Otvorene grupe podrške za ubojicu iz Splita - Monitor.hr

Slične vijesti

28.01.2020. (16:30)

Pucanj u sustav

Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava: Stvara se jedan protest protiv društvene klime u državi

Stvara se protest prema institucijama koje su evidentno zakazale. Zakazali su centri za socijalnu skrb, zdravstvo i pravosuđe – kaže branitelj Filipa Zavadlava Branko Šerić u intervjuu Novom listu zašto je preuzeo taj slučaj. Smatra da bi se ljudi inače morali jače pokrenuti – kad se stvori masa na ulicama, dobro će se ovi elitisti, da ih tako nazovem, zapitati je li vrijeme da se malo odreknu nekih svojih privilegija, da naprave nešto korisno za društvo.

26.01.2020. (10:30)

Umjesto svega, kalašnjikov u ruke

Ante Tomić: Sudbinu Filipa Zavadlava nisu mogli promijeniti psi perfektnog njuha, agenti s pancirkama ni rendgeni

“Filip Zavadlav imao bi šanse da se, umjesto u izgubljeni rat protiv droge, u preskupu policijsku i pravosudnu represiju, novac ulagao u društvene domove, rukometne klubove, jedriličarska društva, orkestre limene glazbe, otvorena sveučilišta, u obrazovanje i zapošljavanje. Sve bi, ukratko, bilo bolje da se nismo borili nasiljem, već dobrotom, ljubavlju i brigom za bližnjega”, piše Ante Tomić za Jutarnji.

19.01.2020. (00:30)

Država koje nema, ili je loš primjer

Viktor Ivančić: Maske i masakr

Ivančić u Novostima komentira slučaj njegovog mladog sugrađanina koji je smaknuo dilere, i reakcije na to trostruko ubojstvo: “Izgleda da je u slučaju masovne podrške splitskom ubojici nastupio princip samoregulacije u zoni gdje država sa svojim ideološkim aparatom ne koordinira počinitelje i njihove adorante. Pitanje glasi: kako bi kriminalne bande mogao zauzdati državni režim koji je regrutirao kriminalne bande?”.

18.01.2020. (10:30)

Tata, mama - ja više neću sa vama

Buljan Flander o Filipu Zavadlavu: Daju šansu roditeljima da se poprave, a time oduzimaju šansu djeci

Sustav zaštite djece prečesto i predugo ostavlja djecu da žive u lošim uvjetima i nesređenim obiteljima – kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih, o slučaju Filipa Zavadlava. “Stalno daju šansu roditeljima da se poprave, a time zapravo oduzimaju šansu djeci da izdvajanjem iz takvih obitelji žive u sredini i udomiteljskim obiteljima, a u krajnjoj liniji i u domu gdje neće doživljavati zlostavljanje, zanemarivanje i razvijanje loše slike o sebi”. Kad se nekome i oduzme dijete – “u većini od tih slučajeva sam smatrala da je prekasno započet postupak”.

15.01.2020. (14:30)

Splitski Joker

‘Podrška ubojici iz Splita pokazuje da društvo ne vjeruje pravosuđu i policiji’

Ankete već godinama pokazuju da građani nemaju povjerenja u sudstvo i policiju, no slučaj Filipa Zavadlava, mladića koji je ubio troje ucjenjivača u Splitu, samo ističe da državni zaštitni mehanizmi ne funkcioniraju dobro. Tim više što je veliki broj građana podržao njegov čin na društvenim mrežama uspoređujući ga s Jokerom i Punisherom. – Ne vjerujem da toliki broj građana podupire likvidaciju kao rješavanje bilo kojeg problema, to je izraz protesta koji je puno širi od cijelog slučaja – smatra Dean Ajduković, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu. HRT