Meduze u Jadranu uglavnom nisu opasne, osim dviju vrsta. Evo gdje se najčešće pojavljuju - Monitor.hr
26.08. (14:00)

Pec, pec

Meduze u Jadranu uglavnom nisu opasne, osim dviju vrsta. Evo gdje se najčešće pojavljuju

Među opaženim vrstama meduza na Jadranu samo dvije mogu biti opasne za ljude te uzrokovati jače opekline: morska mjesečina i meduza Olindias muelleri. Morska mjesečina najčešće se pojavljuje u nakupinama, a bila je zapažena uz obale Visa, Korčule, Lastova, Lastovnjaka, Biševa, Silbe, Zadra, Molata, Iža, Ista, Premude i Lokruma. Pojedinačne jedinke vrste Olindias muelleri zapažene su u Premanturi, Rovinju, Ninu, Zadru, Korčuli, Ugljanu, Lošinju, a nakupine više jedinki zapažene su uz obale oko Pirovca i Funtane. Kako ih raspoznati?

  • Morska mjesečina je ružičasta ili ljubičasta, a može biti i narančastosmeđe boje s tamnijim točkicama. Kroz prozirni klobuk se vide spolne žlijezde u obliku četverolisne djeteline intenzivne ružičaste ili smeđe boje. Relativno je malena, s promjerom klobuka u pravilu manjim od 10 centimetara, a u Jadranu i manjim, najčešće od 5 do 6 centimetara. Na rubu klobuka nalazi se osam pipaka, koji potpuno ispruženi mogu biti dugački do dva metra. Zato se često dogodi da kupači ne zapaze jedinku koja ih je opekla. Morska mjesečina smatra se najopasnijom meduzom u Sredozemnom moru, a simptomi opekline se najčešće pojavljuju lokalno na mjestu kontakta: kožne reakcije crvenila, boli, svrbeži, jakog osjećaja pečenja te pojave plikova.
  • Meduza Olindias muelleri se prepoznaje po prozirnom klobuku promjera 4 do 6 centimetara s četirima radijalnima kanalima sa žutonarančastim ili crvenkastim spolnim žlijezdama po cijeloj dužini. Na rubu klobuka nalaze se dva niza pipaka, crvenkasti ili žuti primarni pipci s ljepljivim jastučićima i tamniji sekundarni pipci. Za razliku od morske mjesečine, koja cijeli životni ciklus preživi u vodenom stupu, meduze Olindias muelleri danju borave na morskoj travi ili makroalgama, a nakon zalaska sunca postaju aktivne i plivaju u vodenom stupcu. Novilist

Slične vijesti