Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Rupa bez dna
Hrvatska: Svatko baci hrane u vrijednosti 930 kuna godišnje
U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, što odgovara oko 4 milijarde kuna ili 930 kuna po svakom Hrvatu. Primjerice, samo 4 od 10 obitelji do kraja pojede kupljeni kruh, dok se ostatak baca, iako bi se mogao iskoristiti za krušne mrvice ili nešto drugo. Hrana se baca i zbog loše informiranosti potrošača, koji se drže onog “najbolje upotrijebiti do” kao pijani plota, iako ta oznaka ne znači da hrana mora u smeće. Dnevnik.hr



