu – zločin. Žrtve i počinitelje ne dijelim, poput njih, na ‘naše’ i ‘vaše’, nego dosljedno osuđujem zločine svih totalitarnih režima – i fašističkog i komunističkog…