Kregar: Narod smo koji je ostao bez iluzija, bez ideja i programa - Monitor.hr
22.06. (13:30)

Kregar: Narod smo koji je ostao bez iluzija, bez ideja i programa

Moj prijatelj Ivan i ja žalimo se kako današnja djeca ne znaju što je oskudica i stvarnost, kako ne žele odrasti, ne žele se mučiti i raditi, kako ne znaju što je život. Lako ih je zaluditi glupostima, trivijalnostima, kupiti slatkišima. Naravno, mi znamo da smo mi u krivu, ne oni. Oni znaju što je svijet, a mi ne. U jednom se slažemo. Moderni svijet hladno je mjesto u kojem nema pravih iskušenja, u kojem nema ideja i smisla; smisao gradimo od donesenog materijala. Nekad su perspektive života bile izvjesne. Da sam mlad, svega bih se bojao… – piše Josip Kregar na Autografu.Slične vijesti

11.07. (10:30)

Nije loše, užasno je

Kregar: Plenkoviću, ovako dalje ne možete! Branite nepravde i prevare

Josip Kregar, u sjeni raznih afera niza HDZ-ovih ministara, kritički i dobronamjerno piše premijeru: “Izbjegavajući odgovornost Andrej Plenković nesvjesno ukazuje na najvažniji dio cijele situacije. Na to da se ne radi o pojedinačnom grijehu, neodoljivoj osobnoj pohlepi, već o grupnoj solidarnosti, štoviše stranačkom interesu koji on grčevito brani… Broj i raširenost pojave svjedoče da se ne radi o slučaju i karakteru ličnosti već o sistemu i pravilu”.

04.07. (13:30)

O najstarijim zanimanjima

Kregar: Na vlasti nisu ni dame ni kuharice, nego – kurve

Odličan novi Josip Kregar: Moj prijatelj Zlatko znao je pričati poučnu priču; kad se ženimo, želimo ženu koja će biti dama u društvu, kuharica u kuhinji, kurva u krevetu. On, koji se ženio toliko puta, sa sjetom kaže da ispadne drukčije: dobijemo onu koja je kuharica u krevetu, kurva u društvu, dama u kuhinji. I nesvjesno me navodi na zaključak da je nama tako s političarima. Očekujemo da će biti filozofi i humanisti, a dobijemo sebične primitivce.

28.06. (14:30)

Hrvatska prva. America first. Britannia rules. Deutschland über alles. Velika Srbija. Magyarország Először.

Josip Kregar: Bijeda suverenizma

Sjajan Josip Kregar u Autografu o novom valu hrvatskih suverenista “protiv su eura. No ljudi, narod štedi u eurima. Nekretnine imaju cijenu u eurima, prostitutke, iznajmljivači soba i brodova cijene iskazuju u eurima. Suverenisti žele čist narod. Oni koji su u državu došli drugima i drukčijima kažu: ‘Idite otkuda ste došli’. A došli su oni. Srbi su u Hrvatskoj stoljećima. Govore o kulturi, a sviđa im se patriotski kič i omrznuti narodnjaci. Žele da se zabrani prodaja zemlje strancima, ali kad prodaju svoju građevinsku parcelu, prodaju i ruskim tajkunima, slovačkim mafijašima, ma bilo kome”.

06.06. (12:30)

Nije to za normalan želudac

Kregar: Pristojnim ljudima se zgadila politika pa je nestao umjereni centar

Puno toga je profesor Kregar rekao u novoj kolumni, izdvajamo dio o jednom raširenom osjećaju prema politici: “Nisu oni pobjeđivali glasovima militantne desnice. Pobjeđivali su jer su širili gađenje prema politici. Sjetite se, na izborima ni uz glasove desnice nisu dobili dosta, morali su u koaliciju. Izgledali su kao zastrašujući i opasni i mnogi se nisu htjeli miješati, jer što će pristojni ljudi u takvoj politici. Ne toliko iz straha koliko od gađenja u tome nisu htjeli sudjelovati, pa je i nastala tužna i lažna slika o ravnoteži ekstremne desnice i nepostojeće ljevice, a zapravo je nestajao umjereni centar”.

