Jokić gostovao u Juričanovoj emisiji "Gradonačelnik svemira" - Monitor.hr
05.10. (13:00)

Borac protiv vjetrenjača

Jokić gostovao u Juričanovoj emisiji “Gradonačelnik svemira”

Boris Jokić gostovao je u emiciji Daria Juričana “Gradonačelnik svemira” te govorio o počecima obrazovne reforme, ulozi Andreja Plenkovića u reformi te problemima Sveučilišta. Autoironijski se osvrnuo na vlastitu osobu te nesnalaženje u koruptivnome modelu hrvatskih institucija otkrivši pritom zakulisne razgovore koji su se odvijali uz reformu.

 


Slične vijesti

Nedjelja (08:34)

Vjetar u kosi

Boris Jokić: Od svih stvari koje su nam trenutno nedostupne, putovanja su među najvažnijima

Kolumnist Tportala vrlo nostalgično piše o nemogućnosti da se putuju u koroni: U tim našim putovanjima postoji puno toga ritualnoga, ali u njima se gotovo uvijek krije jedna od najsloženijih i najljepših osobina: znatiželja. Iskazuje se ona upoznavanjem novih prostora i susretima s onima koje nemamo prilike upoznati u našem okruženju. Putovanja su uvijek i prilika da bolje upoznamo sebe. Činjenica da smo izvan labirinta kojim se svakodnevno krećemo omogućuje nam bolji uvid u to tko smo i kako smo.

14.11. (17:30)

Boris Jokić: Volimo kad dio dana ne vidimo ljude koje volimo

Iako je isprva mnoge obradovala mogućnost rada iz dnevnih soba i balkona, radost su ubrzo zamijenili brige i želja za povratkom u neosobne urede, među ljudima o kojima nemamo nužno visoko mišljenje. To je za očekivati ​​jer situacija u kojoj se poslovno i osobno miješanje miješaju u istom prostoru nije najsretnije rješenje, a to se posebno odnosi na one koji imaju obitelj s djecom u vrtiću i školi. Većina zaposlenika u Hrvatskoj nema osnovne infrastrukturne uvjete u kojima bi mogli dugo raditi od kuće na način da ostanu učinkoviti i mentalno stabilni. Kvadratura naših domaćinstava uglavnom je takva da imamo sreće da uopće imamo spavaće sobe i dječje sobe – brine se Boris Jokić o posljedicama rada od kuće na veze, obiteljske odnose, kafiće, frizere…

31.10. (14:30)

Solidarnost 2.0

Boris Jokić o prosvjedima u Varšavi: Poljskoj politici maternica je inkubator

Postoji nešto duboko nesolidarno i nehumano u tome da ne omogućuješ pravo izbora ženi kad nosi plod za kojeg je gotovo sigurno da neće preživjeti. Nema tu ničega posebno uzvišenoga jer je i osobama u crkvenim krugovima jasno da u tom procesu možeš uništiti mnogo života. Politika, međutim, ne bira. Naročito ona muška, za koju je maternica isključivo inkubator, a žena manje vrijedno bićeosvrće se Boris Jokić na prosvjede u Poljskoj protiv pooštravanja ionako vrlo strogog zakona o pobačaju.

20.10. (09:30)

Prilika da se dokaže

Boris Jokić: Znanost trenutno igra svoju najvažniju ulogu od početka civilizacije

Kada se ožujku 2021. objavi da postoji sigurno i kvalitetno cjepivo protiv Covida-19, znanstvenici bi mogli biti iznenađeni reakcijom stanovništva koje se neće htjeti cijepiti. Osnovni razlog za to će biti da se u procesu od ožujka do ožujka premalo pažnje posvetilo upravljanju psihološkim aspektom ove situacije i razumijevanju da su emocije danas jednako važne, ako ne i važnije, od činjenica – napisao je Boris Jokić.

03.10. (22:30)

Bučna zavjesa

Boris Jokić Plenkoviću i Milanoviću: Prestanite s bukom, bavite se pravim pitanjima!

Andrej Plenković i Zoran Milanović pametni su ljudi koji su odavno prošli svoje nestabilne godine. Najmanje što mogu napraviti jest prestati s ovom bukom oko afere Janaf i otvoriti prava pitanja o onome za što su odgovorni u Hrvatskoj, u kojoj se u staračkim domovima sve češće ne umire prirodnom smrću, s bolnicama u kojima se na dijalizi ubrizgavaju dezinfekcijska sredstva, u čijim gradovima 15-godišnjaci pod utjecajem droge ulaze u stanove i bezrazložno ubijaju starice… Kada nema odgovora na nezgodna pitanja, jedino preostaju stare fore u kojima je netko nestabilan i ima bjesnoću, a drugi je nasilnik koji fizički napada ljude u Saboru – piše Boris Jokić o skretanju s afere Janaf.

