Jurica Pavičić o Kusturičinom 'Maradoni': Tužni pajaco jedne pseudopolitičke ambicije - Monitor.hr
20.09.2023. (16:00)

Spomenik samom sebi

Jurica Pavičić o Kusturičinom ‘Maradoni’: Tužni pajaco jedne pseudopolitičke ambicije

Bio je to film koji je na prvu ruku izgledao kao klasična filmska sportska biografija. Slavni režiser u njemu intervjuira slavnog nogometaša, pohodi njegov rodni kvart, snima njegovo prvo igralište te prikazuje najslavnije golove argentinske “desetke”. “Maradona” je – međutim – istodobno bio i politički film. Kusturica je argentinskog nogometaša u tom filmu pokušao “prodati” kao antiglobalističku ikonu, ljubitelja Che Guevare, tribuna sirotih i obespravljenih, ogorčenog patriota koji je Englezima gol zabio rukom jer bi – kako je rekao – nakon Falklandskog rata “Englezu ukrao i novčanik kada bi mogao”. Najbolji britanski filmski kritičar Jonathan Romney te je 2008. napisao kako je Kusturičin film “filmski ekvivalent onim fotografijama na kojima fan snimi samoga sebe s rukom obješenom oko ramena svog idola”. Taj opis vrijedi i za ideologiju Kusturičina filma. Prodajući Maradonu kao antiimperijalističkog superstara, Emir Kusturica je te 2008. istodobno i u istoj niši prodavao i samoga sebe. XXZ prenosi stariji članak Jutarnjeg.


Slične vijesti

18.12.2022. (15:00)

Messi na najvećoj razini u najvećoj konkurenciji traje već 15 godina

Messi je već sad najbolji nogometaš u povijesti

Maradonna Messi - Sistine Chapel remake | Capilla sixtina, Messi, Messi maradona

Lionel Messi u posljednjih je godinu dana zacementirao svoj povijesni status te sada ulazi ne samo među nogometne nego i sportske besmrtnike, u kolo koje predvode junaci poput Michaela Jordana i Muhammada Alija. Na današnjem nogometnom Olimpu on je poput Zeusa. Prvi među jednakima, ali ipak prvi. Onaj koji se ističe iznad svih ostalih. A nakon ovog Svjetskog prvenstva to će vrijediti i za nogometnu povijest. Na klupskoj i individualnoj razini, Lionel Messi postigao je sve što je mogao. Čak deset puta bio je s Barcelonom nacionalni prvak, čemu je dodao i četiri osvojene Lige prvaka. Iako je bilo nekoliko sumnjivih, rekordnih je sedam puta osvojio Zlatnu loptu, rekord koji samo on sam može srušiti te postignuće koje se više nikad neće ponoviti. Najviše je to od svih nogometaša, čak i kad se Peleu pribroji šest kojih mu je žirijem dodijeljeno naknadno. Premda nema magiju kakvu je imao Ronaldinho, Instagram slavu Ronalda ili lokalno obožavanje koje je uživao Maradona, Messi je jednostavno nezaustavljiv. Njegov spoj efikasnosti i nogometne elegancije jednostavno – nema premca. Index Argentina je prvak svijeta. Messi je sada osvojio sve što se može osvojiti. (Index)

Messi, touched by the 'hand of god' - MARCA.com (English version)

03.12.2020. (12:30)

Veliki iluzionista

Kako je Argentina postala maradoniana?

Decenijama je živeo na ivici ambisa: kokain, nepriznata deca, nadgornjavanje sa majkama te dece, skandali, raskalašni život, lečenje na Kubi, alkohol, droga, bolnice, veza sa mafijom u Napulju, sudski procesi… I ništa od toga nije ubedilo Argentince da sa svoje legende skinu svetački oreol – piše Zorana Šuvaković za al Jazeeru, zato što je bio – tvorac neizbrisivih predstava, dionizijskih radosti…stvorio je sve vrste iluzija, fikcija koje su bile, jesu i biće osnovnih preduslov našeg života.

01.12.2020. (10:30)

Od božje ruke do božje noge

Pofuk: Umrli su i dječak Diego i Bog igre Maradona

Za mene je sve rečeno slikom na svodu jedne sportske dvorane u Buenos Airesu na kojoj je, u parafrazi Michelangelova ‘Stvaranja’, Maradona Bog koji vrškom prsta udahnjuje život Adamu – Messiju. Umrli su i dječak Diego i Bog igre Maradona. Ja tugujem za obojicom. Utoliko više što svijet napuštaju u trenutku kada je igra zabranjena, igrališta zatvorena, a stadionski hramovi zaključanih i praznih tribina potpuno obesmišljeni – osvrće se (neočekivani) ljubitelj nogometa Branimir Pofuk na smrt nogometnog velikana.

29.11.2020. (12:30)

Ručni rad

Tomislav Birtić: Odgojen sam da više poštujem Pelea nego boljega, Maradonu

Sportski kolumnist 24 sata ima drugačiju perspektivu na argentinskog nogometaša: Sve koji Maradonu smatraju najvećim svih vremena pitam bi li jednako mislili da je Božjom rukom zabio Hrvatskoj. Nova vremena nagrađuju što stara ne bi ni tolerirala, ruka u nogometu je nešto kao korupcija u državi. Hajde, dobro, Maradona je možda najbolji svih vremena, Pele je najveći.

28.11.2020. (20:30)

Seks, droga i nogomet

U Barceloni je upoznao “bijeli prah”, a Fidel Castro mu je dogovarao liječenje na Kubi

Diego Armando Maradona puni stupce cijeli život pa je tako i u smrti. Dalekih hrvatskih korijena, proglašavan jednim od naboljih nogometaša svih vremena, imao je izazovan život i bogatu karijeru. Poznata je njegova afekcija prema “bijelom prahu” te konekcija s Fidelom Kastrom, a pamte ga i po teškoj naravi te čestim sukobima na terenu. Ipak, najpoznatiji je ostao kao “Božja ruka” te dopingirani sportaš čudljiva karaktera. Desetljećima se bori s bolestima i ovisnostima, no to nije spriječilo obožavatelje da osnuju i Maradonijansku crkvu. Večernji list