05.06. (13:30)

Režu šibu koja bi ih mogla tući

Kregar: Vlade rade sve da unište i ono malo institucija koje kažnjavaju korupciju

Profesor Kregar za N1 objašnjava kako je sistem postavljen naopako, i to namjerno: “Institucije koje su trebale služiti prevenciji [korupcije], sistematski su zanemarivane, poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje se doživljava kao prepreka neograničenoj vlast. Pa i USKOK – napravljeno je sve da se zamrzne i ograniči njegov utjecaj. Ili što se tiče dostupnosti vlasti i pristupa informacijama – izabrana je Povjerenica za informiranje, ali nisu joj dana sredstva”.

24.05. (10:30)

On & Off the Record

Kregar: Nije mi do šale – jesmo li “sranje” kako kaže Strache?

Načelno sam protivnik prisluškivanja. Imam loše iskustvo. Valjda me je zato Sabor prije gotovo dvadeset godina postavio u povjerenstvo koje je odobravalo “posebne mjere” (Kregarova komisija)… Strache bi najradije rekao da to nije on, da nikad nije bio na Ibizi, da je vjeran muž, praktični vjernik. On je protiv prljavih emigranata koji ugrožavaju europske kršćanske vrijednosti i tradicije, on je inače protiv otuđene europske elite i birokracije. Meni je smiješno što Strache sve to objašnjava podmetanjem tajnih službi. Nije znao da ga se snima? Nije bilo legalno? U pitanju je odjednom je li istina ono što vidimo i čujemo ili zašto je to netko snimio! – piše Josip Kregar na Autografu.

17.05. (10:30)

Dva na jednu

Kregar: Godine čine svoje – prenemaganje nije vrlina, već ozbiljna mana

Dobru kolumnu napisao je Josip Kregar povodom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i pogađa njenu suštinu, smisao i doseg: Predsjednica je zgodna žena. Dobro joj pristaje zelena pripijena haljina. Ponekad, zapravo često, obuče nešto što joj ističe bujne grudi. Jest, ona je seksepilna i privlačna. Pazi na sebe, pa je atraktivna i u uniformi. Stalno mijenja frizuru i šminku… Neki dan gledao sam predsjednicu islandske vlade Katrin Jacobsdottir na BBC-ju (Hardtalk). Mlada, izrazito lijepa majka troje djece. S puno pažnje sluša sugovornika i promišljeno, uz blistav osmijeh, osvaja simpatije. Priznaje da nije u pravu kad nije u pravu. Ljubazno, bez prenemaganja, fraza i oholosti. Jednostavna i simpatična. Nije razmetljiva. Oči joj svijetle iako nema teške trepavice – piše Josip Kregar za Autograf.
O predsjednici Kolindi u svojoj kolumni piše i Tomislav Klauški, ali s mnogo manje osjećaja za realnost i moguće, pa ju nakon više od četiri godine od imenovanja i dalje uzima za ozbiljno i promašuje njenu bit.

10.05. (18:30)

Kregar: EU izbori – Društvom se širi bauk budalizma i rezignacije

Uuuu, sjajnu kolumnu napisao je Josip Kregar. Svo gađenje i besmisao ovih predizbora koje osjećate, ali i jasna želja i daleka nada je tu (bar za pažljivog optimista), napisano u jednom dahu, jer se očito puno toga nakupilo: I tako, pedalj po pedalj, korak po korak, skok po skok vraćamo se u arkadijsko stanje preddemokracije. Kao što neki dan Romi kažu, važnija je kanalizacija nego demokracija. Ne shvaćaju da je demokracija način da govna odu bez revolucija i krvi. Ballot is stronger than bullet (A. Lincoln). Misle da vlast postoji radi njih, a ne da su je dobili od nas, da su nas uspješno zbunili, gorko prevarili i da će opet na svakim izborima. Izbori ne služe taštinama kandidata, već su poziv na podršku promjenama, a ne osobama, na podršku programima, na to da se obećanja moraju ispuniti. Ne etiketirajući neprijatelja. Josip Kregar, Autograf