Mršić: Javni sektor i dalje je Trnoružica u iščekivanju princa - Monitor.hr
29.09. (12:00)

Prvo kreiraj, pa onda digitaliziraj

Mršić: Javni sektor i dalje je Trnoružica u iščekivanju princa

Nova kriza i gotovo nepresušni izvor novca za redistributivne mjere ponovno odgađaju provođenje nužnih reformi javne uprave i službi te njihovu prilagodbu novoj realnosti. Primjerice, veliki broj usluga danas je moguće ostvariti potpuno digitalno, ali to za posljedicu nije imalo restrukturiranje isporučitelja usluga. Što je izvor sredstava za redistribuciju nepresušniji, to je otpor nužnim promjenama veći. Za razliku od javnog sektora, poduzeća gotovo svakodnevno vrše prilagodbu svojih poslovnih modela uvjetima na tržištu, težeći povećati efikasnost i konkurentnost. Poduzeća danas djeluju na otvorenom tržištu gdje njihovi kompetitori uglavnom djeluju u okruženju efikasnije i jeftinije države. To konkretno znači da domaća poduzeća taj „teret“ moraju nadomjestiti povećanjem vlastite efikasnosti žele li biti konkurentna na tržištu. Zvonimir Mršić za Nacional


Slične vijesti

26.03. (15:00)

Tko visoko leti, nije uzemljen

Komentar Roberta Mihaljevića: Treća suza Zvonimira Mršića

Mrle sanja o povratku u politiku, i to na premijersko mjesto. U to smo posve sigurni. U toj ulozi ga vidi i riječki Novi list koji ga predstavlja kao „osobu koja bi bila dobar potencijalni kandidat ljevice za premijera”. Pritom se uzima u obzir njegovo ekonomsko znanje, ali i političko iskustvo. (…) No, za to bi se trebala ispuniti dva uvjeta: da SDP s oporbom pobijedi na sljedećim izborima, ma kad se oni održali, te da Peđa Grbin i njegovi “partijaneri” upravo Mršiću prepuste premijersku palicu. Premda u politici nikad ne treba reći nikad, ovog časa se ne možemo odlučiti koji je od ta dva scenarija nevjerojatniji – piše za Danicu Robert Mihaljević.

06.06.2017. (16:18)

SDP-ovog Zvonimira Mršića vlast smijenila s mjesta šefa Podravka da bi ga stavili u Agrokor kao šefa za poslovnu grupu hrana

29.05.2017. (09:59)

Još neusvojena prva riječ iz "hvala, molim, izvoli, oprosti"

Novosti: Otvorili novi pogon, a čovjeka koji je sve smislio nisu ni pozvali

Novosti imaju zanimljivu crtivu o nepostojanju kulture zahvalnosti u Hrvatskoj: Kad je umro Ante Marković, tvorac Končara, na upravnoj zgradi nije bilo crne zastave. Stipe Šuvar je otac Nacionalne biblioteke, tko će mu reći hvala? Veljko Barbieri napravio je za godinu dana 12 ACI-jevih marina, nasljednici za 25 godina jednu. U Koprivnici otvorena supermoderna tvornica Belupa, pogona koji je osmislio bivši predsjednik Uprave Zvonimir Mršić, kojeg nisu ni pozvali na otvorenje.

25.02.2017. (09:09)

Pravilo podobnosti

O smjeni na vrhu Podravke – zašto su državne tvrtke osuđene na propast

“Ovo je Hrvatska. Mršić mora otići jer se ne gledaju njegovi poslovni rezultati već ga se stigmatizira kao SDP-ovca! Da, Mršić je došao političkom voljom, ali u tom trenutku nitko se nije trgao kao danas da preuzme Podravku. Ako ga sada politika mijenja samo zato što ga je politika i dovela, onda su sva državna poduzeća i javne tvrtke osuđene prije ili kasnije na propast, jer oni koji njima upravljaju ne ovise o rezultatima svoga rada već o izbornim rezultatima”, piše Branko Mijić za Novi list.

19.02.2017. (15:37)

Zašto mijenjati dobrog kuhara

Mršić: Nisam uhljeb, ja sam karijeru izgradio u Podravci

Predsjednik uprave Podravke Zvornimir Mršić čeka odluku Nadzornog odbora tvrtke, koji bi sljedeći tjedan trebao odlučiti ostaje li on na toj poziciji i u narednom razdoblju ili će biti smijenjen. U intervjuu za N1 rekao je kako se nada da će NO donijeti odluku ‘koja će biti u korist Podravke’. “Ako ja moram otići po političkoj liniji imenovanje nove uprave će isto biti po toj liniji. Čemu onda rezultat? Gdje je kraj? Volio bih da se raspravlja o rezultatima mog tima i koji je plan, što nudimo i koja je naša vizija”, rekao je Mršić. Pojasnio je i kako sebe ne smatra ‘uhljebom’, već čovjekom koji je karijeru izgradio u Podravci.

11.09.2016. (11:38)

Drava do Tokyja

Mršić: Podravka želi biti najveća multinacionalna kompanija u Hrvatskoj

Ne vidimo što bi Podravka mogla dobiti spajanjem s Atlanticom, osim kratkoročnog smanjenja troškova. Dugoročno to ne bi bila dobra veza, jer bi se tim spajanjem obje kompanije dodatno zatvorile u Adrija regiju i povećale rizik izloženosti tom tržištu – kaže Podravkin šef uprave Zvonimir Mršić u intervjuu Jutarnjem gdje vrlo jasno objašnjava svoju viziju koprivničke tvrtke. Kaže da je njegova želja da Podravka postane “najveća multinacionalna kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj”, a da Hrvatsku vidi “kao Dansku – malu zemlju s više internacionalnih i multinacionalnih kompanija, a ne kao zemlju u kojoj ćemo imati jednu ili nijednu”.

24.03.2016. (16:33)

Bolje danas

Nakon 10 godina Podravka isplaćuje dividendu od 7 kuna

Nakon deset godina stanke dioničari Podravke trebali bi dobiti dividendu od sedam kuna po dionici. Prijedlog dividende stigao je uz revidirani financijski izvještaj za 2015. godinu, koju je Podravka zaključila s neto dobiti od 157 milijuna kuna. Dokapitalizirali smo kompaniju značajnim svježim kapitalom, započeli drugu fazu internacionalizacije i pokrenuli poslovanje na novim tržištima”, rekao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić. Jutarnji