Količina smeća u moru u dva desetljeća porasla - deset puta - Monitor.hr
18.04.2019. (09:30)

Puna mreža

Količina smeća u moru u dva desetljeća porasla – deset puta

Znanstvenici su 1957. počeli mjeriti plankton u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, ali se pokazalo da njihov uređaj dobro služi za mjerenje količine plastike u moru. Velike količine plastike počele su se pojavljivati od 1990.-ih, a od 2000. godine učestalost zaplitanja plastike o uređaj povećala se za 10 puta, što je prvi put da je potvrđeno znatno povećanje plastike na otvorenom moru proteklih desetljeća. Među glavnim krivcima su veliki komadi plastike poput torbi, užadi i mreža.


Slične vijesti

26.01. (18:30)

Nazire se kraj

Tvrtke odustaju od plastike, do 2025. većina ambalaže moći će se reciklirati

Nacionalne, EU i druge direktive tjeraju proizvođače na plasman novih ambalažnih rješenja. Gotovo sve tvrtke u sastavu HUP-a u  fazama su testiranja ili plasmana ekološki prihvatljivih materijala. Prva na domaćem tržištu i treća u svijetu je Grupa Vindija, koja je umjesto plastičnog uvela ‘Tetra top’ kartonsku bocu. Prošle godine su prvi u Europi i četvrti u svijetu na tržište plasirali i ekološki prihvatljivu Ultra Edge ambalažu. Coca-Cola se pohvalila svojom bocom za Römerquelle, koja se reciklažom izrađuje uz 70% manje utroška CO2. Nedavno su proizveli i prvih 300 boca od reciklirane plastike iz mora. Večernji

24.12.2019. (08:30)

Sad il nekad

Ante Tomić: Kad netko govori ‘Sad il’ nikada’, dosta je glupo da kaže ‘bit će bolje drugi put’

Njegovi suradnici najavljuju još bolji rezultat na idućim izborima. Nevolja je, međutim, da je njihov kandidat bio dosta rezolutan. Za njega je izbor bio pobjeda ili smrt. Tvrdio je kako je ovo, i za njega i za Hrvatsku, jedina šansa, govorio kako ima samo jedan metak u cijevi. Kad netko nastupi sa sloganom “sad il’ nikada”, dosta je glupo, složit ćemo se, da nakon poraza govori, ah, dobro, nema veze, bit će bolje drugi put – Ante Tomić.

26.05.2019. (00:30)

Povratna plastika

Malezija vraća plastični otpad u države iz kojih je došao

Malezija je lani postala glavno svjetsklo odredište za plastični otpad nakon što ga je Kina prestala uvoziti – od siječnja do lipnja količina plastičnog otpada uvezenog u ovu jugoističnoazijsku državu porasla je s 316.000 na 456.000 tona. Međutim, dio otpada, kažu iz Malezije, bio je u suprotnosti s Bazelskom konvencijom, međunarodnim sporazumom koji regulira izvoz otpada, pa su krenuli vraćati otpad – za početak su poslali pet kontejnera plastičnog otpada u Španjolsku, otkud je došao.

16.05.2019. (14:30)

Djeco, u nasljedstvo vam, još od dede, ostavljam milijun - komada plastike

Znanstvenici napravili plastiku koja se može neograničeno reciklirati

Znanstvenici s laboratorija Berkeley stvorili su novu vrstu materijala – polidiketoenamin ili PDK plastiku, koju se može neograničeno reciklirati. Geek.hr opisuje da su Amerikanci pomoću kisele otopine kidali veze između aditiva i monomera u plastici, što je omogućilo korištenje obnovljenih monomera za recikliranje plastike koja nije pokazala ista svojstva kao reciklirana plastika.

24.04.2019. (11:00)

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 30 posto riba otrovano je plastikom, do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe

03.04.2019. (10:00)

Borba za okoliš je odličan marketing: Adidas će napraviti 11 milijuna tenisica od plastike iz oceana

28.03.2019. (13:30)

Dok je more još uvijek više voda

EU zabranila plastične čaše, tanjure, slamčice…

Europarlament je jučer zabranio jednokratne plastične proizvode – slamke, štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, oksorazgradivu plastiku, spremnike za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena, štapiće za pridržavanje balona – zabrana će vrijediti od 2021. za sve zemlje članice EU. Osim ovoga, izglasano je veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025. godine. Slobodna

14.03.2019. (14:30)

Danas za ručak - vrećica s blitvom

Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku

Plastika se ne razgrađuje i nikad ne postaje dio kruženja tvari u prirodi, već se fragmentira i vraća nam se natrag u tanjur budući da trećina riba u Jadranu sadržava plastiku u svom organizmu – rekao je bivši ministar Slaven Dobrović u Dobro jutro Hrvatska. “Moramo gospodariti komunalnim otpadom jer sav otpad koji se nalazi u moru došao je s kopna” dodao je Đuro Horvat, poduzetnik u ekoindustriji i obradi komunalnog otpada.