Greta prekida školovanje jer klima ne može čekati: '2020. je godina u kojoj moramo preokrenuti emisije' - Monitor.hr
01.06.2019. (22:30)

Sad ili nikad

Greta prekida školovanje jer klima ne može čekati: ‘2020. je godina u kojoj moramo preokrenuti emisije’

16-godišnja švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg planira staviti školovanje sa strane i čim završi školska godina bacit će se na svoju međunarodnu kampanju. U rujnu će sudjelovati na summitu UN-a u New Yorku, te na UN-ovoj konferenciji za klimu u prosincu u Čileu. Planira upisati višu školu nešto kasnije, to jest za godinu dana. Škola može čekati, ali klima ne – “To se mora dogoditi sada. 2020. je godina u kojoj moramo preokrenuti emisije štetnih plinova oštro nadolje ako želimo održati globalno zagrijavanje između 1,5 do 2 stupnja Celzijeva”.


Slične vijesti

23.04. (14:30)

Greta Resetberg

Greta Thunberg: Koronavirus je prilika da se krene novim putem

Sviđalo se to nama ili ne, svijet se promijenio, posve je drugačiji nego prije par mjeseci i vjerojatno više neće biti isti, a mi ćemo morati izabrati novi put. Ako jedan virus može uništiti gospodarstva za nekoliko tjedana, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo te rizike u obzir – izjavila je Thunberg na internetskoj konferenciji u povodu Dana planeta Zemlje.

 

08.03. (22:30)

Greta Thunberg: Žene ne žele proslave i čestitke već jednakost. Ne možemo imati klimatsku pravdu bez ravnopravnosti spolova

01.02. (14:30)

Kam gre ta cura?!

Greta Thunberg će zaštititi svoje ime, tužit će imitatore koji zarađuju na njoj

Mlada švedska klimatska aktivistica osim svog osobnog imena Greta Thunberg, zaštitit će i ime pokreta “Fridays for Future”, kao i švedsku inačicu “Skolstrejk for klimatet”. Ovo će joj omogućiti da tuži sve osobe i kompanije koje koriste nju i njezin pokret, što se događa “u marketingu, prodaji ali i od ljudi koji skupljaju novac tobože za našu korist”.

24.01. (12:30)

Ruka ruku mije

Soros optužio Facebook da radi na reizboru Trumpa

George Soros je u svom govoru u Davosu optužio Facebook da radi na reizboru Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. Zauzvrat će dobiti Trumpovu zaštitu, ustvrdio je. Trump je ultimativno narcisoidna osoba, a kineski predsjednik Xi Jinping diktator, rekao je. Soros je pohvalio Gretu Thunberg i najavio pokretanje novog projekta vrijednog milijardu dolara, kojim će se razvijati kritičko razmišljanje.

21.01. (21:30)

Stupid White Men

Greta Thunberg: Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti

“Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša”, rekla je Greta Thunberg prvog dana susreta u Davosu gdje se održava skup Svjetskog ekonomskog foruma, i dodala da bi općenito trebalo više slušati znanost i mlade. Što je dosad napravljeno – “pretty much nothing” kaže djevojka (šteta prevoditi ovaj krasan i, u ovom slučaju, posve doslovce točan oksimoron).

Osim nje, u Davos stigli još i Fionn Ferreira, izumitelj metodologije za uklanjanje mikroplastike iz vode, 17-godišnja Ayakha Melithafa, Južnoafrikanka koju su u borbu protiv klimatskih promjena nagnale suše, te kanadska domorotkinja Autum Peltier koja zagovara očuvanje vodenih resursa od svoje osme godine.

 

30.12.2019. (09:00)

Otac Grete Thunberg kaže da je zabrinut za kći zbog mržnje s kojom je suočena

05.11.2019. (15:30)

Šta, otplivam na napuhancu do Alžira!?

Greta-efekt: Kako ćemo putovati bez aviona?

Eko-aktivistica Greta Thunberg u New York je bila otputovala jedrilicom jer je odbila naštetiti okolišu putovanjem avionom, a tema ovogodišnjeg turističkog kongresa u Berlinu je Turizam u doba promjene (klime), pa  se Deutsche Welle pita koliko će ovakva promjena razmišljanja štetiti turističkom biznisu. Avion je rekorder u štetnosti, a ekološki najbolja prometna sredstva su željeznica i međugradski autobus, broj putnika raste – samo u Njemačkoj u godinu dana bilo je pet milijuna avionskih putnika više – pa DW pretpostavlja da će zbog klime češće odredište njemačkih turista biti Austrija od Australije ili Hrvatska umjesto Haitija, ali da će Nijemci i dalje neumorno putovati na odmor.