Oporavak hranom u 120 minuta nakon vožnje ili treninga - Monitor.hr
10.08. (19:00)

Treba papati

Oporavak hranom u 120 minuta nakon vožnje ili treninga

Ono što jedete odmah nakon vožnje ili treninga jednako je važno kao i ono što jedete prije. Tijelo zahtijeva nadoknadu te izgubljene energije, kako bi se oporavilo, te adaptiralo za buduće pojačane napore. No prije nego što besciljno zgrabimo prvo što nađemo u frižideru, imperativ je da razumijemo što određena hrana čini za naš oporavak. Konzumiranje ugljikohidrata u prvih 30-60 minuta nakon vježbanja mnogo efikasnije nadopunjuje zalihe glikogena nego kad obrok dođe na red tek dva sata nakon vožnje. U isto vrijeme štednja na proteinima poslije napora produljit će osjećaj umora i bolova u mišićima, te usporiti oporavak. Prvi korak je svakako – hidratacija. Drugi korak je priprema obroka, čiji je optimalan omjer ugljikohidrata i proteina4:1, što će reći oko 20-25 gr proteina, te 60-80 gr ugljikohidrata, ovisno o tjelesnoj težini. Biker


Slične vijesti

18.11. (10:00)

Osvježenje na jelovniku

Proso je odlična zamjena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljikohidrata i bjelančevina

Bezglutenska žitarica koja je nekada bila vrlo raširena sva svoja svojstva duguje prisutnosti brojnih vitamina i mineralnih soli, piše Novi list. Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju. Jača zube, nokte i kosu, koristan u situacijama kada je probava teška, dobar za suzbijanje kiselosti želuca, sprječava nastanak žučnih kamenaca, dobar protiv umora, depresije… N1

15.11. (15:00)

Zdrav život se isplati

Gubitak kilograma usporava starenje mozga za do 9 mjeseci

Prema studiji objavljenoj u travnju, konzumiranje mediteranske prehrane bogate povrćem, morskim plodovima i integralnim žitaricama – ili čak samo praćenje dijetetskih smjernica – čini se da usporava znakove ubrzanog starenja mozga koji su uobičajeni kod gojaznosti s gubitkom tjelesne težine od samo 1 posto. Skeniranje mozga ispitanika nakon 18 mjeseci pokazalo je da je biološki uzrast sudionika izgledao gotovo devet mjeseci mlađe nego što se očekivalo, u usporedbi s procjenama kronološkog uzrasta njihovog mozga. Znakovi usporenog starenja mozga također su povezani s nižim razinama masnoće u jetri i poboljšanim profilom lipida, ali opet, ove promjene mogu biti površne ili kratkotrajne. N1

14.11. (15:00)

Šumsko meso

Ne morate jesti sintetičko meso, ima prirodna alternativa

Žive u svim mogućim šumama, na svim kontinentima, ima ih bar 100.000 vrsta, još ih ni znanost nije sve prebrojala, razlikuju se od kraja do kraja – gljive su bile i ostale važne za ljude, posebno za poljoprivrednike. U prirodi, tu su, blizu, treba samo zaći u šumu. Negdje su jelo, negdje lijek, negdje začin, čak vrlo skup. Uspješno zamjenjuju meso u prehrani. U početku su rasle u šumama gdje im je prirodno stanište, bez ikakvog utjecaja ljudi, nitko ih nije uzgojio. Plemstvo ih je jelo kao specijalitet, a seljačka sirotinja, kad nije imala puno hrane za izbor. Pored oko 300 vrsta jestivih, postoje na tisuće nejestivih (jer su neukusne), a i onih ekstremno otrovnih, poznatih još antičkim narodima. Po narodnom vjerovanju, koje je znanost potvrdila, svaka jestiva gljiva ima svoju otrovnu blizankinju. Jestive gljive sadrže proteine, vlakna, antioksidanse, beta glukan, koji smanjuje rizik od dijabetesa, većinu vitamina B grupe, važnih za imunitet i pravilno funkcioniranje živčanog sustava, bakar i kalij. Neke vrste navodno mogu usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Agroklub

17.10. (16:00)

Više salatice, a manje meseka i ok si

Istine i neistine o vegetarijanskoj prehrani

Istina je da su milijuni hektara prašume iskrčeni zbog proizvodnje soje što je doprinijelo drastičnom smanjenju broja vrsta u iskrčenim područjima poput Amazone. No istina je da se 70 posto proizvedene soje koristi za stočnu hranu. Dnevno se u Njemačkoj za potrebe prehrane ubije više od dva milijuna životinja. Istodobno konzumacija mesa pada. Tvrdnja da vegetarijanska prehrana štiti životinje djelomično je točna, a ona da je vegetarijanska prehrana  zdravija i pomaže pri mršavljenju pokazala se uglavnom točnom. Tvrdnja da se djeca ne mogu razvijati pravilno ako ne konzumiraju meso pokazala se netočnom. DW

07.10. (21:00)

