Greenpeace: Jadranski otoci guše se u plastici - Monitor.hr
16.07.2017. (21:29)

Plastična plaža

Greenpeace: Jadranski otoci guše se u plastici

Aktivisti Greenpeacea izložili su na Mljetu desetmetarske rekvizite kako bi zorno prikazali gdje najčešće završava plastika za jednokratnu uporabu. Ustvrdili su da se Jadranski otoci guše u plastici i pozvali građane da potpišu peticiju protiv uporabe jednokratne plastike. Kako se navodi u priopćenju Greenpeacea, voditeljica njihove kamapanje Mihaela Bogeljić smatra kako je nužno čistiti plaže, ali i da to nije rješenje samo po sebi, jer je usitnjene komadiće plastike gotovo nemoguće ukloniti. U Mediteranu se već sada nalazi 1.455 tona plastike. T-Portal


Slične vijesti

31.01.2018. (13:51)

Pocijepani lončići

Greenpeace: Grijanje na drva nije baš moderan obnovljiv izvor energije

Premijer Plenković pohvalio se kako Hrvatska već danas ostvaruje cilj Europske unije o udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije, no ni velike hidroelektrane izgrađene u vrijeme bivše Jugoslavije niti grijanje na drva ne mogu se smatrati korištenjem obnovljivih izvora energije u modernom smislu, komentira Greenpeace jučerašnju izjavu premijera. Dodaje i kako iza tog „postignuća“ ionako stoji neka posebna politika ove ili prethodnih vlada, Ono što treba je, smatraju – omogućiti hrvatskim građanima nesmetanu vlastitu proizvodnju energije iz krovnih solarnih elektrana. Monitor.hr

31.01.2018. (11:20)

Greenpeace Plenkoviću: Grijanje na drva i hidroelektrane iz Jugoslavije nisu baš moderni obnovljivi izvori

Premijer Plenković se pohvalio kako Hrvatska već danas ostvaruje cilj Europske unije za 2030. godinu, postigavši 29-postotni udio obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji energije. Istovremeno, napomenuo je kako Hrvatska ima potencijala za proizvodnju 30 gigavata energije iz obnovljivih izvora sunca i vjetra. Oba podatka su točna, premda se u njima nažalost ogleda sva inertnost i neambicioznost hrvatske energetske politike. Naime, Hrvatska je nominalno ostvarila spomenuti cilj o udjelu OIE, ali golemim dijelom zahvaljujući starim hidroelektranama izgrađenima u doba bivše Jugoslavije te visokim udjelom ogrjevnog drva u proizvodnji toplinske energije. Ni velike hidroelektrane niti grijanje na drva ne mogu se smatrati korištenjem obnovljivih izvora energije u modernom smislu, niti iza tog „postignuća“ stoji neka posebna politika ove ili prethodnih vlada, komentira Greenpeace izjave premijera s konferencije „Hrvatska na vratima Energetske unije“

U pogledu spomenutog potencijala od 30 GW iz sunca i vjetra, treba imati na umu da je u Hrvatskoj danas instalirano 490 megavata vjetroelektrana i tek 50 MW sunčanih fotonaponskih elektrana – ukupno dakle 540 MW, što je manje od 2 posto potencijala koji spominje premijer Plenković. „Sunčana Hrvatska trenutno proizvodi manje energije iz sunca nego skijaški grad Maribor. Upola manja Slovenija ima pet puta više solarnih kapaciteta nego Hrvatska, dok Grčka ima čak 50 puta više solarnih elektrana. To je naša prava pozicija u Europi. Premijer priča o potencijalu za korištenje obnovljivih izvora ali strateški podržava fosilna goriva, konkretno LNG terminal na Krku i po tome se njegova vlada bitno ne razlikuje od prethodnih garnitura koje su, umjesto obnovljivih izvora, forsirale ugljen u Plominu ili bušenje Jadrana”, poručuje Greenpeace.

Greenpeace poziva hrvatsku Vladu da što prije hrvatskim građanima omogući nesmetanu vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ponajprije iz krovnih solarnih elektrana te uspostavi mehanizme kao što su neto mjerenje, niska odnosno realna cijena priključka solarnih sustava na mrežu, godišnji obračun i druge mjere koje će građanima olakšati vlastitu proizvodnju električne energije, a Hrvatskoj donijeti stvarnu energetsku neovisnost i nova radna mjesta.

„Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka“ rekao je jučer premijer Plenković. Greenpeace poziva premijera da, u to ime, potomcima ostavi više od 2 posto!

