Nova knjiga o prirodi modernog radnog mjesta: 'Neće vas posao voljeti zauzvrat' - Monitor.hr
23.02.2021. (16:30)

Nismo u ljubavi

Nova knjiga o prirodi modernog radnog mjesta: ‘Neće vas posao voljeti zauzvrat’

Zanimljiva nova knjiga novinarke Sarah Jaffe čiji sam naslov ‘Work Won’t Love You Back: How Devotion to Our Jobs Keeps Us Exploited, Exhausted, and Alone’ (‘Neće vas posao voljeti zauzvrat: Kako nas posvećenost poslu zadržava iskorištavanima, iscrpljenima i samima’) govori o njenom sadržaju. Jaffe se u knjizi koristi ljubavnim rječnikom kako bi propitala pretpostavke koje imamo o poslu, čime sugerira da je takav emotivni rječnik preuzet kako bi promijenio sliku modernog radnog mjesta. PopMatters


Slične vijesti

04.02.2021. (20:30)

Još se socijalizam drži

New York Times i New Yorker pohvalili novu knjigu Slavenke Drakulić

Novu knjigu eseja Slavenke Drakulić ‘Café Europa Revisited: How to Survive Post-Communism’ preporučio je The New York Times jer ćemo u ovim tekstovima “možda pronaći novu Elenu Ferrante”, dok u New Yorkeru kažu da njen “kompozitni portret osigurava kristalni pogled na europske vrijednosti”. Drakulić oslikava političku situaciju u (istočnoj) Europi kroz svakodnevna iskustva ljudi – kroz npr. kvalitetu Nutelle. Hrvatski prijevod izlazi na jesen – prevodi autoričina kći Rujana Jeger (Jutarnji).

17.01.2021. (20:30)

Izmisli pa vladaj!

Igor Mandić: Avet autobiografizma kruži hrvatskom tekstualnosti

Igor Mandić pročitao je dvije knjige, nije mu se svidjela niti jedna, ali vrlo zabavno piše o proživljenom iskustvu čitanja: Jedna avet kruži hrvatskom tekstualnosti: AVET AUTOBIOGRAFIZMA. Kad pred praznim papirom, bjelinom ekrana, nekakva neumoljiva ambicioznost tjera ponekog da to ispuni misterioznim slovčanim crvuljcima, onda se u pomanjkanju bilo kakve ideje može svašta razglabati o najintimnijoj privatnosti, osobito onoj u dalekoj mladoj dobi, a koja nikome sa strane uopće nije važna ni zanimljiva, već naprosto – dosadna.

21.01.2020. (15:30)

„Novi zavet beogradskog antihrista!“

Basara: Knjiga godine – ‘Biblija’ Nenada Rackovića

Nenad Racković, multimedijalni umetnik, glumac, performer, transformer, itd, široj javnosti poznatiji kao DŽoni, napisao je roman od sorte kakve u srpskoj književnosti do sada nije bilo, poetički najsrodniji tekstovima Antonena Artoa, sa kojim Racković, osim književnih, ima i drugih sličnosti. „Radnja“ je, da kažemo, jednostavna i (naoko) je recept za dosadno mrsomudno štivo – sve se svodi na autorova nastojanja da se kurtališe navučenosti na alkohol (i druge supstance) i na zapisnik sa seansi kod psihijatra. Ali daleko je to od dosade i mrsomuđenja. Sasvim suprotno. Posle samo dvadesetak rečenica – koliko dobrom romanu i treba da treba – čitaocu postaje jasno kao dan da su psihijatrijski tretman, psihoanaliza i detoksikacija potrebnije njemu, čitaocu (u stvari celom ovom pogubljenom društvu), a ne Rackoviću – Basara; ovdje link na izdavačevu stranicu knjige.

02.11.2019. (22:30)

Nije nužno pušiti da se razumije knjigu

Novi roman ‘Pedeset cigareta za Elenu’ Marine Vujčić – pesimistični, opori i gorki omnibus svakodnevice

Svoje četiri različite priče spojene u jednu zajedničku, autorica nam je ispričala jednostavnim i razumljivim pripovijednim stilom – piše Novi list u preporuci novog romana Marine Vujčić, jedne od ponajbojih suvremenih hrvatskih književnica. “Autoričina je namjera ‘biti zrcalo’… kroz priču puštati čitatelja da sam zaključuje i donosi vlastite sudove”.

25.07.2019. (18:30)

Konzumelist

Preporuka za čitanje: Maša Kolanović – ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’

“Kolanović ispisuje neke od uzbudljivijih i originalnijih kratkih proza u novijoj domaćoj produkciji” – pišu Novosti o novoj kolekciji priča docentice s Odsjeka za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Osim što je napisala tekst, Kolanović je i ilustrirala knjigu – “crno-bijelim crtežima koji prikazuju kosture – u mrtvačkom sanduku ili u proverbijalnoj opravi Crnoga kosca, ali i u banalnim ljudskim situacijama kakve su šoping, igra ili dojenje. Na taj način je u autoironijskom ključu podcrtan osnovni štimung knjige: horor malograđanske svakodnevice”.

08.11.2017. (11:52)

Život piše avanture

Najbolje nove avanturističke knjige

Ugledni časopis Outside preporuča najbolje avanturističke knjige ove sezone. U memoarima A Beautiful Work in Progress trkačica Mirna Valerio bori se protiv stereotipa o trkačima (mršavi i bijeli), dok Brett Archibald u svojoj biografiji Alone: Lost Overboard in the Indian Ocean piše kako je pao u nesvijest s broda usred noći, usred oceana i osam sati nitko nije shvatio da ga nema. Dobre vijesti o klimatskim promjenama ima Gleb Raygorodetsky u The Archipelago of Hope: Wisdom and Resilience from the Edge of Climate Change gdje piše o tome kako se domorodačke zajednice u svijetu prilagođavaju promjenama klime, dok Chris D. Thomas u Inheritors of the Earth: How Nature Is Thriving in an Age of Extinction piše o tome kako priroda sama reagira na promjene klime. Ima i jedna šašava knjiga – Mussolini’s Arctic Airship Eve Holland o skupini Talijana koji su u 1920.-ima balonom otputovali na Sjeverni pol, istinita priča!