I probavni sustav treba time off

Što je autofagija i pomaže li doista pri mršavljenju

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane koja će vam pomoći

Prva saznanja o dobrobiti autofagiji potječu iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Eksperiment s dvije skupine laboratorijskih miševa otkrio je kako je skupina koja je imala isti ritam hranjenja ujedno pokazivala i manju vitalnost i otpornost od druge skupine – one koja je istu količinu hrane jela s intervalnim postom. Japanski biolog Yoshinori Ohsumi krajem 80-ih godina prošlog stoljeća počeo je istraživanje procesa autofagije, a vrhunac priznanja za njegovo istraživanje stigao je s Nobelovom nagradom za medicinu 2016. godine. Osnovni preduvjet za pojačavanje djelovanja autofagije u organizmu jest intervalni post, odnosno određeno vrijeme kada u organizam ne unosimo hranu – kako bi on počeo trošiti svoje zalihe. Minimalni period koji je potreban za pojačavanje djelovanja autofagije je 12 sati. 12 sati bez hrane zvuči dugo ali kad se u to uračuna 7 ili 8, a kod nekih i 9 sati sna, onda je to u praksi lako izvedivo. Mixer

20.09. (16:00)

Kakav ti je kruh? Dobar mi je, uh!

Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata sve su popularnije, no ne treba skroz izbaciti kruh

Kruh može ostati ključan dio prehrane i pomoći mnogim ljudima u postizanju svojih prehrambenih ciljeva u pogledu hranjivih tvari. Prema informacijama Grains Food Foundation, kruh može biti izvor folata, vlakana, željeza, vitamina B i mnogih drugih hranjivih tvari. Onaj od cjelovitog zrna pšenice i žitarica sadrže posebno visok udio vlakana, što pomaže održati osjećaj sitosti i poticanju probave. Međutim, važno je biti svjestan da prekomjerna konzumacija kruha može imati negativne učinke. Može uzrokovati nadutost, plinove i grčeve, kao i porast šećera i krvi. N1

15.09. (13:00)

Samo domaće povrće iz organskog uzgoja, prosim

Ultra-procesuirana hrana povećava rizik od srčanih bolesti

Ako ju jedete. To su ponajprije žitarice, gazirana pića i brza hrana. Mnogi ljudi pretpostavljaju da su neki UPF-ovi, kao što su sendviči iz trgovine, wrapovi, juhe i niskomasni jogurti, zdraviji izbori u usporedbi s brzom hranom, no ni to nije najzdraviji izbor. UPF predstavlja 55% naše prehrane, a radi se zapravo o hrani koja značajno povećava rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Druga studija, predstavljena u Kini, utvrdila je da su oni koji su najviše jeli prerađenu hranu bili gotovo 25% skloniji srčanim udarima, moždanim udarima ili anginama. N1

28.07. (15:00)

Pedaliraš i papaš

Što piti i jesti na vožnji biciklom

Uvriježeno je mišljenje da brdski biciklisti mogu preživjeti na hamburgerima, pizzi i pivi. Iako je to uglavnom točno, ipak stoji činjenica da dobra prehrana pomaže bez obzira na vrstu biciklizma. Bez obzira vozite li bicikl samo rekreativno i samo vikendom ili ste profić, svoj organizam naprežete do maksimuma svoje osobne izdržljivosti crpeći do krajnjih granica “pogonsko gorivo” i tekućinu iz vašeg organizma. Najbolje je tijekom vožnje stalno pomalo jesti i piti što nam omogućava konstantan izvor tekućine i glukoze. Dobro je na vožnju uzeti nešto što volimo jesti, a bogato je ugljikohidratima. Tjestenina, riža i slična hrana nije praktična za vožnju, no tu su zato energtske pločice, pića, pa i gelovi. Nešto od toga možete pripremiti i kod kuće. Biker

23.06. (10:00)

Zero kill

Odobrena prodaja laboratorijski uzgojenog mesa

Ovim postupkom SAD postaje druga zemlja u svijetu, nakon Singapura, koja je dopustila prodaju uzgojenog mesa koje se dobiva iz uzoraka stanica stoke. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već je utvrdila da je meso sigurno za konzumaciju. Kompanije, koje obje proizvode uzgojenu piletinu, planiraju svoje proizvode najprije poslužiti u luksuznim restoranima prije nego što povećaju proizvodnju čime bi postigli nižu cijenu za trgovinu mješovitom robom. Ipak, kompanije još uvijek utvrđuju točan vremenski okvir u kojem će se proizvodi naći na tanjurima. Green

19.06. (15:00)

I manje 'puš-pauza'

Kako zadržati zdrave navike na radnom mjestu

Prehrana na poslu je ključni faktor za očuvanje energije, produktivnosti i općeg zdravlja tijekom radnog dana. Nezdrava hrana, grickalice i pretjerana konzumacija kofeina mogu dovesti do pada energije, gubitka koncentracije i dugoročnih zdravstvenih problema. Ključni faktor je planiranje obroka za radni tjedan koji je pred vama. Valja osigurati zdravije i hranjive obroke. Možete unaprijed skuhati neke obroke i spremati ih u posude za kasnije. Za kolektiv je i dobar kvalitetan catering, preporučljivo onih tvrtki koje u ponudi imaju zdravije obroke s puno povrća i proteina. Izazov često predstavlja brza hrana, za kojom češće posežemo u nedostatku vremena, no uz dobro planiranje moguće je zadržati zdrave navike. Savjeti