12.04. (12:30)

Trk po majicu s Julianom

Nikolaidis: Assange je Che Guevara našeg vremena

Assange se nije tukao u džungli… tukao se na serverima, tamo gdje se odvija naš život. Assange nije pucao na moćne. On je učinio nešto daleko nasilnije, daleko ubojitije: on nam je omogućio da saznamo istinu o njima. On je izvršio mnogo razorniji napad: obznanio je da su prevara i laž krvotok i srce koje pokreće svijet – Andrej Nikolaidis, al Jazeera.Slične vijesti

Jučer (22:30)

Kad ne znaš popravit svoje, petljaš se u tuđe posloive

Nikolaidis: Vučić je kao Mourinhove ekipe – jedino ga zanima kvarenje igre protivnika

Andrej Nikolaidis bavi se petljanjem Beograda i Srpske pravoslavne crkve u Crnu Goru, posebno nadahnuto: “Kad uzmem u obzir koliko se Vučić i ekipa bave Bosnom, Crnom Gorom, Kosovom i u Sjevernom Makedonijom, ne znam kad se stignu baviti Srbijom. Zbog čega im, uostalom, posao vođenja vlastite zemlje i ide tako traljavo. Vučićeva Srbija je kao Murinjove fudbalske ekipe: jedino što ih zanima je kvarenje igre protivnika. Aleksandar Vučić je kao gusle. To, gusle, jedini su instrument koji je lakše napraviti nego slušati. A Vučić je jedini diktator kojega je teže slušati nego trpjeti.

03.06. (11:30)

Nikolaidis: Danas se socijaldemokrati od desnice razlikuju samo po tumačenju 2. svjetskog rata

Socijaldemokratija je i naše živote učinila boljim – Titova vlast je, zapravo bila socijaldemokratija minus parlamentarna demokratija: socijalautokratija, recimo. Kada je Titov sistem pao, dobili smo demokratiju, a izgubili sve ono što smo imali u njenom odsustvu. Sa demokratijom smo dobili nacionalizam, fašizam, rat i divljačku primarnu akumulaciju kapitala, dakle pljačku, praćenu divljačkom konzervacijom kapitala – dakle pljačkom. Dobili smo desnu revoluciju. Danas se naše socijaldemokrate od desnice razlikuju tek po stranačkim bojama i tumačenju Drugog svjetskog rata i Titove vladavine. I po još nečemu: radnici su sada sa nacionalistima – lijepo piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.

29.05. (22:30)

Loše vijesti su im dobre vijesti

Nikolaidis o Kosovu: Politika “zamrznutog konflikta” dovela do konflikta

Politiku “zamrznutog konflikta” promovišu oni koji se protive sporazumu Beograda i Prištine – srpski nacionalistički krugovi i njihov centar: Srpska pravoslavna crkva… Umjesto da se tačke mogućeg incidenta eliminišu tako što će biti pretvorene u tačke ako ne suživota, a ono sporazuma, one se umnožavaju. Dok se, istovremeno, mjesta suživota neprekidno proizvode u tačke mogućeg incidenta – Andreja Nikolaidisa, al Jazeera, jako zabrinjava “bure Kosmeta”.

08.05. (10:30)

Nikolaidis: O prirodi i društvu – Civilizacija je klanica iz koje ne možete pobjeći

Zanimljiv članak napisao je Andrej Nikolaidis za Žurnal, melankolični ljevičar, evo par citata: Šta reguliše kretanje kroz, nazovimo ga, društveni Umwelt? Zakoni i ideologija, dakako. Ideologija nudi zajedničko tumačenje markera, narativ zajednice, a zakon nameće obavezno ponašanje u skladu sa nametnutim tumačenjem. To se onda zove civilizacija. Koja je, u pricipu, ugodno stanište ako ste pripadnik srednje ili više klase, a udobna koliko i tropska džungla ako ste iz nižih slojeva. Sama vaša pozicija na društvenoj ljestvici određuje kako ćete tumačiti markere civilizacije: da li ono o čemu govorimo vidite kao, rekosmo, civilizaciju, ili pak kao najgore barbarstvo – kao vrt koji ne želite napustiti, ili kao klanicu iz koje ne možete pobjeći… Pas zapišava teritoriju, ali čovjek je jedina životinja koja tvrdi puno vlasništvo nad Umweltom. Kada čovjek Umwelt proglasi svojim vlasništvom i ogradi ga, počinje istrebljenje. Ako je čovjek podigao, recimo, skladište, on će potamaniti sve miševe i sve kukce koji su opasnost za ono što skladišti. Ako je podigao naciju-državu, potamaniće ljude koje smatra štetnim.