19.09. (13:00)

Crno-bijeli svijet

Jokić: Opet kreće gađanje etiketama ‘lopova’ i ‘uhljeba’, opasno, promašeno i – u korist njima

Što sam se više trudio objasniti da nije u pravu, njegov je bijes rastao. ‘Prljave korumpirane gnjide. Svi su isti i nemoj mi više prodavati ta svoja pomirljiva sranja!’ nastavljao je kao reakciju na uhićenja direktora Janafa Dragana Kovačevića i cijelog niza poduzetnika i političara moj prijatelj, srednjoškolski nastavnik koji radi u nekoliko škola jer nema punu satnicu. ‘Vrijeme je da se javno kaže’, sada već vičući: ‘…poduzetnici su u ovoj zemlji svi redom sitni lopovi…’, i još k tome dodajući: ‘…paraziti koji žive na državnoj sisi’. Neistinito je to i primitivno gledanje na ljude, njihov trud i rad te društvo u cjelini.
‘Glupo ti je to i nezrelo’, tiho sam rekao i otišao. – piše “pomirljivi” Boris Jokić koji vidi više od dvije nijanse sivog.

24.08. (00:00)

Hororac improvizacije

Boris Jokić: Diže mi se kosa kada čujem ‘to će se rješavati u hodu’

Mi smo se u potpunosti posvetili pitanju maski, prostora, hodanja po hodnicima, a kao da smo zaboravili da je ključno pitanje kvalitete odgoja i obrazovanja. Tu ministarstvo posebno zakazuje. Neizvjesnost vezana uz početak školske godine očekivana je i vrijedi jednako za Hrvatsku kao i za Norvešku, Italiju ili Švicarsku. Ono što je izrazito drugačije u odnosu na druge razvijene zemlje su jasnoća i pravovremenost komuniciranja hrvatskih obrazovnih vlasti – upozorava Boris Jokić u Večernjem listu.

18.08. (10:32)

Plićak u mozgu

Jokić: Političari se brčkaju na moru, a pripreme za početak škole kasne

“Dok druge zemlje već pripremaju za sve scenarije, hrvatski političari su na moru, brčkaju se u plićaku, a roditelji i djeca i obrazovni djelatnici nemaju odgovore” – rekao je Boris Jokić za RTL. “Je li moguće da jedan ovakav sustav to ne planira. Ja sam kao otac zabrinut!  Brine me da je dijete zdravstveno sigurno, a druga stvar koja me brine je to obrazovno pitanje. Na niti jednu od tih pitanja nemamo odgovor”.

13.08. (10:30)

Na putu smo da krenemo razmišljati o mogućnostima

Jokić: Zapadne zemlje odavno planiraju školsku godinu, a mi se bavimo radnim skupinama

Dok su ostale zemlje odavno počele precizno i pomno planirati moguće korake vezane uz učenike, odgojno-obrazovne radnike i roditelje, u Hrvatskoj se o mogućim izazovima i rješenjima nažalost i dalje govori samo načelno, te se opet spominju osnivanja različitih radnih skupina i birokratskih tijela – osvrće se Boris Jokić na nepoznanice oko nove školske godine. Zna se samo da će se u školu sigurno ići, ali potrebno je jasno odrediti protokole vezane uz boravak u školi, veličinu razreda, fizičko uređenje učionica, zaštitu učenika i odgojno-obrazovnih radnika… Potrebno je imati rješenja za slučajeve da dođe do pojave izbijanja virusa u školama među učenicima i, što se zanemaruje, među učiteljima.

08.08. (15:30)

Samo tiho, tata ne voli kad ga se probudi

Boris Jokić: Kakve šanse Igor iz Zagreba koji u 30oj živi s roditeljima ima kod Šveđanke koja već godinama živi sama?

Kolike su šanse Igora iz Zagreba da ovoga ljeta zavede neku Skandinavku? Ona bi sa svojih 32 mogla inzistirati da pričaju o kretanju cijene najma stanova u Stockholmu zadnjih 14 koliko živi sama, a naš bi reprezentativac mogao odgovarati o potrebi zamjene sofe za razvlačenje u stanu u Gajnicama koju je ‘stari razvalio još prije deset godina’ – osvrće se Boris Jokić na podatak da se mladi u Hrvatskoj najkasnije u Europi sele is roditeljskog doma (sa 32 godine), a Šveđani najranije (18).