Mate Janković o vođenju restorana: Percepcija javnosti o toj industriji bolesno je iskrivljena - Monitor.hr
Prekjučer (12:00)

Kulinarski snovi, poslovne noćne more

Mate Janković o vođenju restorana: Percepcija javnosti o toj industriji bolesno je iskrivljena

Počinjao bih uvijek istim pitanjem: “Znate li u što ulazite i treba li vam to u životu?” Nažalost, nedovoljno ih je odustalo, a apsolutno svi do jednoga priznali su mi da im je odluka da otvore restoran jedna od najgorih u životu. Svatko tko u ugostiteljstvu traži “manje stresa” misli da će se brzo i lako obogatiti ili sluša prijatelje koji mu pune glavu s “odlično kuhaš, trebao bi otvoriti restoran” – potpuno je “delusional”. Ako niste kuhar, nemojte biti naivni i misliti da bez iskustva možete kreirati održiv koncept i jelovnik. Šanse da o tome pojma nemate su 99 posto, a to znači da za vas to mora raditi netko drugi. Poznati kuhar Mate Janković pokreće seriju članaka za Poslovni.


Slične vijesti

24.10. (13:00)

Kad chef servira – medijima po prstima

Mario Mandarić o Forbesu, Ramsayu i Butkoviću: Kult Plave Kamenice? Moj žig, hvala lijepo

Chef i poduzetnik Mario Mandarić u podcastu Gastro tražilice otkriva detalje o karijeri od Tajlanda do Gordona Ramsayja, pilotskoj školi i planiranom preseljenju Bistra 96. Najviše prašine digla je njegova poruka novinaru Davoru Butkoviću, s kojim vodi višegodišnji medijski rat – od oštrih kolumni do registracije žiga “Kult Plave Kamenice” kao vlastite ironije na račun portala koji ga kritizira. Mandarić tvrdi da Butković “piše po narudžbi”, dok on sam, kaže, danas više kuha – i leti – nego što čita portale. Smatra da je Michelinova zvjezdica relevantna potvrda kvalitete i odlična za marketing, ali ne bi trebala biti cilj. Kaže da svi hrvatski restorani koji imaju zvjezdicu to doista i zaslužuju.

26.05. (11:00)

Kuhar sa životnom diplomom i ožiljcima od kuhinje

Nedjeljom u 2: Uspješni ‘chef’ Matija Bogdan kuhati je počeo – iz inata

Mladi kuhar iz Čakovca kaže da ne moraš biti vrstan gurman da bi bio dobar u kuhanju, koje je više stvar tehnike, odnosno treninga. Iako je završio Filozofski fakultet, odlučio se za posao kuhara, i to “v truc”, a uz to je i proputovao cijeli svijet. U San Franciscu je završio s 22 godine gdje je učio kuhati u Michelinovom restoranu. No, u Londonu mu je iskustvo bilo nešto teže, gdje je znao raditi i po 18 sati na dan, a radno okruženje je bilo puno toksične muškosti. Iako ga je to iskustvo izgradilo, danas vjeruje da je zbog toga bio prestrog kada je radio isti posao kasnije u Zagrebu, gdje je podijelio puno otkaza. Za našu gastronomiju kaže da je vidljiv porast kvalitete, iako s problemom manjka radne snage. No, najvažniji je odnos prema zaposlenicima. HRT

07.06.2017. (12:37)

Kuhare se konačno shvaća ozbiljnije, a plaća od 15 tisuća kuna više nije rijetkost

26.07.2016. (16:13)

Turistička ponuda

10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Konobar, prodavačica, čistačica…

Kako smo već saznali i iz reklame, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najtraženije je zanimanje konobara. U prvih šest mjeseci ove godine tražilo ih se gotovo 10 tisuća, a odmah iza njih najtraženiji su prodavači/ce s 8.980 oglasa i čistači/ce s gotovo 5000 oglasa. Osim njih traže se i kuhari/ce, radnici/e u održavanju, za pomoć u kući, na proizvodnoj liniji i sobari/ce, a tek za dva zanimanja od 10 najtraženijih potrebna je viša stručna sprema: traže se i diplomirani ekonomisti/ce i medicinske sestre (i braća). Poslovni