Koliko mesa za spas planete? Manje od dva fileta tjedno - Monitor.hr
Prekjučer (23:00)

Planet zove: 'Piletina da, govedina ne – hvala!'

Koliko mesa za spas planete? Manje od dva fileta tjedno

Nova studija objavljena u Nature Food preporučuje konzumaciju najviše 255 grama mesa tjedno – što je oko dva fileta pilećih prsa – kako bi prehrana ostala održiva. Čak i skromna konzumacija govedine prelazi ekološke granice. Fleksitarijanska, vegetarijanska i veganska prehrana prepoznate su kao najprihvatljivije za okoliš. Stručnjaci ističu prednosti biljnih proteina za zdravlje i održivost, dok mesna industrija i dalje koristi goleme količine zemljišta i stvara značajne emisije stakleničkih plinova. Studija poziva na bolje politike i podršku održivim prehrambenim izborima. tportal


Slične vijesti

25.01. (19:00)

Svejedni spas: jedite kao svinje

Raos: Mane isključivo mesne prehrane

Istraživanja mesojedne dijete otkrivaju ozbiljne nedostatke ključnih nutrijenata poput vitamina C, vlakana i magnezija, dok natrija ima previše, što narušava ravnotežu organizma. Povijest nas uči da je raznolika prehrana, poput one škotskih mornara s limunovim sokom i kiselim kupusom, ključ zdravlja. Vegetarijanstvo također nije idealno zbog nedostataka i antinutrijenata. Zaključak? Jedite raznoliko, baš kao svinje, jer ljudi su, poput njih, svejedi – i ne traže rješenja u ekstremima prehrane. Bug

10.05.2022. (21:00)

Nema zdravih ljudi bez zdravog planeta

Potrošnja mesa u Europi mora se smanjiti za 75 posto ako se žele ostvariti klimatski ciljevi

Prema studiji Atlas mesa koju su objavili Zaklada Heinricha Bölla i organizacija za zaštitu prirode BUND 2021, globalna potrošnja mesa se udvostručila u posljednjih 20 godina. U 2018. godini pojedeno je 360 milijuna tona mesa. Ovo ne samo da ima razorne efekte na emisiju stakleničkih plinova, biodiverzitet i potrošnju vode nego sve one koji jedu meso može doslovno – razboljeti. Profesor epidemiologije i nutricionizma Walter Willet u tom kontekstu posebno ističe kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2. Usto, različite studije dokazale su povezanost rizika od razvoja raka i konzumacije crvenog i prerađenog mesa. I ne manje važno, nedavno objavljena studija Sveučilišta u Bonnu zaključuje da se potrošnja mesa samo u Europi mora smanjiti za najmanje 75 posto ako se žele ostvariti zacrtani klimatski ciljevi. Deutsche Welle