05.05. (13:30)

Andrej Nikolaidis: Podgorički razgovori – kad Radovan Karadžić zasjeni Momčila Krajišnika

Danas se to, kao i manje-više sve ostalo, da prostite, srozalo. Danas reperi govore o književnosti na Oxfordu i Cambridgeu, a sred opšte propasti i mene je zapalo da održim predavanje studentima na Humboldtu. Nakon čega sam taj univerzitet izbrisao sa liste škola koje bi, sutra, moglo pohađati moje dijete. Srozalo se, velim, no Srpska kuća – nedavno otvorena institucija nacionalne kulture Srba u Crnoj Gori – u Podgorici postavila je nove, i za gmizavce nedostižno niske standarde u izboru učesnika tribina koje organizuje. Čini se da tamo možeš gostovati jedino ako od Haga imaš diplomu koja svjedoči da si osuđeni ratni zločinac – komentira Andrej Nikolaidis, na Al Jazeeri, nevjerojatnu informaciju da se Radovan Karadžić na tribini javio live iz zatvora u Haagu. No, šokovi tek slijede – što je sve izgovoreno na toj tribini.

29.04. (23:00)

Andrej Nikolaidis: ‘Oslobođenje’ nisu bombardirale srpske snage, nego su se na njega zalijetali stršljeni-samoubice

22.04. (08:30)

Dodikove duge cijevi

Nikolaidis: Otvoreno pismo poštovanom g. Inzku

Ismijavati Vaš stav da ne znate šta i zašto Milorad Dodik radi, no znate da to ne znate, znači, zapravo, ne samo ismijavati zapadnu spoljnu politiku, čiji ste eksponent, nego i zapadnu filozofiju, čiji ste sljedbenik. Napokon, nije li sama suština Dejtonske Bosne i Hercegovine da nikada, nikome, ne bude jasno koja je budala smislila takvu državu, niti kako ta država opšte funkcioniše? Nije li, dakle, ismijavanje vašeg “nije mi jasno” stava, u suštini, antidejtonsko? Kao što je, dozvolite da primijetim, svaka jasnoća duboko antidejtonska – piše Andrej Nikolaidis visokom predstavniku za BiH na Zurnal.info.

15.04. (13:30)

Nikolaidis: Ako prema fašistima ne stojiš na poziciji neprijatelja, neprijatelj si samom sebi

Uzmite za primjer HDZ-SNSD grupisanje – podjele: Srbi-Hrvati, katolici-pravoslavci nisu bitne, sve dok traje zajednički projekat razgradnje Bosne i Hercegovine. Istovremeno, SDA insistira na liniji podjele “prijatelji Bosne i Hercegovine i njeni neprijatelji”, pri čemu sve druge podjele, recimo ona ljevica-desnica, treba ostaviti po strani. Protestanti u Srbiji saradnju sa fašistom Obradovićem pravdaju tezom da on nije istinski neprijatelj – nego je prijatelj, sve dok zajednički djeluju protiv zajedničkog neprijatelja, totalitarne vlasti Aleksandra Vučića… ako prema fašistima ne stojiš na poziciji neprijatelja, neprijatelj si samom sebi, a ono što nazivaš pragmatičnošću i lukavstvom tek je mudrost budale – piše Andrej Nikolaidis za zurnal.info

29.03. (07:30)

Andrej Nikolaidis: Berane, mjesto gdje gore prodavnice pod policijskom zaštitom

O jednom ilustrativnom trenutku u Crnoj Gori piše sjajni Andrej Nikolaidis: Vi sad mislite: dobro, mora da su bandite sad uhapsili. A ja vam kažem: vaša sreća da se od optimizma ne umire. Momčad je i dalje na slobodi. Nakon što su Tomkiću zapalili radnju, policija ih je privela. Pa pustila. Jer, kako je rečeno Igorovoj supruzi Ivani, imaju alibi. I šta sad, rođaci? Šta sad, kad je grupa prigradskih kriminalaca demonstrirala da je em jača od države Crne Gore, em se te države, članice NATO i prve sljedeće članice EU, ne boji ni koliko mačka miša? Al Jazeera

22.03. (19:30)

Sve ovo podsjeća na Polanskog - zlo pobjeđuje

Andrej Nikolaidis: Znate šta, “Frankly, my dear, i don’t give a damn”. Jer svi znamo šta je istina.

Promašaj Projekta Haag sastoji se u tome što se sudilo ljudima, ne idejama. Mnogo važnije od toga hoće li Srbija sudu izručiti ljude koje ovaj potražuje bilo je da se u Srbiji i Crnoj Gori zabrani reciklaža i nova proizvodnja ideologije koja je dovela do rata. Milošević je umro, Karadžić će krepati u zatvoru. Zločinačka organizacija iz sjenke i njena moć preživjeli su: sva priča onih beogradskih, podgoričkih i banjalučkih medija koji tužno trube posmrtni marš o nepravdi samo su balege kojima oni đubre cvijeće zla koje tek treba da nikne – piše Andrej Nikolaidis u sjajnoj kolumni za Žurnal.info