Hotel Zagorje: Gigantska, a istovremeno malena i krhka predstava - Monitor.hr
01.03.2020. (16:30)

Jedna od antologijskih

Hotel Zagorje: Gigantska, a istovremeno malena i krhka predstava

“Hotel Zagorje gigantska je predstava po dalekosežnim terapeutskim dosezima, a malena i krhka u svojoj jednostavnoj ljusci ljudskosti. Gradsko dramsko kazalište Gavella pune ju i ponosne duše može položiti u svoje najantologije”, piše Davor Špišić za Telegram. “Je li bilo uzalud…?, zvoni pitanje o ratnohlepnim ciljevima pod kojima cvatu ideologije a bezumno se žrtvuju nepripadajući. Premudre, presnažne i prehrabre za nas kukavičke mužjake, ove žene odlučno postavljaju pitanja. Ne pametuju, nego nas vuku prema zajedničkoj katarzi”, piše Špišić.


Slične vijesti

23.05. (13:30)

Ispod piščeva čekića

Zoran Ferić: ‘Neće biti mira dok svi ne shvate da među čistim Hrvatima ima i gena ostalih naroda. A ima i Neandertalaca’

Poznati pisac i srednjoškolski profesor Zoran Ferić u intervjuu je komentirao svoj novi roman “Putujuće kazalište” u kojem je dokumentaristički uz metafikcijske elemente ponudio povijest svoje obitelji, zapravo tipične priče naših prostora, a izdvajamo njegove riječi kao zaključak: Dok god postoji ta težnja za čistoćom, sukob će visjeti u zraku. Težnja koja je, treba to reći, neprovediva i naivna. Neprovediva jednostavno zato što je suvremena znanost, proučavajući upravo DNK i tražeći porijeklo pripadnika iste etničke skupine, pokazala da smo mi koji izgledamo čisti, sakupljeni s raznih strana. Intervjuira Davor Špišić za Telegram

16.02.2020. (15:30)

Izuzetno ostvarenje

‘Tko se boji Virginije Woolf?’ je rijetko glumački eruptivna predstava

“Snažnom, beskompromisnom a opet delikatnom, minucioznom i nježnom gestom je redateljica Lenka Udovički gradila viziju i realizaciju predstave. Glumački eruptivne, nagonske i divlje, a istovremeno tako asketske i uzorite”, piše u osvrtu na predstavu ‘Tko se boji Virginije Woolf?’ Davor Špišić za Telegram.

14.02.2019. (23:30)

Literarni foršpan

Zbirka novela Predraga Ličine – “Bljuzga u praskozorje”

Dok se nabrijavamo trailerima za dugoočekivanu trešpolitičku zombi kataklizmu Posljednji Srbin u Hrvatskoj, od redatelja Predraga Ličine, u međuvremenu dobismo svojevrsni spisateljski foršpan. Njegov literarni prvijenac, zbirka triju novela Bljuzga u praskozorje (Naklada Jesenski i Turk) rasni je primjerak desperadoske poetike beskompromisne satirične bejzbol palice. Zdrava, terapijska erupcija sprdnje protrest će svim čulima čitatelja, natjerati ga da dvjestotinjak stranica ne ispušta ni trenutka, snažeći vlastito mentalno zdravlje. Trilogija “Bljuzga u praskozorje” (sačinjena od priča “Crnac u oluji”, “Voda u kugli” i “Bljuzga u praskozorje”) je sanitarni kordon protiv mraka i mutanata koji upravljaju našim sudbinama. Svjesni ste toga dok uživate u raskošnoj ponudi njene pobune – sjajno predstavlja knjigu Davor Špišić za Jutarnji da ju odmah poželimo naručiti. Usput, tu je i mjesec dana stari intervju s Ličinom.