Kregar: Sučeljavanje izbjegava onaj koji nešto skriva - Monitor.hr
05.12.2019. (23:30)

Nije mudro šutjeti

Kregar: Sučeljavanje izbjegava onaj koji nešto skriva

Sučeljavanje je ozbiljan, a ne ceremonijalan dio kampanje: ono se ne svodi na rukovanje, grljenje i par prigodnih fraza. Bezobrazluk i podcjenjivanje biračkog tijela je odbiti sučeljavanje s izbornim suparnicima. To je kukavičluk i panika – suočavanje s pitanjima i situacijom koja je izmakla kontroli… Bez sučeljavanja, kampanje se pretvaraju u gomilanje smeća na zagrebački način. Bez selekcije, bez čišćenja. Navodno se na smeću izvrsno zarađuje. Svatko na te hrpe može dodati i neku svoju stvar. Blato i smrad postaju pravilom – piše Kregar.


Slične vijesti

Četvrtak (22:30)

Stranka Debeli Propuh

Kregar: SDP se zatvorio i birokratizirao, opčinio svojim ritualima i za mlade postao dosadan

Nisu krivi oni koji nisu izašli na glasanje, već oni koji su ih trebali motivirati. Nedostatak entuzijazma nije posljedica toga da se nije htjelo i nije željelo već i nedostatka znanja kako pobijediti u otvorenom nadmetanju. Nisu krivi glasači koji nisu izašli, koji nisu zvali druge da izađu, krivi smo mi koji smo to odšutjeli. Hrvatska treba jaku radničku stranku, SDP se treba obnoviti nakon ovog testa javnog mnijenja da bismo imali ponovno vladu koja će zastupati radni narod – piše Josip Kregar nakon što je njegova stranka baš doslovce potučena na izborima (za što ne krivi Bernardića).

03.07. (01:35)

Zastraši pa vladaj

Kregar: Politika je manipulacija, a u katastrofi je bolje biti na vlasti nego bez nje

Stara vlast ne može ostati a mora, pa će se grčevito boriti. Nova vlast ne može preuzeti a mora. A svi vide da dolaze teška vremena i olovni oblaci. Ovaj sustav ne može stvoriti stabilnu i legitimnu vladu. Vladari ga ne žele demokratizirati (”demokratizacija demokracije”). Učimo se na pogreškama tek kad moramo. Podijeljena nije politika već društvo, a vladari ga dalje mrve – piše rezignirani Josip Kregar za Autograf.

19.06. (01:30)

Politika smrdi od glave

Kregar: Zar je naša sudbina da stalno čepimo nos i biramo manje loše

U politici opstaju one skupine, karakteri, koji se bolje prilagode pravilima nadmetanja. Kratko, jer to me muči, to nisu najbolji prema mojim kriterijima – plemeniti, pošteni i mudri. To su grubi, često slabo pametni, no ambiciozni i bez principa, ponekad bolesnih rana na duši, glumci i bleferi – piše Josip Kregar, i dodaje, otprilike, da upravo zato treba glasati da takvi na prođu, i da sistem, kojeg takvi zloupotrebljavaju, promijenimo.

12.06. (01:30)

Republika Korupcijska

Kregar: Politički grijeh nije ispovjedna tajna, uvijek se otkrije

U političkoj teoriji postoji izraz izgradnja institucija. HDZ je svojim praktičkim političkim djelovanjem iskovao izraz razgradnja institucija. Koje god reforme se prihvatili, uz gromke najave i obećanja da će sve biti bolje, sve namjere zaborave, institucije povjere nepoštenim i nesposobnim ljudima, pa se onda čude kad one ne daju učinka. Njih smetaju pravila, pa i onda kada ih sami smisle, jer njihov prirodni okoliš je mutna voda i društvo u kojem je moć isto što i pravda – osvrće se Josip Kregar na suštinski HDZ-ov  problem.

05.06. (00:30)

Only in it for the money

Josip Kregar: Bez javnosti politika postaje nekontrolirani grabež

Kregara zasmetala Milanovićeva izjava da možda neće glasati i Plenkovićevo vrijeđanje prosvjednika: U Hrvatskoj karizma vođa pretvorila se u sasvim rutinsko vođenje stranke, eliminaciju konkurenata, pretvaranje politike u banalnu djelatnost koja za smisao ima moć i pljačku, uklanjanje svih koji u tome smetaju, hibernizaciju medija, shvaćanje da je sve u politici tek prikaz, ceremonija i promidžba. Tako je politika pretvorena u slijed kampanja, prividnih izbora (koga birati? zašto?).

29.05. (01:30)

Fake right

Plenković stvara rezervnu falangu na tobožnjoj desnici

Koalicije se grade prema raspodjeli ministarskih mjesta, podjeli kontrole nad državnim kompanijama, naročito monopolima, mjestima u diplomaciji, ili bolje fondovima, turističkim zajednicama, i ugodnim sinekurama. Dijeli se izborni plijen, a naročito su poželjna mjesta na kojima plaća i nije velika, ali se zaradi na ”transakcijskim troškovima”. Pretjerano je reći da je to novi feudalizam i podjela lena, no kmetovi ostajemo – Josip Kregar neveselo u Autografu.

22.05. (01:30)

4 godine trpljenja

Kregar: Poslije ostavke nema kajanja

Josip Kregar definira što znači ostavka u politici: Laž je fraza da će o svemu odlučiti glasači na nekim budućim izborima. Vjerodostojnost se ispituje i testira pod formulom ”ovdje i sada”. Čekati i računati da će se sve zaboraviti, izmišljati pojam opoziva ostavke, emocionalne ostavke, nikakve ostavke nego prijelaza na novu dužnost, škodi i političkoj stranci, no važnije, svima, izigranim građanima prije svega. Mi imamo pravo na odgovornu vlast.

15.05. (01:30)

Zloba iza naočala

Kregar: Plenković agresivnošću proračunato polira vlastiti lik

Uh, jako se Josip Kregar naljutio (opravdano, jasno) na Plenkovića. Okidač je bilo ruganje zastupnicima Skupštine Grada Zagreba, ali bilo je toga puno. Nije Plenković majstor na žici koji se ljulja lijevo i desno da bi išao naprijed. Ne vidim napredak već tek sposobnost maknuti neprijatelje. Nema tu ni lijevog ni desnog, ideologije su prevladane, ideali ugasli i ostala je samo strast za vladanjem, za obožavanjem kakvu imaju samo oni koji su patili u sjeni. Ocrniti i podrugivati, a ne dati primjer, rugati se a ne opravdati. Hvaliti se sa zlim društvom vodi usamljenosti, a ne popularnosti. Omrznuti ljudi po demokratskim pravilima gube izbore.

08.05. (00:30)

Malo grad, malo selo

Kregar: Ova vlast je tigar od papira

Josip Kregar u Autografu poziva na prakticiranje demokracije, makar minimalno: Ta malograđanska poza, sve znati – ništa napraviti, misliti si svoje u javnosti, a paradirati smjelim idejama u četiri zida, poza biti iznad ideologija i ne pitati što je njihov sadržaj – politički je stil. Poput ameba umnožavaju se, u stvarnosti odijeljeni u svoje privatne živote. Budući da se ni u šta ne miješaju, ostaju gospoda i domoljubi. Evo na takvim ljudima počiva i ugodno se ljuljuška vlast.