Novi Charlie Hebdo: Kraljica Elizabeta kleči na vratu Meghan Markle - Monitor.hr
14.03. (16:30)

Kraljevski tretman

Novi Charlie Hebdo: Kraljica Elizabeta kleči na vratu Meghan Markle

Francuski satirični magazin Charlie Hebdo ponovno je izazvao kontroverze novom naslovnicom koja prikazuje kraljicu Elizabetu kako kleči n avratu Meghan Markle. Crtež je naravno referenca na intervju Meghan Markle te smrt Gerogea Floyda. Naslov pored crteža kaže “Zašto je Meghan napustila palaču Buckingham”, na što Markle odgova “Zato što više nisam mogla disati”. Daily Beast


Slične vijesti

29.10.2020. (21:30)

Satirično pivo

Časopis Charlie Hebdo objavio karikaturu Erdogana s gologuzom ženom

Francuski satirični časopis Charlie Hebdo na naslovnici najnovijeg izdanja objavio je karikaturu turskog predsjednika Erdogana u gaćama i s pivom ruci dok podiže suknju pokrivene žene kako bi otkrio njenu stražnjicu. Charlie Hebdo je početkom rujna ponovo objavio sporne karikature proroka Muhameda što je izazvalo prosvjede, a jedan francuski profesor je ubijen. Emmanuel Macron je najavio niz mjera za reformu islama i sprečavanje utjecaja iz inozemstva na džamije, a Deutsche Welle se pita kako će francuski predsjednik zadržati lojalnost 5,6 milijuna francuskih muslimana kojima islam daje identitet, koji im francuska nacija očito ne nudi ni nakon dvije generacije.

07.11.2017. (20:48)

Ponovno na meti

Charlie Hebdo primio prijetnje zbog karikature islamskog teologa

Satirički časopis Charlie Hebdo objavio je kako je dobio prijetnje smrću nakon što je objavio lascivnu karikaturu istaknutog islamskog teologa Tarika Ramadana optuženog za silovanje. Pravosudni izvori u Parizu potvrdili su prošli tjedan da ga je dvoje ljudi tužilo za silovanje. On to niječe i odgovorio je tužbom za klevetu. Ramadan je profesor suvremenih islamskih studija na Oxfordu. Popularan je među mnogim muslimanima, posebno mladim imigrantima, ali je i česta meta kritika sekularista, posebno u Francuskoj, koji ga optužuju da zagovara politički islamizam. HRT

10.05.2017. (23:17)

Makaron

Charlie Hebdo zeza novog predsjednika

Svi opet pišu o satiričnom listu Charlie Hebdo zbog nove naslovnice. Nju krasi novi francuski predsjednik Emmanuel Macron (39) i njegova supruga Brigitte (63) sa ogromnim trudničkim trbuhom, a između njih stoji poruka ‘On će činiti čuda’. Pogledajte sliku ovdje. Reakcije su očekivane, jedni kažu da je slika seksistička, drugi da je samo smiješna te da cilja na pompozne Macronove najave velikih promjena u politici zemlje. TheLocal.fr, Independent

05.01.2017. (23:26)

Radio Slobodna Europa: Dvije godine poslije napada koji je desetkovao redakciju, francuski satirični nedeljnik Charlie Hebdo piše s istom kritikom i drskošću u namjeri da se svi smiju iako prijetnje opstaju

01.04.2016. (14:49)

Neslana šala

Obitelj Stromae šokirana karikaturom tjednika Charlie Hebdo

Naslovnica satiričkog tjednika Charlie Hebdo objavljena nakon terorističkih napada u Bruxellesu ponovo šokira. Na njoj je prikazana karikatura popularnog pjevača Stromae, čiji je otac jedna od žrtava u Ruandi, kako pjeva svoj hit “Papa ou t’es?” (tata, gdje si), a oko njegove glave vide se rastrgani dijelovi tijela koji govore “ovdje, ovdje, ovdje također”. Monitor

01.04.2016. (14:35)

Obitelj Stromae šokirana karikaturom tjednika Charlie Hebdo

Naslovnica satiričkog tjednika Charlie Hebdo objavljena nakon terorističkih napada u Bruxellesu šokirala je Belgiju, ali i obitelj popularnog pjevača Stromae koji je iskorišten za karikaturu jer mu je otac jedna od žrtava u Ruandi, piše u četvrtak francuski tisak.

Naslovnica objavljena na facebook stranici Charlie Hebdoa prikazuje pop-pjevača Stromae kako pjeva svoj poznati hit “Papa ou t’es?” (tata, gdje si), a oko njegove glave vide se rastrgani dijelovi tijela koji govore “ovdje, ovdje, ovdje također”.

Prema belgijskom dnevniku Het Nieuwsblad, članovi obitelji krajnje su šokirani karikaturom. Obitelj se pita znaju li karikaturisti da je pjevačev otac bio jedna od žrtava genocida iz 1994. te da mu je tijelo izrezano na komade, prenosi portal Le Point.
Rođen u braku Belgijanke i Ruanđanina, Stromae je tek nekoliko puta vidio oca koji se vratio u Ruandu i za njegovu je smrt doznao kad mu je bilo 12 godina.

U genocidu što ga je narod Hutu počinio nad manjinskim narodom Tutsi, ubijeno je više od pola milijuna ljudi. Međunarodni kazneni sud za Ruandu (ICTR) prvi je međunarodni sud koji je sudio zločine genocida i prvi koji je silovanje definirao kao sredstvo počinjenja genocida. Također je ICTR prvi međunarodni sud koji je medijske djelatnike proglasio krivima i osudio ih za govor mržnje kojim su poticali na zločine genocida.

Karikatura objavljena u satiričkom tjedniku, koji je i sam dvaput bio žrtva terorističkih napada, izazvala je velike polemike. U siječnju 2015., maskirani teroristi upali su u redakciju Charlie Hebdoa i pobili 12 osoba, članova redakcije te dvojicu policajaca. Na njih je izveden i bombaški napad nakon što su 2011. godine objavili karikaturu prororoka Muhameda.
Među reakcijama na najnoviju naslovnicu Charlie Hebdoa prevladava šokiranost. U jednoj poruci se kaže: “Kako s humorom reagirati na naslovnicu Charlie Hebdoa o atentatima u Belgiji? – Ne možemo im čak ni pucati u glavu, to je već učinjeno”.

14.01.2016. (15:19)

Od empatije do mržnje

‘Perverzija doslovnosti’

Najnoviji crtež časopisa Charlie Hebdo izaziva buru komentara. Naime, crtež prikazuje dječaka Aylana Kurdija koji se utopio, te zatim novi crtež koji ga prikazuje kao odraslog, u ulozi seksualnog manijaka. “Ovom karikaturom ne vrijeđa se Aylana, niti se protivi migrantima, nego se Europljane, koji svoj odnos prema izbjeglicama temelje kako na fotografiji mrtvog dječaka tako i na medijskoj prezentaciji migranata kao seksualnih manijaka, suočava s njihovom vlastitom glupošću, rasističkom površnošću, licemjernom lakoćom kojom su u par koraka prešli od empatije do mržnje”, komentira Prometej.ba.

11.01.2016. (12:25)

Godinu dana nakon Charlie Hebdoa: "Ovo više nije isti Pariz"

08.01.2016. (20:54)

Novinar i policajke na sudu jer su prerano objavili tko je napadač na Charlie Hebdo