06.06.2017. (13:31)

Zeleni problem

Kanadski drvni div uz pomoć Trumpovih odvjetnika tuži Greenpeace

Kanadski drvni div Resolute podnio je protiv Greenpeacea i još nekoliko američkih i kanadskih zaštitnika prirode tužbu zbog klevete i onemogućavanja poslovanja. Traži od njih odštetu od 300 milijuna kanadskih dolara, a zastupa ih odvjetnički ured koji je Donalda Trumpa zastupao protiv New York Timesa. Greenpeace pak upozorava da tvrtka uništava šume te da je ovo pokušaj ušutkivanja. Posebno je zabrinjavajuće što bi nakon Trumpovog povlačenja iz sporazuma o klimi moglo biti još takvih tužbi jer će tvrtke ohrabriti njegova nebriga prema okolišu. Novi list

06.05.2017. (18:07)

Mramor, kamen i željezo

Greenpeace poziva: Spasimo Jadran od plastike

Između 5 i 13 milijuna tona plastike završi u oceanima diljem svijeta godišnje, uzrokujući štetu morskom svijetu i ostavljajući otrovni trag plastičnog zagađenja koji ulazi u hranidbeni lanac. Europa je drugi najveći proizvođač plastike u svijetu, a najviše je ambalažne plastike, posebice one za jednokratnu upotrebu. Stoga Greenpeace poziva na potpisivanje peticije koja će se uputiti ministru okoliša, sa zahtjevima da se pobrine da zakoni o otpadu EU koji se upravo mijenjaju omoguće ograničenje i smanjenje glavnih izvora plastičnog otpada i smeća te da poduzme hitne mjere u svrhu smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu.

10.12.2015. (12:13)

Ubojiti plaćenici

Razotkriveni profesori koji za malen novac prodaju sudbinu svijeta

Greenpeace je nedavno izveo akciju kojom su pokazali da se u američkoj akademskoj zajednici mogu naći ljudi koji će napisati radove u kojima će nahvaliti pozitivne učinke porasta razina CO2 u atmosferi, a sve za odgovarajuću cijenu. Aktivisti su se lažno predstavili kao predstavnici naftnih kompanija, a na njihovu testu pala su i dva poznata klimatska skeptika, William Happer i Frank Clemente[pdf]. Potonji je pristao napisati rad od 10-ak stranica u kojem će osporiti tvrdnje da CO2 uzrokuje preuranjenu smrt djece za 15.000 dolara, ili tekst u stilu pozitivnog novinskog osvrta za 6.000 dolara. T-Portal

21.09.2015. (14:42)

Prelazak na 100% obnovljive izvore energije moguć do 2050.

Prelazak na 100% obnovljive izvore energije do 2050. moguć je bez ekonomskih gubitaka, te ovisi o isključivo o političkoj volji, objavio je Greenpeace u svom novom izvještaju.

Prijelaz na 100% obnovljive izvore energije otvara nova radna mjesta te je u potpunosti troškovno konkurentan industriji fosilnih goriva. Štoviše, uštede u budućim troškovima goriva komotno pokrivaju potrebne investicije, stoji u izvještaju Energy [R]evolution 2015.

Potrebna dodatna ulaganja u obnovljive izvore do 2050. godine prosječno iznose oko 1 bilijun dolara na godinu. Budući da obnovljivi izvori ne trebaju gorivo, godišnje uštede iznose 1.07 bilijuna dolara čime se u potpunosti pokrivaju troškovi potrebnih investicija.

U pogledu radnih mjesta, industrija solarnih fotonapona mogla bi do 2030. zaposliti 9.7 milijuna ljudi, što je više nego deset puta više od današnjeg stanja, odnosno isto toliko koliko je danas zaposleno u industriji ugljena.

U razdoblju od 15 godina udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije mogao bi se utrostručiti, sa sadašnjih 21% na na 64% – tako da bi gotovo dvije trećine električne energije u svijetu dolazilo iz obnovljivih izvora. Čak i uz ubrzani rast zemalja poput Brazila, Kine i Indije, emisije CO2 mogle bi se do 2030. smanjiti s trenutačnih 30 gigatona na 20 gigatona godišnje.

Sven Teske iz Greenpeacea, glavni autor izvješća, kaže: “Industrije solarnih i vjetroelektrana sazrele su i sada su troškovno konkurentne s ugljenom. Vrlo je vjerojatno da će u narednom desetljeću prestići industriju ugljena u pogledu radnih mjesta i isporučene energije. Odgovornost je industrije fosilnih goriva da se pripremi i prilagodi promjenama na tržištu rada. Obnovljiva energetika ne treba subvencije, ali vlade moraju upravljati procesom demontiranja industrije fosilnih goriva koja se brzim koracima kreće u pravcu beznačajnosti. Svaki dolar uložen u nove projekte fosilnih goriva kapital je visoke rizičnosti koji bi mogao završiti kao promašena investicija”.

15.05.2015. (08:30)

Umjesto nafte - sunce

Šef Greenpeacea Vrdoljaku: Bušenje nije samo loša, nego luda ideja

Jadransko more je vrlo ranjivo, već je kao dio Mediterana u ekološkim problemima, a bušiti u njemu ne samo da je loša ideja, to je luda ideja, poručio je međunarodni izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo, koji će održati predavanje u Zagrebu u sklopu Subversive festivala. “Ako vaš ministar želi dobru ideju, evo mu je: Jadran ima jednu od najvećih mogućnosti za eksploataciju solarne energije. Hrvatska može ovaj dio pretvoriti u jedno solarno središte za cijelu regiju. Mi to možemo ponuditi Vladi, imamo stručno znanje”, dodaje Naidoo. HRT