James Bond i fenomen vanjskog brendiranja - Monitor.hr
12.10.2021. (10:00)

Zemlje pozitivci i zemlje negativci

James Bond i fenomen vanjskog brendiranja

Jeste li znali kako James Bond ima i svoj svjetski dan, koji se obilježava 5. listopada? Na taj datum 1962. godine pojavio se prvi film posvećen tom tajnom agentu pod nazivom „Dr. No“, a obljetnica slavi najuspješniju svjetsku filmsku franšizu od 2012. godine kada je Bond proslavio svoju zlatnu obljetnicu. I dok gledatelji i u Hrvatskoj hrle u kina vidjeti posljednje ostvarenje Daniel Craiga u ulozi Bonda, u Velikoj Britaniji se Bonda slavi kao instituciju. Uostalom, uoči premijere filma Craig je – vjerovali ili ne – proglašen počasnim zapovjednikom u Kraljevskoj mornarici. Na taj način taj popularni glumac daje podršku pripadnicima Kraljevske mornarice, s posebnim interesom za članove njihovih obitelji. Bio je on i na otvaranju Olimpijskih igara, a pojavio se i u Boratu. Taj filmski serijal Britaniji je poslužio, ne samo za promociju vlastitih vrijednosti, već i za vanjsko brandiranje, odnosno etiketiranje svojih političkih neprijatelja, što je prilično moćno oružje. Božo Skoko za Epohu.


Slične vijesti

19.01.2023. (13:00)

Ipak nije baš zlatna

Faktograf: Večernji list revizionistički brani mračnu stranu povijesti

Večernjakov redoviti suradnik Božo Skoko, inače suvlasnik PR agencije Millenium promocija i profesor na FPZ, tumačio je kako nema razloga za zgražanje zbog spominjanja tzv. Herceg-Bosne u Thompsonovoj pjesmi uz koju hrvatska nogometna reprezentacija proslavlja svoje sportske uspjehe. Prema negovom tumačenju, termin Herceg-Bosna značajno je stariji od ratova vođenih tijekom 1990-ih i u prošlosti se koristio kao naziv za čitav teritorij Bosne i Hercegovine. Isti je to revizionistički obrazac po kojem se učestalo u javnom prostoru pokušava rehabilitirati ustaški pozdrav. Skokinu manipulativnu tezu, međutim, demantira i sam Thompson. Tzv. Herceg-Bosna proglašena je pod pokroviteljstvom hrvatskog režima, cilj joj je bio otkidanje dijela teritorija Bosne i Hercegovine, njeno postojanje obilježeno je izostankom vladavine prava i ratnim zločinima, nestala je u vihoru ratnog poraza, a razgrađena je uz podršku međunarodne zajednice, baš poput Republike Srpske Krajine. Faktograf

19.12.2021. (23:00)

Sve za imidž

Skoko: U kojoj su mjeri korporacije društveno odgovorne?

Korporacije u globalnom tržišnom okruženju više ne mogu biti usmjerene samo na sebe, svoje kupce, dobit i djelatnike… Kako bi polučile rezultate i preživjele na  tržištu, one moraju pokazati i odgovornost prema zajednici i društvu u kojima djeluju. Međutim, činjenica je da taj pojam na našim prostorima više služi kao zgodna poštapalica u ustima menadžera, koja pridonosi imidžu tvrtke, nego istinska namjera tvrtke. Bilo kako bilo, kreiranje društvene odgovornosti tvrtke nezamislivo je bez potpore odnosa s javnošću. Pojam društvene odgovornosti korporacija uvezli smo iz SAD-a, gdje su tvrtke krajem osamdesetih godina postale svjesne da ne mogu apsolutno sve podrediti tržišnom uspjehu. To je razdoblje kada se tvrtke počinju ponašati ekološki svjesno, kada se temeljitije počinju pridržavati državnih propisa i regulacija te kada dio sredstava počinju ulagati u programe i projekte od kojih korist neće imati samo vlasnici i djelatnici korporacija već i šira društvena zajednica. Je li društveno odgovorno ponašanje tvrtki rezultat jačanja njihove svijesti ili povijesna nužnost? Po svemu sudeći čini se da je u pitanju ipak ovo drugo. Božo Skoko za Epohu.

06.04.2015. (20:27)

Dlake na jeziku

‘Feralov duh truli tamo gdje bi trebao biti najživlji’

“Predstavljanje knjige Borisa Pavelića o Feral Tribuneu bilo je odavanje počasti jednom novinarstvu koje već sedam godina ne postoji, dok je potreba za njim i više nego aktualna. Među svim tim licima nedostajalo je onih nesretnika što se tom profesijom planiraju baviti. Tek nekoliko studenata politologije i novinarstva stajalo je među, uglavnom starijom, publikom. Ne govori se, naime, previše o Feralu na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu”, piše Forum.