Kohei Saito: Odrast je redistribucija. Ako si uzeo previše, moraš vratiti - Monitor.hr
09.09. (20:00)

Japanski marksist

Kohei Saito: Odrast je redistribucija. Ako si uzeo previše, moraš vratiti

Japanese scholar looks to Marx's theory to explain pandemic, climate change | NHK WORLD-JAPAN News

– Vaš centralni koncept, naslov najpoznatije knjige, a i politički prijedlog, je komunizam odrasta (degrowth communism). Možete li nam definirati taj koncept? Zašto ne samo komunizam ili zašto ne samo odrast? Koja je teorijska ili politička pozadina kombiniranja tih pojmova?

  • Za početak, komunizam odrasta je politički zahtjev, ali i politički poziv na zamišljanje svijeta s onu stranu kapitalizma. Naime, mučimo se s kapitalizmom, pogotovo u posljednjih tridesetak godina nakon kolapsa Sovjetskog Saveza i rješenja za probleme nastojimo pronaći isključivo u okvirima kapitalizma. Mislim da smo danas, s obzirom na dimenzije ekološke krize, opet došli do točke u kojoj moramo zahtijevati ideje koje nadilaze kapitalizam. Ova dva vrlo provokativna termina – odrast i komunizam – adekvatni su kao poziv na zajednički teorijski rad. Upućujem svoje marksističke prijatelje i one iz tabora odrasta da uče jedni od drugih i izgrade zajednički pokret jer je zadatak vrlo težak.
  • Komunizam, a pogotovo socijalizam, vezan je povijesno uz izrazito produktivističke ideje. Ako mislimo postići brzo transformaciju u postkapitalističku ekonomiju, nije dovoljno uložiti značajna sredstva u električne automobile ili nove izvore energije, moramo reducirati broj automobila koje proizvodimo ili količinu energiju koju koristimo. Dakle, moramo odustati od tehnofetišizma i produktivističkih i konzumerističkih ideja, čak i od onih koje su načelno povezane sa socijalističkim idejama. Mislim da komunisti odrasta, socijalisti, marksisti, moraju redefinirati pojam obilja. S druge strane, promotori odrasta nisu nužno antikapitalisti. Mnogi od njih smatraju da možemo zadržati tržište i privatno vlasništvo i da je dovoljno da uvedemo neke poreze i reguliramo emisije ugljika. Mislim da je to neodrživa perspektiva i da je za uvođenje odrasta nužno fundamentalno preispitati osnovnu logiku kapitalističkih odnosa i moć novca i robe. Moramo ograničiti reklame, zabraniti privatne avione i kruzere i sl. Odrast mora biti antikapitalistički. Mislim da komunizam odrasta ili ekosocijalizam treba biti temelj današnje revolucionarne politike. Bilten

Slične vijesti