Koliko ima fikcije u dokumentarcima o divljim životinjama? - Monitor.hr
27.04.2018. (16:30)

Iz naše perspektive

Koliko ima fikcije u dokumentarcima o divljim životinjama?

Život drugih životinja potrebno je skratiti kako bi bio dramatičniji, postaviti u najčešće binarne, pojednostavljene odnose s drugim vrstama (stvoriti pozitivce i negativce), umetnuti aktualne dominantne kulturne vrijednosti s kojima će se publika poistovjetiti te sve začiniti glazbom i empatičnim ili dramatičnim glasom pripovjedača/ice. Zbog toga ne čude tumačenja kako su Disneyevi filmovi toga vremena bili ogrezli u poslijeratne ideologije napretka i individualizma, boljitka domovine i takozvanih obiteljskih vrijednosti te sredstvo pomoću kojega su Amerikanci u prirodi pronalazili potvrdu za vlastite obiteljske vrijednosti, rodne uloge te razlikovanje moralnih od amoralnih postupaka. Vox Feminae


Slične vijesti

18.02. (14:30)

Zubić sila

Dabrovi prijete Zagorju!

Iako možda na prvi dojam djeluje smiješno, HRT javlja o problemima koje u Zagorju stvaraju – dabrovi. Nekad su bili pred izumiranjem pa su zaštićeni da bi im se posljednjih godina broj udeseterostručio. U čemu je problem? – dabrovi grade brane koje su začepile odvodne kanale čime ugrožavaju ceste i pruge, dok su oranice i livade poplavljene.

24.01. (11:09)

Turska: Kujica Boncuk danima je čekala pred bolnicom da joj vlasnika puste doma

21.01. (09:11)

Video: Papiga fućka rock klasike Led Zeppelin, Neila Younga, U2, Guns N’ Roses…

29.12.2020. (10:37)

Glazbu vole i životinje

03.10.2020. (11:02)

Populacija poljskih jarebica u Njemačkoj pala za 91 posto, zbog pesticida

10.09.2020. (18:30)

Glavno da je preživio onaj što nam dao koronu!

Populacija životinja pala za dvije trećine u 50 godina

Svjetske populacije sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u prosjeku su smanjene za dvije trećine u pola stoljeća, otkriva izvještaj WWF-a. Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosustava – od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84%. Najveći razlog je uništavanje okoliša, sve zbog proizvodnje hrane.