Na Veneri pronađen plin koji ne bi trebao biti ondje - ima ga gdje ima života - Monitor.hr
15.09. (14:30)

Kamenje je s Marsa, plinovi su s Venere

Na Veneri pronađen plin koji ne bi trebao biti ondje – ima ga gdje ima života

Britanski znanstvenicu u atmosferi oko Venere pronašli su plin fosfin, čija se molekula sastoji od jednog atoma fosfora i tri vodika i na Zemlji se povezuje s postojanjem života. Uvjeti na Veneri često se opisuju paklenima jer je ondje dnevna temperatura dovoljno visoka da otopi olovo, a atmosfera se gotovo u cijelosti sastoji od ugljikova dioksida te fosfina ondje ne bi trebalo biti. Ovo je prvi put da je fosfin otkriven na nekom stjenovitom planetu osim Zemlje.

 


Slične vijesti

Jučer (21:30)

Svemirski šljunak, vrhunske kvalitete!

NASA-ina letjelica uzela uzorke s asteroida, na Zemlji je za tri godine

NASA-ina svemirska letjelica Osiris-Rex uspješno je, na tek nekoliko sekundi i u letu, dotaknula asteroid Bennua svojom 3 metra dugom rukom i zagrabila materijala, vjerojatno između 60 grama i 2 kilograma, TechCrunch. Je li uspjela zagrabiti će se znati za sigurno tek za nekoliko tjedana. Ako grabljenje nije uspjelo, Osiris-Rex će pokušati ponovno. Letjelica je na 300 milijuna kilometara udaljena od Zemlje, vraća se 2023. godine.

18.07. (14:30)

E, sad smo mirni!

Otkrivena najstarija svjetlost, utvrđena starost svemira

Znanstvenici su pomoću niza teleskopa u čilenskoj pustinji Atakami otkrili prastaru svjetlost iz Velikog praska, a time postavili i novu procjenu starosti svemira – 13,77 milijardi godina, uz mogućnost pogreške od 40 milijuna godina. Nova promatranja pomoći će i u rješavanju najvećeg razmimoilaženja u astrofizici – koliko se brzo svemir širi.

21.05. (22:30)

Jean-Luc, spasi nas!

NASA otkrila čestice koje putuju – unatrag kroz vrijeme

Znanstvenici iz NASA-e koji na Antarktici provode eksperiment na nebo su pomoću velikog balona nosili elektroničke antene kada su  susreli “povjetarac” svemirskih čestica koje su bili oko “milijun puta” jače od bilo čega što su prije vidjeli. Čestice su putovale prema “gore” od Zemlje, što je suprotno od uobičajenog, a NASA objašnjava da ovo otkriće sugerira kako su ove čestice putovale unatrag kroz vrijeme iz paralelnog svemira koji je rođen istovremeno kada je Veliki prasak stvorio ovaj u kojem živimo. Više nego ludo!

05.03. (17:30)

Pa, ne vide se Marsovci?!?

NASA snimila panoramske fotografije Marsa u najvišoj rezoluciji dosad

NASA-in rover Curiosity napravio je panoramu sastavljenu od više od 1000 fotografija i sadrži 1,8 milijardi piksela. Za snimanje panorame korištena je kamera Mast, odnosno Mastcam, a prikazuje Glen Torridon, područje koje Curiosity istražuje već godinama.

27.02. (14:30)

Svemirski accessory

Astronomi: Zemlja dobila novi “mini-Mjesec” – asteroid 2020 CD3

Astronomi iz projekta pretrage svemira “Catalina Sky Survey” utvrdili su da je Zemlja svojom gravitacijom u svoju orbitu uhvatila jedan asteroid, 2020 CD3, što je tek drugi asteroid za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu. Ovaj asteroid u Zemljinu je orbitu ušao još prije tri godine, no tek ove veljače je snimljen. Nije velik, promjera 1,9 do 3,5 metra, a prethodni sličan asteroid, 2006 RH120, oblijetao je Zemlju 18 mjeseci tokom 2006. i 2007. godine. Osim što je rijetkost, ovaj fenomen je zanimljiv jer je ovo prilika za proučavanje asteroida (jel’ Bruce Willis zauzet?!?).

15.10.2019. (17:30)

Hrvatski policajci planiraju otići gore i kažnjavati

Odličan video: Brzina kretanja Zemlje

Gornji dio u videu prikazuje brzinu okretanja Zemlje oko svoje osi (o,46 kilometara u sekundi), drugi odozgo brzinu okretanja Zemlje oko Sunca (107.300 km/h), treći brzinu kretanja Sunčevog sustava unutar Mliječne staze (826.000 km/h), a donji brzinu kretanja Mliječne staze (2.160.000 km/h).

 

12.09.2019. (10:30)

E, jel bolje kod vas?!

Otkrivena “super Zemlja” s vodom, moguć život

Astronomi su po prvi put zavirili u atmosferu egzoplaneta, planeta izvan našeg Sunčevog sustava i otkrili kako vodene pare, tako i temperature koje potencijalno mogu podržavati život. Egzoplanet je poznat kao K2-18b, osam je puta veći od mase Zemlje i poznat je kao “super Zemlja”.

 

19.07.2019. (12:30)

Perspektiva mrava

Astronauti koji prvi put vide Zemlju iz svemira dožive kognitivni pomak u svijesti

Kada su astronauti prvi put vidjeli Zemlju iz svemira, rekli su da su doživjeli kognitivni pomak u svijesti, nakon što su vidjeli kako planet visi u praznini, o čemu pričaju u videu ‘Overview perspektive’ (‘Pregledna perspektiva’). NASA-in astronaut Ron Garan kaže dok je gledao Zemlju iz svemira “kfao da je vrijeme stalo. Bio sam preplavljen emocijama. Dok sam gledao dolje na Zemlju, tu zapanjujuću, krhku oazu, koja nam je dana za život, tuga me preplavila”. Zanimljivo je i kako astronauti naglašavaju koliko atmosfera djeluje slabašno – “jedva vidljivi sloj koji grli Zemlju i štiti sve živo na njoj od svemira”, a i da im se promijenilo gledanje na svemir – “mi već živimo u svemiru, samim time što smo na Zemlji, tu svijest treba razviti i promijenit će nam perspektivu na svemir”. 24 sata