Kreće tradicionalni Festival povijesti Kliofest u Zagrebu - Monitor.hr
04.05. (23:00)

Činjenice, a ne mitovi (ako možete to pojasniti ovima koji bi na vlast, prosim)

Kreće tradicionalni Festival povijesti Kliofest u Zagrebu

Okrugli stolovi posvećeni su 500. obljetnici smrti Marka Marulića, 150. obljetnici početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu, 50. obljetnici Ustava SFRJ iz 1974. godine, te raspravi što se deset godina nakon početka Prvoga svjetskog rata u hrvatskoj historiografiji promijenilo u odnosu na istraživanja i viđenja toga velikog svjetskog ratnog sukoba. Kliofest će se održati u Zagrebu od 7. do 10. svibnja.

Tribine su posvećene važnim knjigama i izazovima koje te knjige stavljaju pred povjesničare kao što su memoari neopravdano zaboravljenoga hrvatskog političara Ivana Bukovića Ćire (Disput), o starome Egiptu (Školska knjiga) ili pak o nacionalnom pamćenju traumatičnih iskustava 20. stoljeća (Disput). Na jednoj će se tribini prvi put susresti studenti povijesti s Filozofskog fakulteta, Fakulteta hrvatskih studija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te porazgovarati o studiranju, mogućnosti suradnje i o tome što nakon studija. tportal


Slične vijesti

06.05.2016. (09:08)

Kliofest – festival povijesti od 11. do 14. svibnja u NSK

Kliofest – festival povijesti održava se od 11. do 14. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.

U sklopu festivala četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti i srodnih znanosti. Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Festivalu nazvanome prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: da posjetiteljima približi povijesnu znanost i njezine stvaratelje, da popularizira nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti, da potakne raspravu među povjesničarima o nekim važnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu, da tijekom nekoliko dana povijest bude u žiži kulturnih događanja.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, dvije izložbe, jedna iz gornjostubičkog Muzeja seljačkih buna i druga iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, te jedan mali povijesni kviz – Kliotest. U suradnji s Udrugom Krila pokazat ćemo i mogućnosti terapije pomoću konja kod nas. Na festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, a bit će i nekoliko gostiju iz inozemstva.